Vanding med kapillærkasser: Hvad er det, og hvad er fordelene?

Vanding med kapillærkasser sparer vand, penge og tid. Det er en effektiv metode til alle typer afgrøder. Lær alt om den her!
Vanding med kapillærkasser: Hvad er det, og hvad er fordelene?

Sidste ændring: 17 november, 2023

Hvis du er til havearbejde eller gartneri, vil du sikkert gerne kende fordelene ved vanding med kapillærkasser. Dette er en vandingsteknik, der er gavnlig for både planterne og dem, der passer dem.

I tørre sæsoner er vanding med kapillærkasser en effektiv ressource. Det kræver ikke en stor investering, og det kræver heller ikke konstant overvågning under vandingen. Tværtimod er den baseret på tilpasning af systemet til at tage sig af opgaven uden hjælp.

Desuden reducerer den, så længe installationen er passende, risikoen for skader på jorden og afgrøden betydeligt. Vi fortæller dig mere i denne artikel.

Hvad er vanding med kapillærkasser?

Vanding med kapillærkasser bruges til at forsyne planterne med det vand, de har brug for på et hvilket som helst tidspunkt. Det sker gennem rødderne, da de fungerer som ledende og absorberende kar, forklarer en artikel fra Water Foundation (FA).

Den finder sted, når stofferne i jorden når bladene. For at gøre dette er det relevant at samle en anordning, der fritager for assistance af hjælpeenergi, garanterer den nøjagtige tilførsel og eliminerer sandsynligheden for afstrømning og vandmætning.

Processen består af cirkulation af vand takket være en lille kanal i jorden samt dets opstigning gennem rødderne, så planterne vokser uden fejl og mangler. Med denne metode dækker væsken også den luft, der er tilbage i den voksende jord.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Smarte krukker: Se, hvordan de virker og fordelene for dine planter

Fordelene ved vanding med kapillærkasser

Den lette og ukomplicerede montering er en fordel ved vanding med kapillærkasser. Enkelheden af denne mekanisme betinger ikke rettidig vanding. Når du går på ferie, er der ingen grund til at efterlade nogen til at stå for denne aktivitet. Her er nogle andre fordele.

Vandbesparelse

Blomster vandes med kande

Ved at anvende princippet om vanding med kapillærkasser bruger du færre liter vand i forhold til traditionel vanding. Planterne vil altid have den helt rigtige mængde væske, og der vil ikke være noget spild. Alt dette afspejles i eksemplarernes udseende, i vandregningen og i et bidrag til at bevare naturens ressourcer.

Minimal fordampning

Fordi vandet ikke oplagres på overfladen, sker der næsten ingen fordampning. Som det fremgår af en artikel fra universitetet i Murcia, stiger vandet i tørre klimaer op til planterne ved vanding med kapillærkasser og fordamper ved overfladen, men procentdelen er reduceret.

Fugtkontrol

Gennem vanding med kapillærkasser suger planterne den mængde vand op, som de har brug for for at bevare deres sundhed. Universitetet i Cotopaxi nævner i en undersøgelse, at det vand, der absorberes af rødderne, erstatter det vand, der går tabt gennem transpiration, mens jordens fugtighed falder, hvilket bidrager til at regulere den.

Færre investeringer

Ikke kun penge, men også den tid, der investeres i udformning og montering af systemet, er mindre. PVC-rør til dette formål er ikke dyre, og arbejdskraften er heller ikke vanskelig. Hvis grunden er for stor og til særlige formål, kan du have brug for hjælp.

Reduktion af vandingstid

Med andre metoder bruger du tid hver dag på at vande planterne. Vanding med kapillærkasser ændrer denne situation, og du kan bruge denne tid til andre opgaver. Processen kører af sig selv, så længe tanken har den nødvendige væske.

I frugtplantager eller meget store haver er dette system meget nyttigt til at vande plantagen uden at være i den. Og med nogle variationer kan systemet endda tilpasses til krukker.

Installation af et system med vanding med kapillærkasser

Tomatplanter passes med system med vanding med kapillærkasser

Det er ikke nødvendigt at beherske en stor viden for at installere et system med vanding med kapillærkasser. Men hvis du undersøger lidt og tager dig god tid, kan du undgå fejl i konstruktionen og dens efterfølgende ydeevne. Vær opmærksom på følgende trin:

  1. Find det område, du ønsker at vande: Det område, hvor du vælger at bygge vandingssystemet, kræver, at du graver et hul med en dybde på mindst 50 centimeter og en bredde, der svarer til den plads, du vil plante.
  2. Jævn jorden: Sørg for at jævne jorden. Ellers vil det forhindre vandet i at sprede sig jævnt. Fjern alle nærliggende elementer, der forstyrrer væskens cirkulation. Vand også bunden tilstrækkeligt for at opnå en bedre komprimering.
  3. Brug vandtæt stof: Denne type tekstil er ideel til at forhindre vandabsorption i jorden under og på siderne. Sørg for, at stoffet dækker siderne.
  4. Indarbejd et rør: Et PVC-rør er perfekt til at forsyne udefra. Brug et L-formet rør, og perforer bunden. Minihullerne er i bunden, da du ønsker, at vandet skal komme ned fra overfladen og fortsætte sin rejse til rødderne.
  5. Beskyt dit system mod ukrudt: I dette sidste trin skal du installere et ukrudtsnet, der er designet med henblik på gennemtrængelighed, for at forhindre lysgennemtrængning og især for at dæmme op for spredning af ukrudt og mikroorganismer.

Det eneste, der er tilbage, er at hælde vandet ind udefra, så din vanding med kapillærkasser kan gøre sit arbejde.

Virker vanding med kapillærkasser på alle afgrøder?

Water Foundation siger, at vanding med kapillærkasser er brugbar til mange planter, herunder store træer, hvor vandet kommer ind gennem grenene og fordamper på bladene.

Selv om denne taktik er velegnet til næsten alle eksemplarer, er det vigtigt at overveje individuelle krav, da vandet i tanken kan overstige en passende tid, og dette vil forringe kvaliteten.

Hjemmehaver og gartnerier er begunstiget med denne vandingsmetode, især dem, hvor beplantningen kræver vedvarende fugt. Avocadoer, tomater, spinat og peberfrugter er nogle af de vandkrævende afgrøder.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: De 5 bedste planter til landskabspleje

Har denne vandingsmetode nogen svagheder?

Menneskelige fejl under installationen af vanding med kapillærkasser vil påvirke afgrødens udvikling. Hvis vandingsmekanismen ikke blev sat korrekt op, ville vandet ikke cirkulere, og konsekvensen ville være, at planterne ville visne.

Ved at kende de enkelte planters behov for hydrering vil det være lettere at kontrollere vandets varighed i tanken og overholde den tilsvarende genopfyldning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.