Sure opstød om natten: Sådan undgår du det

Sure opstød om aftenen kan gøre det vanskeligt at falde i søvn. Heldigvis kan du kontrollere det med nogle livsstilsændringer. Få de bedste tips i denne artikel.
Sure opstød om natten: Sådan undgår du det

Sidste ændring: 26 august, 2022

Tusindvis af mennesker leder konstant efter måder, hvorpå de kan undgå sure opstød om natten. Mens denne tilstand kan opstå når som helst på dagen, så er sure opstød mere almindeligt om aftenen, og det kan faktisk være en af årsagerne til søvnproblemer.

Sure opstød, eller gastroøsofagal reflukssygdom, skyldes en svækkelse af spiserøret. Det er den del af kroppen, der tillader mavesyre at stige op i spiserøret og munden. Den påvirkede person føler derfor en ubehagelig, brændende fornemmelse eller irritation, som ofte er efterfulgt af brystsmerter, halsbrand og problemer med at synke. 

I de fleste tilfælde er det mildt, og det fører ikke til alvorlige komplikationer. Men det anbefales at gøre alt, du kan, for at forhindre tilstanden, da det kan påvirke både din søvn og din livskvalitet.

Vi giver dig nogle gode råd til, hvordan du kan forhindre det.

Hvorfor får man sure opstød om natten?

Der er flere faktorer, der er forbundet med stigningen af surt opstød om natten.

For det første er det forbundet med en stor og tung aftensmad – især dem, som spises lige inden sengetid. Da dette forhindrer fordøjelsen, og da kroppen er i en liggeposition om natten, reduceres spiserørets spændingstilstand, og så stiger syren tilbage op i spiserøret og i munden.

Det samme sker, når du drikker meget varme drikke før sengetid, eller når du ligger i en dårlig stilling.

Dette problem påvirker også rygere, folk, der lider af stress, og dem, som har stramt nattøj på. Derfor skal man starte med at forbedre sin livsstil ved at ændre sine dårlige vaner, der kan forårsage det eller forværre det.

Kvinde oplever sure opstød om natten

Sådan forhindrer man sure opstød om natten

Der er flere foranstaltninger, der kan hjælpe med at forhindre sure opstød om natten; især når det er et tilbagevendende eller et alvorligt problem. Mens det er vigtigt at konsultere din læge for at afgøre, om der er en underliggende årsag til symptomerne, så er disse tips også nyttige.

Undgå at spise før sengetid

Selvom du ikke bør gå i seng på tom mave, så skal du alligevel heller ikke spise lige før sengetid.

Den ideelle vane vil være at spise en let aftensmad to til tre timer før sengetid. Derved vil din maves syreudskillelser være under kontrol, inden du går i seng.

Begræns dit indtag af irriterende fødevarer

Fødevarer, der øger syreniveauet, kan forværre symptomerne på sure opstød om natten. 

Derfor anbefales det, at du begrænser dit indtag af tomater, koffein, kødpålæg, friturestegte fødevarer, stærke måltider og alkoholiske drikke, hvilket især gælder om aftenen.

Løft dit hoved op fra sengen

Noget af det bedste, du kan gøre, for at forhindre sure opstød, er at sove med din overkrop en smule hævet. Derfor anbefales det, at du løfter dit hoved op fra sengen.

Når du placerer din krop i en vandret stilling, vil din mave og hals være i samme højde, hvilket holder mavesyren på plads. 

Sov på din venstre side for at undgå sure opstød om natten

Kvinde ligger og sover i sin seng

Når du sover på din venstre side, kan du reducere episoderne med sure opstød.

Af anatomiske årsager er spiserøret mere udsat for mavesyre, hvilket forårsager sure opstød, når du sover på din højre side. 

Tab dig

Overvægtige personer skal tabe sig for at kontrollere sure opstød.

På grund af ophobningen af fedt omkring maven øges presset i maven, og mavesyren stiger op til spiserøret.

Undgå rygning og alkohol

Du bør ikke ryge eller drikke, hvis du har sure opstød, da disse vaner kan forværre symptomerne.

Hav behageligt tøj på for at forhindre sure opstød om natten

Det er bedst at have løstsiddende tøj på, når du skal sove. 

Hvis dit nattøj er for stramt, kan det øge presset på maven, hvilket gør det muligt for mavesyren at stige op til spiserøret.

Håndter stress

Korrekt håndtering af stress reducerer ikke bare risikoen for sure opstød, men fremmer også en god søvnkvalitet. Af denne grund anbefales søvnteknikker såsom meditation, yoga og læsning.

Tag til lægen

Hvis dine symptomer fortsætter eller forværres, på trods af at du har fulgt disse råd, så er det bedst at tage til lægen. Han eller hun vil være i stand til at afgøre årsagen og fastlægge den bedste behandling.

Medicin mod sure opstød

Udover at følge de anbefalinger, vi har nævnt i denne artikel, så kan man også få håndkøbsmedicin, der kan bruges til at lindre sure opstød.

Disse former for håndkøbsmedicin vil forhindre mavesyren i at stige op i spiserøret, og således bekæmper det den brændende fornemmelse, mens det hurtigt neutraliserer overskydende syre i maven.

Det kan interessere dig ...
Syv traditionelle midler mod halsbrand
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Syv traditionelle midler mod halsbrand

Halsbrand er en irriterende tilstand, der ikke er sjov at have. Du kan lindre det med bestemte naturlige midler mod halsbrand.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.