Svømmerkløe: Årsager, symptomer og behandling

For at beskytte dig selv mod kontakt med cercarier, anbefaler vi dig at undgå at svømme på lavvandede kyster, steder med rigelig vegetation og tidligt om morgenen.
Svømmerkløe: Årsager, symptomer og behandling
María Irene Benavides Guillém

Skrevet og kontrolleret af læge María Irene Benavides Guillém.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Svømmerkløe eller cercarial dermatitis er en allergisk hudreaktion over for cercarier, som er larverne af en vandfugleparasit.

Det er en tilstand, der har få undersøgelser, men for nylig har der været stigende interesse, siden Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anser det som en sygdom, der er under udvikling. Der er rapporter om tilfælde og udbrud af svømmerkløe i alle dele af verden, herunder Nord- og Sydamerika, Europa og Asien.

I forskning af Lashaki et al., der gennemgik 41 undersøgelser foretaget mellem 1937 og 2017 i forskellige lande, fastslog de, at mindst 34% af vandfugle på verdensplan er inficeret med schistosomer.

De vigtigste symptomer

Som nævnt er svømmerkløe i det væsentlige en allergi. Så der er en indledende fase, hvor der kommer kontakt med parasitten, og sensibilisering for parasitten opstår.

I senere episoder vil selve dermatitis forekomme på grund af immunsystemets reaktion mod noget det genkender, altså cercarier.

Som navnet antyder, er det vigtigste symptom på svømmerkløe kløe. Det spænder fra tåleligt til uudholdeligt, hvilket forårsager søvnløshed.

Kronologi for hudlæsioner

Svømmerkløe producerer en række udslæt, der følger efter hinanden på karakteristiske tidspunkter:

 1. Umiddelbart efter kontakt kan der være kløe og en prikkende og brændende fornemmelse på det sted, hvor cercarier trængte ind.
 2. Derefter vises en plet på 1 til 2 millimeter i diameter på samme sted, som kan vare i flere timer.
 3. Efter 10 til 15 timer er der et kutanudbrud med små bumser, blærer og papler på tre til fem millimeter i diameter.
 4. Mellem anden og tredje dag opstår vesikler.
 5. En uge efter indtrængen forsvinder paplerne, og der er en lille rød plet tilbage.

Kradsen får symptomer til at øges. Kradsen frigiver mere histamin, og kløen øges. Derudover kan læsionerne blive inficeret af bakterier, hvilket gør situationen værre.

Mand med eksem på hænderne

Er det en alvorlig sygdom?

Tilstedeværelsen og intensiteten af symptomerne på svømmerkløe afhænger af tre faktorer:

 • Oom det er den første kontakt med cercarier eller personen tidligere har været udsat. Jo større eksponering, jo mere betydelig er sensibilisering og jo mere intense symptomer.
 • Antallet af cercarier, personen har været i kontakt med.
 • Personens genetiske og immunologiske modtagelighed.
 • Når mange cercarier er trængt ind, kan der opstå feber, hævelse eller betændelse i leddene, kvalme og diarré. Hvis episoden af dermatitis er meget alvorlig eller gentages kontinuerligt, kan det blive en kronisk tilstand.

Hvad forårsager svømmerkløe?

Cercarier er ikke lus, men larver af forskellige arter af fladorme kaldet schistosomer.

Parasitten udvikler sig i ethvert vandmiljø, hvor visse arter af snegle er til stede og fungerer som mellemværter. Fugle er de endelige værter; oftest ænder, gæs og svaner.

Macháček et al. rapporterede om tilstedeværelsen af cercarier i små kunstige vandområder på et universitet i Prag, Tjekkiet. Med andre ord er disse parasitter til stede i naturlige eller kunstige, landlige eller byområder.

Infektion

Larverne kommer frem fra sneglene på jagt efter fugles fødder, på vej mod overfladen og reagerer på sollys. Infektionen forekommer hos mennesker, når de kommer i kontakt med vand, men er ikke målet for cercarier.

Vores kropstemperatur, der ligner fuglens, tiltrækker parasitten. Men når de trænger ind i menneskets hud, ender de med at dø og genererer en reaktion, der er årsag til svømmerkløe.

