Sødmælk vs letmælk: Hvilken er bedst?

De primære forskelle på begge typer af mælk er, at letmælk indeholder mindre fedt, som navnet hentyder. Det indeholder derfor færre kalorier end sødmælk.
Sødmælk vs letmælk: Hvilken er bedst?
Eliana Delgado Villanueva

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Vil du gerne vide, hvad de nye studier siger om de sundhedsmæssige fordele ved sødmælk vs letmælk? Så læs med her.

En af de første forbehold, de fleste personer må tage i begyndelsen af en kur, når de prøver at tabe sig, er at udskifte sødmælk med letmælk. Det logiske bag dette er, at et lavere indtag af kalorier fra fedt vil føre til vægttab.

På den anden side vælger nogle af drikke letmælk, blot fordi de kan lide smagen. De mener, at sødmælk er for fyldigt og tungt.

Hvad end årsagen kan være, er det vigtigt at analysere de fødevarer, der er en del af din daglige kost. Det er vigtigt at afgøre, om letmælk er den bedste mulighed.

Sødmælk vs letmælk

Den primære forskel på sødmælk vs letmælk er, at letmælk indeholder en lavere procent fedt, hvilket navnet hentyder til.

Når du fjerner mælkefedt fra din kost, fjerner du dog også opløselige A-, D- og E-vitaminer. I ethvert tilfælde er næsten alle former for mælk disse dage beriget med alle mulige former for vitaminer og mineraler.

Hvilken version er dog den mest nærende?

Hvilken er mere nærende? Sødmælk vs letmælk

Mejeriprodukter på bord

Som vi har nævnt ovenfor, ligger de primære forskelle i fedtprocenten, der er i mælken, og det påvirker både kalorier og smag.

Ikke blot det, men når den mister sit fedt, mister letmælk også fedtopløselige vitaminer, som er karakteristisk for mælk. Disse inkluderer A- og D-vitamin, også kendt som calciferol. Derudover går en mindre del af E-vitamin eller tokoferol også naturligt tabt under skumningen.

Ifølger professor, Sergio Casalmiglia, en professor på University of Barcelona, vil folk ved at miste disse vitaminer også miste en del af evnen til at optagelse calciumDette skyldes, at vores fordøjelsessystem indsamler det bedre, når det er til stede i fedt og mælkevitaminer.

På nuværende tidspunkt er letmælk ikke så anderledes med hensyn til fedtopløselige vitaminer og mængden af calcium, det indeholder, fordi det har fået tilføjet A-, D- og E-vitaminer. Hvor vidt du kan optage dem eller ej er dog et andet spørgsmål.

Disse vitaminer er ikke nødvendigvis syntetiske, men de kommer heller ikke fra udvundet fedt. Begge former for mælk er derfor lige med hensyn til indholdet af vitaminer og mineraler nutildags, men den ene indeholder færre kalorier.

Hvad siger studierne?

Et studie fra 2017 udgivet i The Amercian Journal of Nutrition påstår, at indtaget af ost og yoghurt lavet på sødmælk ikke fører til vægtøgning. Tværtimod kan det faktisk hjælpe med at forhindre det.

Det samme gælder diabetes. Dette er fordele, som forbrugere af fedtfattige produkter ikke kan opnå, ifølge studiet.

Et andet studie konkluderede, at det kan forebygge diabetes at drikke sødmælk. Gennem denne forskning analyserede de 3000 menneskelige blodprøver over 15 år. De fandt frem til, at mennesker, som indtog sødmælk, havde 46% mindre sandsyndlighed for at få denne sygdom.

Derudover fandt en forsker fra Harvard Universitet, Mohammad Yakoob, ikke nogen forbindelse mellem indtag af sødmælk og fedme eller diabetes i en meta-analyse, han udførte af medicinske rapporter i USA. Derimod antyder hans analyse, at forbrugere af sødmælk faktisk er mere beskyttede.

Studier af børn

Baby bliver madet

Et studie udgivet i 2016 analyserede kosten for 2700 børn i alderen mellem 2 og 6. Dets resultater beviste, at børn, som drikker sødmælk, har en lavere BMI.

Dr. Dariush Mozaffarian siger: “Jeg mener, at disse resultater indikerer, at vi bliver nødt til at ændre politikken, som anbefaler fedtfattige mejeriprodukter. Bevis siger, at dem, der indtager sødmælk, er i bedre form end dem, som holder sig til en kost baseret på fedtfattige mejeriprodukter”.

Overordnet håber vi, at du har fået noget viden om graden af ernæring, der kan fåes fra sødmælk og letmælk. Det lader til, at de nævnte studier i den grad belyste dette emne.

Det kan interessere dig ...
Hampemælk: Næringsstoffer, fordele og en opskrift
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hampemælk: Næringsstoffer, fordele og en opskrift

Hampemælk er en vegetabilsk drik, der laves ved at blande malede hampefrø og vand. Det kan bruges som et alternativ til komælk og er velegnet til v...  • Wang TJ. Vitamin D and Cardiovascular Disease. Annu Rev Med. 2016;67:261-72.
  • Tanja Kongerslev Thorning, Hanne Christine Bertram, Jean-Philippe Bonjour, Lisette de Groot, Didier Dupont, Emma Feeney, Richard Ipsen, Jean Michel Lecerf, Alan Mackie, Michelle C McKinley, Marie-Caroline Michalski, Didier Rémond, Ulf Risérus, Sabita S Soedamah-Muthu, Tine Tholstrup, Connie Weaver, Arne Astrup, Ian Givens, Whole dairy matrix or single nutrients in assessment of health effects: current evidence and knowledge gaps, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 105, Issue 5, May 2017, Pages 1033–1045,
  • Mohammad Y Yakoob, Peilin Shi, Frank B Hu, Hannia Campos, Kathryn M Rexrode, E John Orav, Walter C Willett, Dariush Mozaffarian; Circulating biomarkers of dairy fat and risk of incident stroke in U.S. men and women in 2 large prospective cohorts, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 100, Issue 6, 1 December 2014, Pages 1437–1447.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.