Fire tips til at undgå kræft

Det er sandt, at der ikke er en 100% effektiv måde at undgå kræft på. Man kan dog ændre risikable vaner for at prøve at mindske risikoen for kræft. Læs med for at opdage nogle tips til at undgå kræft!
Fire tips til at undgå kræft
Jael Garrido Dominguez

Skrevet og kontrolleret af læge Jael Garrido Dominguez.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Der er ikke en 100% effektiv måde at undgå kræft på. Det er trods alt en af de mest udfordrende sygdomme i denne tid. Der estimeres, at i 2018 var der omkring 18,1 millioner tilfælde af kræft i verden. Af den grund er det vigtigt at tage forbehold for at prøve at mindske risikoen for kræft.

Udviklingen af kræft er forbundet med eksponering for kendte risikofaktorer. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) definerer en risikofaktor som “Ethvert træk, karakteristik eller eksponering hos en person, der øger deres sandsynlighed for at lide af en sygdom eller en skade”.

Nogle risikofaktorer kan man ikke undgå, eftersom de er iboende i personer. Det er for eksempel alder, køn og genetisk mutation. Vi vil derfor fokusere på at undgå eller mindske eksponering for bestemte substanser, som er i vores kontrol, og vi vil hjælpe dig med at få nogle sunde vaner.

Opdag fire tips til at undgå kræft i denne artikel!

Tips til at undgå kræft

Ifølge information fra Mayo Clinic er det vidt accepteret, at ens sandsynlighed for at udvikle kræft er påvirket af ens livsstil. I den forstand bør man vide, at man kan forebygge eller i det mindste mindske risikoen for kræft med nogle få ændringer i livsstilen.

Vi vil se på nogle af de vigtigste ændringer nedenstående.

1. Lad være med at ryge eller forbruge tobak

Kvinde knækker cigaret for at undgå kræft

Rygning er en af de vigtigste risikofaktorer. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) var rygning relateret til 22% af alle dødfald forårsaget af kræft i hele verden i 2004. Det betyder, at 1,6 millioner mennesker var påvirket i verden.

Tobak er forbundet med mere end 10 typer kræft, hvor lungekræft er den mest fremtrædende. Studier har vist, at 16% af rygere, som har forbrugt tobak, siden de var unge, udvikler lungekræft, inden de fylder 60 år.

Folk tænker ofte, at andre måder at forbruge tobak på såsom cigarer og vandpibe er mindre giftige. Det er dog ikke sandt. Dette skaber desværre en falsk sikkerhed hos forbrugere og en højere risiko for folk, der er eksponeret for passiv rygningDer er ingen harmløse former for rygning, så man bør undgå det for enhver pris.

2. Undgå overvægt for at undgå kræft

Overvægt er forbundet med mindst otte forskellige typer kræft, og størstedelen er forbundet med mavetarmkanalen. Ifølge International Agency for Research on Cancer (IARC) er overvægt direkte forbundet med:

 • 39% af tilfældene af kræft i livmoderen
 • 37% af tilfældene af kræft i spiserøret
 • 25% af tilfældene af nyrekræft
 • 11% af tilfældene af tyktarms- eller endetarmskræft
 • 9% af tilfældene af brystkræft hos kvinder i overgangsalderen

Overdrevet indtag af rødt kød og mad på dåse kan være forbundet med en høj risiko for tyktarms- eller endetarmskræft. Regelmæssig fysisk motion og en sund kost for at holde en sund vægt kan derfor hjælpe til at undgå kræft.

3. Kontrollér dit indtag af alkohol

Kvinde prøver at stoppe med at drikke alkohol for at undgå kræft

Tro det eller ej, men alkoholindtag er forbundet med kræft i munden og syv andre typer kræft. Disse forskellige typer kræft inkluderer brystkræft hos kvinder. Risikoen for at lide af enhver type kræft er dog forbundet med den mængde alkohol, man indtager.

Estimater fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) forbinder omkring 22% af tilfældene af kræft i munden hos mænd og 9% hos kvinder med alkoholindtag.

Læger anbefaler, at mænd ikke drikker mere end to standard glas vin eller to øl om dagen. Kvinder bør ikke drikke mere end et glas vin eller en øl om dagen.

Du vil måske også synes om: Sådan undgår du solskoldning og solskader

4. Undgå for meget eksponering for solen

Radioaktive stråler er kræftfremkaldende hos mennesker. En type radioaktiv stråling er ultraviolet stråling. Det er en sepcifik type lys, som kommer fra solen. Denne type stråling er tæt relateret til forskellige typer af hudkræft, primært melanom.

Ifølge estimater fra 2018 forårsasger melanom omkring 55.000 dødsfald hvert år.

Anbefalingerne fra WHO til at undgå de skadelige effekter af solens ultraviolette stråler er:

 • For det første skal man undgå eksponering for solen.
 • Anvende solcreme.
 • Som det sidste skal man bære tøj, der dækker det meste af kroppen for at undgå eksponering for solens stråler.

Afsluttende tips til at undgå kræft

Der er derudover andre foranstaltninger, man kan overveje, når det kommer til at undgå kræft. Man bør for eksempel følge en sund og balanceret kost. Man bør også mindske sit indtag af sukker og spise masser af frugt og grøntsager.

Ligeledes er det vigtigt at gå regelmæssigt til lægen og bede om de nødvendige undersøgelser, især hvis man har en genetisk risikofaktor.

Det kan interessere dig ...
WHOs konklusioner om kød og kræft
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
WHOs konklusioner om kød og kræft

Hvad er forholdet mellem indtag af kød og forekomsten af kræft? I dag ser vi på, hvad WHO siger om det forholdet mellem kød og kræft. • OMS | Prevención del cáncer. (2017, August 9). Retrieved from https://www.who.int/cancer/prevention/es/
 • Cob Guillén, E., Cohen Rosenstock, S., & Cob Sánchez, A. (2018). Obesidad y cáncer. Medicina Legal de Costa Rica35(2), 45-53.
 • Zinser-Sierra, J. W. (2019). Tobacco use and lung cancer. Salud publica de Mexico61(3), 303-307.
 • IARC Working Group on the Evaluation of Carcinogenic Risk to Humans. Ionizing Radiation, Part 1: X- and Gamma (γ)-Radiation, and Neutrons. Lyon (FR): International Agency for Research on Cancer; 2000. (IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans, No. 75.) Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK401325/