Hvad er symptomerne på svimmelhed?

Svimmelhed er som regel ledsaget af kvalme, hovedpine, sløret syn og problemer med at gå. Læs med her for at finde ud af mere!
Hvad er symptomerne på svimmelhed?

Sidste ændring: 23 november, 2020

Svimmelhed er en kompleks følelse at beskrive. Symptomerne på svimmelhed er adskillige. Det handler om opfattelse af bevægelse, og det føles, som om alt drejer rundt indeni hovedet. Ordet kommer fra latin, hvor “vertere” betyder at dreje.

Svimmelhed er en af de mest hyppige årsager til at gå til lægen. Der skønnes faktisk, at omkring 40% af personer over 40 går til lægen af denne årsag.

Følelsen relaterer som regel til en ændring i balancesystemet. Dette system kaldes det vestibulære system og det sidder i den indre del af øret. Lidelserne, der er forbundet med dette organ, er meget gængse og kan opstå i enhver alder.

I denne artikel vil vi derfor forklare alt, hvad du skal vide om svimmelhed, og hvilke symptomer der som regel følger med det. Det er vigtigt at kende disse symptomer, for det er en svær følelse at beskrive og diagnosticere.

Hvad er svimmelhed?

Det indre øre indeholder det vestibulære system, som er det, der giver mennesker mulighed for at holde balancen. Det er derudover også ansvarligt for, at vi er opmærksomme på vores kropsholdning og korrekt tilpasning til omgivelserne omkring os.

De fleste tilfælde af svimmelhed er som regel forårsaget af en ændring i dette system. Det involverer at opfange en følelse af bevægelse af os selv eller vores omgivelser, uden der egentlig er noget, der bevæger sig. Nogle personer opfatter det som at “falde ned i det uendelige”.

Ballerina hænger i reb på himmel

Det er en lidelse, som kan påvirke alle i alle aldre. Som vi allerede har nævnt, bliver det dog meget mere gængs, når man er fyldt 40. Svimmelhed kan blive klassificeret i forskellige typer:

  • Perifer svimmelhed: Ændringen i det vestibulære system producerer dette. Det er den mest hyppige type, og typisk forårsager læsioner i øret det. Det er derfor gængs, at disse personer også oplever høretab.
  • Central svimmelhed: Det, der sker her, er, at nerverne, der bærer information fra øret og fortolker det, bliver beskadiget. Denne fortolkning finder sted i hjernestammen.
  • Positionel: Dette sker i form af korte episoder. Det er en reaktion på en ændring i hovedets stilling og er som regel godartet.
  • Cervikel: Dette er produceret af en ændring i halshvirvler.

Der er så mange typer af svimmelhed, fordi balancens og kropsholdningens funktion følger et komplekst nervekredsløb, hvor mange dele af kroppen er involveret. Alle typer producerer dog den samme komplekse følelse af bevægelse.

Du vil måske også være interesseret i at læse: Grunden til at høj varme påvirker helbredet negativt

Hvilke andre symptomer følger med svimmelhed?

Foruden at opfange, at alt omkring sig drejer rundt, er der en række andre symptomer, som typisk følger med svimmelhed. For eksempel er kvalme og opkast meget gængs. Ligeledes mister personer, der lider af det, som regel deres balance og falder.

Afhængig af typen af svimmelhed er nogle symptomer mere hyppige end andre. I tilfælde af perifer svimmelhed er der som regel mindsket hørelse, som vi har nævnt. Du kan også høre en konstant ringen for dine ører.

I andre tilfælde af svimmelhed kan synet ændre sig. Mange personer ser dobbelt og kan ikke fokusere ordentligt. Der er endda nogle personer, som mister evnen til at tale korrekt.

På den anden side kan svimmelhed ledsages af lammelse af musklerne i ansigtet og en følelse af udmattethed og svaghed i benene. Personer, der lider af det, føler sig som regel ængstelige og urolige på grund af det faktum, at det kan blive svært blot at gå eller bevæge sig.

Det er vigtigt at understrege, at selvom mange tilfælde af svimmelhed opstår i form af korte episoder, så kan de vare i flere dage. Derudover kan det ske for både børn og voksne.

Mand er svimmel

Sådan kan man diagnosticere og behandle dette problem

For at kunne diagnosticere svimmelhed er det vigtigste at forklare tydeligt for lægen, hvordan det føles. Det er også nødvendigt at beskrive resten af symptomerne, som dukker op.

Normalt er ørelægen den, der er ansvarlig for at udføre en undersøgelse af øret og resten af balancesystemet. Afhængig af årsagen til svimmelhed vil behandlingen variere. For at kunne behandle det er der lægemidler og endda operation. Hvert individuelle tilfælde er dog forskelligt.

Når man oplever følelsen af svimmelhed, bør man ideelt set gå til lægen. Man bør også gå til lægen, hvis man viser nogen af de ledsagende symptomer, som vi har nævnt. Det er en kompleks lidelse, som kan have forskellige årsager, så det er nødvendigt at studere det grundigt.

Det kan interessere dig ...
Reducer svimmelhed med disse naturlige midler
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Reducer svimmelhed med disse naturlige midler

Svimmelhed kan komme som lyn fra en klar himmel. Det er ikke kun ubehageligt, det kan også være farligt. Heldigvis findes der naturlige midler mod ...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.