Storkenæb: Karakteristika og pleje

Storkenæb er almindelige dekorative planter, der er kendt for deres skønhed og nemme pleje. Lad os finde ud af mere om denne art.
Storkenæb: Karakteristika og pleje
Mariel Mendoza

Bedømt og godkendt af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 17 marts, 2023

På altaner, terrasser eller inde i huset er storkenæb flotte som dekorative elementer. Både bladene og blomsterne fanger blikket med deres farver, tekstur og duft. Skønheden vises i al sin pragt i løbet af foråret og sommeren, mens den om efteråret forstærker sine grønne blade og gemmer sin blomstring.

Evnen til at modstå temperaturvariationer er en anden grund til, at denne prydplante er en favorit blandt haveentusiaster. Det er ikke kompliceret at passe den, men det er værd at kende dens krav for at kunne give den den bedste pleje. Lad os finde ud af mere om den.

Hvad er storkenæb, og hvad er dens karaktertræk?

Storkenæb er en plante med mere end 200 sorter, der tilhører Genariaceae-familien. Herbariet på det offentlige universitet i Navarra beskriver storkenæb som en tokimbladet plante, hvis blade har palmeformede årer, og blomsterne består af 5 kronblade og 5 frie bægerblade.

Frugterne løsnes nedefra og op, og størrelsen af eksemplarerne er varierende, afhængigt af typen og plantagen. Nogle bliver 1 meter høje, andre måler 25 centimeter. Der findes også miniudgaver.

Det digitale tidsskrift Animals and Biology påpeger, at storkenæbs rødder har forskellige former, som afhænger af arten og underlagets særlige karakteristika. Hvad angår stilken, er den lige med jorden, og den luftformede del har kirtelhår.

Virtual Herbarium of the Western Mediterranean fortæller på sin side, at de fleste sorter forekommer i afgrøder, på marker og i buske. Storkenæb, der er kendt som Pelargonium, er dog den, der ofte plantes til udsmykning af bymiljøer, enten direkte i haven eller i krukker til dekoration af interiører.

Fordele ved storkenæb

Disse urteagtige planters kvaliteter rækker ud over det æstetiske, da deres anvendelse i farmaci og kosmetologi giver tilfredsstillende resultater.

I skønhedsindustrien bruges den f.eks. som en ingrediens til at nære huden, selv dem, der er ramt af akne eller fedtet hud. Man udnytter også dens egenskaber til fremstilling af cremer mod strækmærker og appelsinhud.

Ligeledes har Libyan Journal of Medicine gennemgået resultaterne af et forsøg, hvor den æteriske olie fra storkenæbsrosen har vist sin antiinflammatoriske effekt som led i en lokal behandling til lindring af ødemer.

På samme måde beskriver Cuban Journal of Medicinal Plants det vandige ekstrakt af Pelargonium som et antibakterielt middel mod sygdomme i munden, mens artiklen Saber (Universidad de Los Andes) fremhæver, at storkenæbblade virker som insektafvisende, svampedræbende og lokalt hæmostatisk middel på sår eller ved næseblod.

Ifølge tidsskriftet Family Practices er en af storkenæbs egenskaber, at den mindsker forkølelsessymptomer.

Storkenæb

Den æteriske olie fra geranium har forskellige anvendelsesmuligheder inden for naturmedicin og æstetik.

Plejen, som storkenæb har brug for

Bevarelsen af denne plantes skønhed afhænger af den pleje, man giver den. Hvis den plejes godt, menes den at kunne leve i 40 år eller mere. Vær opmærksom på følgende anbefalinger.

Godt lys

Så længe storkenæb har godt lys i løbet af dagen, styrkes blomstringen. Placer den i halvskygge, så den får solens stråler, især i de varmeste timer.

Hvis planten er til indendørs dekoration, er den passende placering nær et vindue.

