De sundhedsmæssige fordele ved at eje et kæledyr

At have et kæledyr kan være gavnligt for helbredet på flere områder. Man har endda set fordele ved at eje kæledyr for diabetikere.
De sundhedsmæssige fordele ved at eje et kæledyr

Sidste ændring: 16 januar, 2023

At have et kæledyr i hjemmet skaber følelser, hengivenhed og forskellige reaktioner hos de enkelte medlemmer af husstanden. Men derudover har forskning vist fordele ved at eje et kæledyr, og at kæledyr forbedrer vores livskvalitet.

Der er ingen tvivl om, at kæledyr er gode ledsagere for alle mennesker. Ud over at det er meget nemt at have et forhold til dem, indtager de også en meget vigtig plads i hjemmet. I en sådan grad at vi kommer til at se dem som medlemmer af vores familie.

Du har eller har haft et kæledyr i hjemmet, og du har sikkert ikke tænkt over, hvor vigtig deres tilstedeværelse kan være for dit helbred. Hvis du stadig ikke kender de mange fordele ved at have et kæledyr i hjemmet, er her alle fordelene. Så har du en eller flere grunde til at elske dit kæledyr eller tilskynde dig til at adoptere et.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Katteterapi: 6 psykiske fordele ved katte

Fordele ved at eje et kæledyr: Det mindsker risikoen for hjertesygdomme

En undersøgelse foretaget af American Heart Association, fastslog, at det at have et kæledyr kan mindske risikoen for at lide af hjertesygdomme.

Disse undersøgelser fastslog, at folk, der går tur med deres hund, opfylder 54 % mere af de energiniveauer, der anbefales til den daglige rutine. Takket være denne motion kan personen være mindre tilbøjelig til at lide af hjerte-kar-sygdomme.

Hvis du ønsker at holde dit hjerte sundt og tilbringe tid med dit kæledyr, er det ideelle at gå med dem mindst 150 minutter om ugen.

De forebygger følelsen af ensomhed

Kvinde med hund nyder de mange fordele ved at eje et kæledyr

At have et kæledyr i hjemmet kan også hjælpe personen til at føle sig mere selvsikker og beskyttet. Forskning om dette emne tyder på, at ejerskab af kæledyr kan skabe velvære, herunder at mindske følelsen af ensomhed og de dermed forbundne følgesygdomme hos ældre voksne, der bor alene.

Derfor kan ejerskab af kæledyr især for ældre være en fordel, når det gælder om at undgå følelsen af ensomhed.

De reducerer stress

At eje et kæledyr kan være med til at reducere følelser af stress, angst og depression. Dette forklares af en undersøgelse offentliggjort i 2018 af tidsskriftet Innovation Aging, som forklarer, at det at have et kæledyr har potentiale til at dæmpe stressreaktioner hos personer med depressive symptomer.

Fordele ved at eje et kæledyr: De styrker immunforsvaret

Immunforsvar bekæmper vira

Forskellige undersøgelser har også fastslået, at det at leve med kæledyr fra en tidlig alder er med til at styrke immunsystemet. Dermed kan det mindske risikoen for at udvikle allergier og luftvejssygdomme.

For at bevise dette gennemførte forskere fra Finland en undersøgelse med 397 børn fra fødslen til 1-årsalderen. Undersøgelsen bestod i at overvåge børnene og den kontakt, de havde med dyr. Resultatet var, at de børn, der havde mere kontakt med dyrene, havde et stærkere immunsystem.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Opdag fem idéer til huse til kæledyr

De kan hjælpe diabetikere

Selv om det lyder utroligt, kan nogle hunde hjælpe mennesker, der lider af diabetes. Der findes endda organisationer som Dogs for Diabetics. De er dedikeret til at træne hunde til at hjælpe patienter med dette helbredsproblem.

I en undersøgelse offentliggjort i 2016 af tidsskriftet Plos One blev det konkluderet, at børn, der aktivt tager sig af et eller flere kæledyr i hjemmet, har 2,5 gange større sandsynlighed for at have kontrol over deres blodsukkerniveau end børn, der ikke har et kæledyr i hjemmet.

Fordele ved at eje kæledyr: De forbedrer den forventede levetid

Indlagt mand med sin hund nyder fordele ved at eje et kæledyr

Det er en udbredt opfattelse, at ejerskab af kæledyr er gavnligt for mennesker, og at en del af denne fordel er gennem gunstige virkninger på den kardiovaskulære risiko.

Der er f.eks. beviser for, at hundeejere er mindre stillesiddende og har lavere blodtryk, plasmakolesterol og triglycerider, svagere reaktioner på mental stress og bedre sandsynlighed for overlevelse efter myokardieinfarkt sammenlignet med dem, der ikke har et kæledyr.

Generelt er ejerskab af kæledyr, især hunde, forbundet med positive sundhedsfordele . Dyr giver personen en følelse af velvære, selv når han eller hun går igennem en dårlig tid. Denne type fornemmelse forbedrer livskvaliteten og kan forlænge den i længere tid.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Of, B., & Pets, F. (2009). Human-Animal Bonds II : The Role of Pets in Family. Most. https://doi.org/10.1121/1.3109980
  • Cherniack, E. P., & Cherniack, A. R. (2014). The benefit of pets and animal-assisted therapy to the health of older individuals. Current Gerontology and Geriatrics Research. https://doi.org/10.1155/2014/623203
  • McConnell, A. R., Brown, C. M., Shoda, T. M., Stayton, L. E., & Martin, C. E. (2011). Friends with benefits: On the positive consequences of pet ownership. Journal of Personality and Social Psychology. https://doi.org/10.1037/a0024506

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.