Styrk leveren med denne te med persille og mynte

Persille og mynte er to almindelige ingredienser, som du kan bruge til at lave en naturlig drik. På denne måde kan du undgå at drikke skadelige industrielle drikkevarer.
Styrk leveren med denne te med persille og mynte
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Te med persille og mynte kan være en meget forfriskende drik, såvel som en rensende drik. Når du først har ingredienserne ved hånden, er det meget nemt at tilberede den derhjemme, og du kan inkludere den regelmæssigt i din kost, uden at du behøver at bekymre dig for meget om, hvor mange glas du drikker om dagen.

Nedenstående vil vi gennemgå mere detaljeret de fordele, som hver af ingredienserne kan give, og også hvordan du tilbereder drikken.

Styrk din lever med persille og mynte

Frisk persille

Din lever er et fantastisk system, der syntetiserer enzymer, protein og glykogen. Den udfører også den vigtige opgave at afgifte din blodstrøm.

De beslutninger, du træffer hver dag, har stor indflydelse på dit helbred, og derfor er det vigtigt at passe på dine vaner.

Hvis du spiser dårligt og ikke tager dig tid til at træffe de rigtige valg af fødevarer, når du handler, kan det skade din mave-tarm- og leversundhed og påvirke din livskvalitet. Derfor er det vigtigt at lære at indføre sunde og bæredygtige kostvaner som f.eks. middelhavskosten eller Harvard-tallerkenen.

Persille: Mere end blot pynt

Ifølge data fra den spanske ernæringsstiftelse (FEN) indeholder persille protein, fibre, calcium, jern, kalium, A-vitamin, folat, thiamin, flavonoider, myristicin og apiol. Derfor siges det, at madlavning med frisk persille kan være gavnligt for leverens sundhed.

Eksperter forklarer dog, at den andel, der anvendes i gastronomien, ikke retfærdiggør næringsstoffernes bidrag til indtagelsen hos enhver person. Det vil med andre ord være nødvendigt at indtage store mængder frisk persille for at opnå en betydelig fordel.

Mynte: Andet end til desserter

Mynte i kop
Mynte kan mindske intensiteten af migræne.

Mynte er ligesom persille en anden astringerende ingrediens. Den har en forfriskende smag og tilføjer et behageligt præg til denne te. På den anden side angiver FEN-eksperter, at mynte er en urt, der indeholder proteiner, calcium, jern, mentol, riboflavin, folater, vitamin A, C og E.

Mynte har fordøjelsesfremmende egenskaber, og derfor bruges den ud over at blive brugt ofte til kulinariske formål også som et naturligt middel til at lindre forskellige almindelige ubehageligheder.

En opskrift på te med persille og mynte

For at tilberede denne lækre og sunde te med persille og mynte anbefaler vi, at du anskaffer dig disse to ingredienser meget friske. Desuden kan du presse lidt citronsaft i for at give den et strejf af citrus og dermed et bidrag af antioxidanter.

Ingredienser

Fremgangsmåde

 • Tag dine krydderurter og vask dem godt.
 • Hak derefter persille og mynte – dette vil frigøre olierne i teen.
 • Varm derefter vand op i en gryde eller kedel. Når det kommer i kog, tilsættes de to urter.
 • Lad det trække i ca. 20 minutter, og lad det derefter afkøle i 10 minutter.
 • Til sidst sies væsken fra og stilles til side.
 • Hæld den i dit yndlingskrus sammen med citronsaft.

Bemærk: Du kan springe limen over. Det er bare for at gøre den mere appetitlig og forfriskende.

Te med persille og mynte

Te med persille og mynte vil ikke udføre mirakler

Selvom det kan være gavnligt at drikke denne te som led i en sund livsstil, skal du huske på, at den i sig selv ikke vil passe på leveren eller beskytte hele kroppens sundhed. Derfor er det ikke tilrådeligt at stole på den alene. Det ideelle er at inkludere den i en sund livsstil.

Hvis du er i tvivl om, hvordan du kan indføre og vedligeholde gode livsstilsvaner, skal du kontakte din læge. Denne fagperson vil kunne fortælle dig, hvad der er mest hensigtsmæssigt i forhold til dine karaktertræk, behov og mål.

Husk endelig at undgå at ty til naturmedicin som erstatning for den medicin, som din læge har ordineret. Selv om de kan give en vis lindring på bestemte tidspunkter, kan de aldrig erstatte den medicinske strategi.

På den anden side skal du huske på, at alle er forskellige, og at det, der virker godt for en person, måske ikke virker så godt for en anden, og derfor bør urteterapi og beslægtede produkter anvendes med forsigtighed og altid inden for rammerne af en sund livsstil.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • American Liver Foundation. 13 ways to a healthy liver. Junio 2021.
 • Bellassoued K, Hsouna A. B, et al. Protective effects of extract of Mentha piperita L. leaf essential oil against CCl4 induced hepatic oxidative damage and renal failure in rats. Lipids in Health and Disease. enero 2018. 17:9.
 • Fundación Española de la Nutrición. Menta.
 • Fundación Española de la Nutrición. Perejil.
 • Guan Y-S, He Q. Plants consumption and liver health. Evidence Based Complementary and Alternative Medicine. Junio 2015. 824185.
 • Mayo Clinic. Enfermedad hepática. Abril 2022.
 • Medline Plus. Biblioteca Nacional de Salud. Enfermedades del hígado. U. S. Department of Health and Human Services.
 • Rasouli H, Adibi H, et al. Peppermint and its functionality: a review. Archives of Clinical Microbiology. Agosto 2017. 8 (4): 1-16.
 • Soliman H. A, El-Desouky M. A, et al. Hepatoprotective effects of parsley, basil, and chicory aqueous extracts against dexamethasone-induced in experimental rats. Journal of Intercultural Ethnopharmacology. Enero-Febrero 2016. 5 (1): 65-71.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.