Hvad angår temperatur, ligger den ideelle temperatur mellem 18 °C og 20 °C, men de kan tåle op til 30 °C. Med frostens ankomst er sagen anderledes. En anbefaling om vinteren er at dække dem til med bobleplast, hvis temperaturen er under 10 °C. Efter frosten skal de pakkes ud igen.

Fugtighed uden overdrivelse

Storkenæbens jord har brug for fugtighed, men ikke for meget. Om sommeren eller i varme områder er det tilrådeligt at vande den dagligt med 250 milliliter vand. Om vinteren er det nødvendigt at tilføre halvdelen af denne mængde hver 3. dag. Tidsrummet afhænger af, hvor hydreret jorden er, så overskud ikke rådner rødderne.

Særlig gødning

Storkenæb bør gødes om foråret-sommeren ved at give et afbalanceret substrat mellem fast og flydende. Organiske gødninger som kompost, grøngødning og humus, altid kombineret med lidt vand, passer godt til dem.

Særlige kemiske gødninger kan dog forbedre blomstringen. Anvendelsen sker under overholdelse af producentens anvisninger.

Fjernelse af tørre blade

Denne type planter kræver ikke konstant beskæring, men fjernelse af døde eller visne blade. Fjern de grene, der ser svage ud, og træk dem ud fra bunden.

Det anslås, at der en uge senere begynder at dukke nye stængler op.

Hvis du ønsker at give storkenæb en særlig form, måske hængende som vedbend, beskæres den med en havesaks, idet du undgår de stærkeste skud. Klip helst sidst på vinteren.

Formering ved stiklinger

Formering af arten sker ved stiklinger. Vælg dem, der er højere end 10 centimeter og har 3-4 blade. Klip dem så tæt på en knude som muligt for at forenkle den efterfølgende rodning.

Sørg for, at jorden altid er fugtig, og fremskynd væksten ved at dække potten med perforeret plastik, som om det var et drivhus. Plant om hver måned.

Frodige røde blomster

Forebyggelse af sygdomme

Arten er udsat for skadedyr som f.eks. “geraniumhvidflue”, “geraniumborer” og rød spindemide. Det er insekter, der beskadiger plantevævet, og som kræver brug af bredspektret insekticider. Plantens renlighed og et velholdt substrat forhindrer de fleste af disse sygdomme.

På den anden side kan storkenæb have sundhedsfejl, der udløser konsekvenser i planten, såsom knuder i stænglerne, utilstrækkelig blomstring og klorotiske blade. Flores y Plantas råder til at kontrollere mængden af gødning, især hvis den indeholder kvælstof, kontrollere dræning og luftning og sprøjte en blanding af chelateret jern og vand på bladene.

Anbefalinger til valg af de bedste storkenæb

Det vigtigste tip til valg af storkenæb er at identificere den sort, du skal tage med hjem. Afklar din tvivl ved at konsultere specialisterne på planteskolen og tage hensyn til aspekter som dem, der er nævnt nedenstående:

  • Struktur: Tjek, at den har buskede grene, og at stilken er ret stærk.
  • Knopper: Hvis det er et kvalitetseksemplar, viser det mange blomster i intense toner og spirende knopper.
  • Plantning: Potten skal give tilstrækkelig plads til rodning, og så roden ikke smuldrer, hvis du ønsker at omplante den.

Hvis der er kæledyr i hjemmet, skal man være forsigtig med storkenæb

Midt i så meget visuel perfektion og medicinsk godhed bærer plantearten en advarsel. Hvis der er kæledyr i familien, er det relevant at placere planten et sted, der er svært tilgængeligt, da planten indeholder giftige stoffer.

Det amerikanske selskab til forebyggelse af grusomhed mod dyr hævder, at storkenæb er giftige for hunde og katte på grund af deres indhold af linalool og geraniol, som er stoffer, der forårsager fordøjelsesproblemer og irritation. Hvis et kæledyr spiser planten, kan det give symptomer som dermatitis, opkastning og depression.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.