Derfor er det skadeligt for dig at være vred

Når vi bliver vrede, strammes vores muskler og led, blodet strømmer langsommere og vores hjerneaktivitet ændres, hvilket også sker for balancen i nervesystemet, hormonsystemet og hjertekarsystemet.
Derfor er det skadeligt for dig at være vred

Sidste ændring: 18 december, 2018

Bortset fra det faktum at det aldrig er godt at være vred på nogen eller på dig selv, kan de skadelige virkninger af vrede også skade kroppen. Der er en stærk sammenhæng mellem vores følelser og hvordan kroppen reagerer på dem. I den følgende artikel vil vi fortælle mere om, hvad at være vred kan gøre mod helbredet, og forhåbentlig lærer du at undgå at blive en gnavpot.

Vrede (eller irritation) og frygt er de to værste følelser for vores krop, hjerte og sind. Det siges, at de er årsagen til alt ondt (eller i hvert fald til meget), herunder visse sygdomme. Disse følelsers indvirkning på kroppen er stadig relativt ukendt terræn, men har nogle undersøgelser fundet afgørende beviser på dette fænomen, så det betaler sig at vide, hvad der hidtil er blevet bekræftet.

Undgå at være vred og få et bedre og længere liv

Det at leve et lykkeligt liv, er den bedste måde at undgå smerter, sygdomsfremkaldende stoffer og sygdomme. Tag det roligt og forsøg på ikke at blive vred eller storme ud af et rum, for dette afspejles i dit helbred. At undgå dette, er ikke kun et udtryk for en positiv holdning og en ordentlig dannelse, men det at undgå vrede kan være den bedste medicin for din krop, når du føler dig såret. Når man bliver vred, strammes eller knuges muskler og led, blodstrømmen bremses, den naturlige balance i nervesystemet, hjerte-kar-systemet og de hormonelle systemer forstyrres, blodtrykket, testosteronniveauet og pulsen stiger, hjerneaktiviteten ændres (især tindingelapperne og frontallapperne) og der produceres overskydende galde, som ender i dele af kroppen, hvor det ikke bør være.

At være vred er naturligt, men skadeligt over længere tid.

Det er blevet bevist at vrede og irritation forårsager:

Uregelmæssige hjerterytme (arytmi)

Den fysiske og psykiske stress, vrede producerer, kan udløse et hjerteanfald eller en anden form for tilstand relateret til hjertemusklen.

Leverskade

Vrede og irritation kan desuden også skade galdeblæren, fordi vreden forårsager at der udskilles mere galde end under normale forhold. Dette stof uddrives gennem blæren, som derfor også lider overlast når man er vred,

Muskelsmerter

Uanset om vi er vrede på vores chef, partner, børn eller en lang pendlertur, udskiller vores krop  hormonet adrenalin, som også produceres, når vi er i en situation, hvor vi føler os angste eller truede. Dette kan føre til muskelsmerter eller kramper samt hovedpine. Skuldre, nakke og ryg bærer byrden af dette, da det er disse dele af kroppen, der bærer størstedelen af vores spændinger.

3-argument

Diarré

Det at blive vred kan forårsage den tilstand som er kendt som irriteret tyktarm, som kan resultere i tyktarmsbetændelse eller diarré. Stress, angst, spændinger og vrede kan alle forårsage ubalanceri tarmsystemet.

Gastritis

Dette er en af de mest almindelige konsekvenser af vrede og symptomerne er velkendte: sure opstød, smerter og en brændende fornemmelse i maven. Mavesyrerne gør slimforingen i maven betændt når man har flere vrede episoder, så hvis man ofte bliver vred, kan det ikke blot provokere gastritis, men kan også forårsage mavesår.

Eksem

Kløe og udslæt har, som en af årsagerne, vrede som en vigtig udløsende faktor. Man kan også få eksem af anfald af spændinger, stress, nervøsitet, angst og frygt. Hvis man har et sår, kan det blive betændt eller det, der er værre, for en irritabel person vil også irritere sit sår mere end normalt.

4-skin-problems

Vrede, irritation og sundhed

Selvfølgelig er der nogle mennesker, der nemmere bliver vrede eller irriterede, imens andre har en er bedre til at bevare roen. Disse følelser påvirker ikke kun os selv, men også dem omkring.

Der er mange forskellige årsager til vrede og det afhænger i høj grad af den enkelte, hvad der fungerer som trigger. Det er til gengæld helt sikkert, at summen af en række problemer eller tilbageslag i livet kan få os til at miste kontrollen over vores følelser. Vrede er en reaktion i sindet, der gør det muligt at bekræfte, at man har ret, hvilket er grunden til at en vred person for eksempel kan finde på at råbe.

Vrede kan også være forårsaget af en trussel, stress, eller hændelser, der opstår, og som den enkelte ikke har nogen kontrol over. Men det er aldrig godt at undertrykke vrede, da dette kan påvirke både den psykiske og fysiske sundhed.

5-breathing

Sådan undgår man at være vred

Ifølge psykologer, er nøglen til at undgå at blive vred selvkontrol. Den hastighed hvormed vi lever vores daglige liv, kan gøre at vi bliver vrede over de mindste ting – vi giver ikke os selv tid til at tage en “pause” og reflektere over tingene. Det begynder at virke som om, hele verden konspirerer imod os for at pisse os af. Lange pendlerture, frustrerende daglige opgaver, finansielle problemer,  bekymringer om forholdet og personlige problemer bør ikke være grunde til at blive vred. Selvom det kan virke meget lettere sagt end gjort, bør man prøve langsom at ændre sine vaner. Det er vigtigt at tage ti minutter om dagen til at nulstille sindet. Hvordan? Prøv meditation eller yoga. Lav åndedrætsøvelser eller sæt dig ned med en kop te og en god bog og lyt til fuglene udenfor.

6-breathing

Afslappende og beroligende omgivelse

Et ideelt sted til afslapning, er et rent og ryddeligt værelse fyldt med en beroligende dufte. Du kan f.eks. bruge røgelse eller en æterisk olie. Sæt noget beroligende musik på. Naturens lyde, klassisk musik, eller musik, der anvendes til meditation, er alle fremragende valg. Luk øjnene, træk vejret dybt gennem næsen, og lad dette dulme nerverne.

I det øjeblik, du kan mærke at din vrede er ved at stige frem, prøv at huske følelsen af fred. En anden nyttig teknik er at trække vejret langsomt og støt mens man tæller ned fra ti til en. Gør dit bedste for ikke at reagere øjeblikkeligt med aggression eller hvis du har et problem, på den måde vil din irritation eller vrede langsomt aftage.

Gider du at være vred hele tiden? Nej, vel!?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Fernández, J., & Edo, S. (1994). Emociones y salud. Anuario de Psicología. https://doi.org/10.1136/bmj.38668.616806.3A

  • Piqueras Rodriguez, J. A., Ramos Linares, V., Martínez Gonzalez, A. E., & Oblitas Guadalupe, L. A. (2009). Emociones negativas y su impacto en la salud mental y física. Suma Psicológica. https://doi.org/10.14349/SUMAPSI2009.136

  • Colegio Oficial de Psicólogos., M. . M., Pérez Pareja, J., Medinas Amorós, M. M., Palmer Pol, A., & Sesé Abad, A. (2008). Aspectos psicológicos relevantes en el estudio y el tratamiento del dolor crónico. Clínica y Salud. https://doi.org/ISSN: 1135-0806


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.