Frigivelsen af larver er højere i morgentimerne, hvor fugle normalt er i vandet. Også i varmere temperaturer. Af denne grund forekommer udbrud normalt om foråret og sommeren. Det spreder sig imidlertid ikke fra menneske til menneske.

Hvem er i farezonen for svømmerkløe?

Svømmerkløe påvirker mennesker, der er udsat for cercarier af rekreative eller erhvervsmæssige årsager. Det beskrives oftest hos børn, når de bader i lavere vand, tættere på kysten og i længere perioder.

Derudover er det almindeligt hos risbønder og kan forekomme efter rengøring af akvarier, der indeholder snegle med parasitten.

Hvordan kan det diagnosticeres?

Selvom svømmerklø normalt følger et karakteristisk mønster, med specifikke tidspunkter for læsionernes udseende, kan sygdommen gå ubemærket hen.

På den anden side forveksler specialister og patienter det let med andre problemer, såsom kontakteksem, insektbid og bakterielle hudinfektioner.

Forekomsten af læsioner begrænset til områder af kroppen nedsænket i vand og en historie med svømning i en sø eller dam i de foregående 96 timer er normalt de vigtigste data, der får os til at tænke på cercarial dermatitis eller svømmerkløe.

Er der laboratorietests til diagnose af svømmerkløe?

Der er ingen laboratorieundersøgelser, der diagnostiserer sygdommen. Ændringer kan forekomme i rutinemæssige blodprøver, f.eks. dem, der ses ved andre parasitære eller allergiske problemer, men de er der ikke altid.

Desuden er de ikke særlig nyttige i mangel af medicinsk mistanke og en klar eksponeringshistorie. Derudover er tests, der påviser parasitten i blod eller andre kropsvæsker, heller ikke tilgængelige.

Børn leger i en sø med risiko for svømmerkløe
Børn smittes lettere af parasitten på grund af deres vaner, når de kommer ind i lagunerne, især i lavt vand.

Tilgængelige behandlinger

Behandling af svømmerkløe fokuserer på symptomlindring. For eksempel er antiparasitiske lægemidler ikke indiceret, fordi parasitten, som vi forklarede, dør i kontakt med dermis.

Du bør tage følgende foranstaltninger i betragtning i tilfælde af cercarial dermatitis:

 • Undgå at kradse, da det forværrer tilstanden og favoriserer infektion med bakterier.
 • Brug kolde omslag til at lindre kløe.
 • Hvis den allergiske reaktion er meget stærk, eller kløen er uudholdelig, anbefales det at gå til lægen. Lægen kan ordinere allergimedicin.
 • Vær meget forsigtig med at påføre cremer, naturlægemidler og olieagtige stoffer uden medicinsk indikation. Specialister anbefaler ikke dette, fordi det kan øge dermatitis.

Forebyg svømmerkløe

Afslutningsvis for at beskytte dig selv mod kontakt med cercarier, anbefaler vi dig at undgå at svømme på lavvandede kyster, steder med rigelig vegetation og tidligt om morgenen. Som beskrevet ovenstående fremmer disse omstændigheder eksponering for parasitten.

Det anbefales også at iføre sig passende badetøj, der efterlader mindst mulig hud afdækket samt at solbade efter at være kommet ud af vandet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Lashaki EK, Teshnizi SH, Gholami S, Fakhar M, Brant SV, Dodangeh S. Global prevalence status of avian schistosomes: A systematic review with meta-analysis. Parasite Epidemiol Control. 2020;9:e00142.
 • Macháček T, Turjanicová L, Bulantová J, Hrdý J, Horák P, Mikeš L. Cercarial dermatitis: a systematic follow-up study of human cases with implications for diagnostics. Parasitol Res. 2018;117(12):3881-3895.
 • Veleizán A. A. y  Flores V. El piojo de pato, la cercaria y la dermatitis cercarial. Desde la patagonia difundiendo saberes 2017;14(23):2-7.
 • Horák P, Mikeš L, Lichtenbergová L, Skála V, Soldánová M, Brant SV. Avian schistosomes and outbreaks of cercarial dermatitis. Clin Microbiol Rev. 2015;28(1):165-90.
 • Kolářová L, Horák P, Skírnisson K, Marečková H, Doenhoff M. Cercarial dermatitis, a neglected allergic disease. Clin Rev Allergy Immunol. 2013;45(1):63-74.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.