Yemoterapi urtemedicin: Fordele og anvendelsesmuligheder

Yemoterapi er forbundet med at dræne og afgifte kroppen. Find ud af mere om dette middel, der er baseret på helbredelsespotentialet for knopper, skud og andre unge plantevæv.
Yemoterapi urtemedicin: Fordele og anvendelsesmuligheder
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Skrevet af Daniela Andarcia

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

I det 20. århundrede var den første person, der overhovedet talte om yemoterapi, den belgiske læge Pol Henry. Metoden blev berømt og blev etableret som en gren af urtemedicin i Frankrig og Italien. Andre lande anser det dog stadig som et fuldstændigt mysterium.

Generelt er yemoterapi en type urtemedicin, der bruger plantens unge væv (blandt andet knopper og skud) til at løse forskellige sundhedsproblemer. Find ud af flere ting, du bør vide om denne alternative terapiform!

Hvad er planteknopper?

Planter har organer, og knopper er blandt dem. Disse er normalt i akslerne af blade, der har navnet axillære eller laterale knopper. Du kan dog også finde dem på spidsen af en gren (terminalknopper) og i andre dele.

På samme måde er der andre typer knopper, der er klassificeret efter deres funktion, form og tilstand. Planteknopper dannes af meristematiske væv, der er sammensat af celler, som er involveret i væksten af plantevæv og organer.

En grøn plante

Hvordan begyndte yemoterapi?

Selvom udtrykket yemoterapi er relativt nyt, stammer det fra middelalderen, da løg for eksempel var nyttigt til at lave salver. I slutningen af 1950’erne blev den belgiske læge Pol Henry pioner inden for forskning om de terapeutiske virkninger af midler baseret på knopper, skud og andre unge plantevæv.

Han opdagede, at disse planteorganer består af væv, der sikrer plantens vækst. Derfor har de en koncentration af næringsstoffer og aktive principper fra den voksne version.

Et årti senere udvidede den franske læge Max Tetau Henrys teori. I slutningen af 1970’erne introducerede homøopaten Teodor Caba det nuværende navn: yemoterapi.

Fordele og anvendelser inden for homøopatisk medicin

Planteknopper er rige på vitaminer, mineraler, sporstoffer, nukleinsyrer og plantehormoner forbundet med vækst, såsom auxiner og gibberellin.

Dette giver en række anvendelsesmuligheder og fordele. Den mest kendte og anvendte indenfor homøopatisk medicin er dræning af toksiner, hvilket svarer til en afgiftning af kroppen.

Lad os se på andre fordele, som nogle mennesker tilskriver yemoterapi:

 • Fremmer cellulær afgiftning, også kendt som cellulær rensning. Desuden søger denne proces at fjerne skadelige toksiner, der findes inde i cellerne i den menneskelige krop.
 • Stimulerer dræning af væsker og toksiner gennem blod og lymfekirtler.
 • En kilde til vitaminer, mineraler, antioxidanter, aminosyrer og enzymer.
 • Påvirker immunfunktionerne i organer og kirtler i forbindelse med fjernelse af affaldsstoffer fra kroppen.
 • Forynger ældet væv.
 • Reducerer behovet for at tage kosttilskud.
 • Som det sidste fungerer det ifølge en undersøgelse offentliggjort i Planta Medica som et supplement i behandlingen af spondylartropatier, som er tilstande der har ligheder med gigt.

De mest brugte planteknopper og deres fordele

Yemoterapi kan bruge et stort antal lægeplanter til sine formål. De mest almindelige knopper i er imidlertid følgende:

 • Solbær: Også kendt som sort sarsaparilla, som, nogle mener, kan reducere risikoen for lægemiddelallergi samt betændelse forbundet med gigt.
 • Rosmarin: Kan fungere som en afgiftning, især for leveren.
 • Valnød: Menes at have egenskaber, der fremmer fordøjelsen og forhindrer madforgiftning.
 • Linden: Associeret med forbedring af søvnforstyrrelser og reducerede angstniveauer.
 • Havtorn: Bruges til at fremme genopretning i perioder med rekonvalescens, især i brændte områder.
Havtorn

Kan jeg lave yemoterapi derhjemme?

Ja. Homøopati bruger ekstrakter fra knopper fra en macerationsproces. Dette består af at lægge knopperne i blød i en periode på 1 måned eller 40 dage i en væske med 50% glycerin, 30% alkohol og 20% vand. Du bør opbevare det på et tørt og køligt sted og ryste det hver uge.

Efter maserationsprocessen skal du filtrere indholdet i en glasflaske og opbevare det på et tørt og køligt sted. Hvad angår doserne, er den mest almindelige normalt mellem 50 til 100 dråber i 2 daglige doser. Dette afhænger dog af den tilstand, du vil bruge den mod.

Selvom denne praksis går tilbage til middelalderen, havde den ikke et navn før i det 20. århundrede. Det var da, nogle specialister undersøgte de terapeutiske virkninger af knopper, unge skud og andre unge plantevæv. Den første til at gøre dette var Dr. Pol Henry. Andre praktiserende læger arbejdede videre på hans teori, indtil den endelig blev navngivet med sit nuværende navn.

I homøopati er yemoterapi hovedsageligt kendt for sit formodede potentiale til at fjerne affaldsstoffer og skadelige toksiner fra kroppen. Derudover hjælper det på sygdomme forbundet med ledbetændelse. Vi har dog stadig brug for undersøgelser for at bakke op om disse påstande og frem for alt for at bevise deres effektivitet.

Det kan interessere dig ...
De 15 bedste medicinske urter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De 15 bedste medicinske urter

Selvom anvendelsen af disse medicinske urter kan være alsidig og utrolig, er det vigtigt at huske på, at nogle af dem ikke er blevet videnskabeligt... • Militaru, A. S.,Pop, G., Peev, C., Dehelean, C., Alexa, E. & Sabau, I. (2011). Gemmotherapy – adjuvant treatment in juvenile spondyloarthropathy. Planta Medica, 7(12). https://doi.org/10.1055/s-0031-1282306
 • Bucciarelli, Alejandro, et al. “Perspectivas del uso de productos fitoterápicos en el tratamiento del insomnio, la ansiedad y desórdenes relacionados.” (2010).
 • Arancibia, Valeria. “Productos naturales para tratamiento tópico de quemaduras. Breve revisión de la literatura actual.” Cirugía Plástica (2014): 14.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.