Allergi overfor skaldyr: Symptomer og behandling

Hvis du eller dit barn har en allergi overfor skaldyr, er der nogle få ting, du bør tage med i overvejelserne for at minimere risikoen for allergiske reaktioner. I denne artikel vil vi give dig nogle tips.
Allergi overfor skaldyr: Symptomer og behandling
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Allergi overfor skaldyr er en af de mest gængse typer af allergiBløddyr og krebsdyr kan nemt få immunsystemet til at gå på overarbejde for at bekæmpe allergifremkaldende substanser. Det resulterer i milde eller alvorlige reaktioner.

 Alvorlige allergiske reaktioner kan være ekstremt farlige. Derfor er det vigtigt at forstå symptomerne for at kunne undgå større komplikationer.

Når et substans kommer ind i kroppen, beslutter immunsystemet, om det bliver nødt til at bekæmpe det eller lukke det ind. I tilfælde af allergi overfor skaldyr identificerer immunsystemet proteinet som skadeligt og reagerer for at beskytte kroppen. Nogle gange kan disse reaktioner udvikle sig på en så alvorlig måde, at de er potentielt livsfarlige.

Hvad er allergi overfor skaldyr?

Som beskrevet i et studie i Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology er allergi over for skaldyr forårsaget af specifikke proteiner, der findes i bestemte typer dyr fra havet. De mere gængse typer havdyr, der producerer allergi, er bløddyr og krebsdyr.

Når kroppen opdager et allergifremkaldende substans, aktiverer den en forsvarsmekanisme, som kan resultere i milde symptomer såsom nældefeber og let hævelse eller mere alvorlige symptomer såsom anafylaksi.

En familiehistorik af allergi overfor skaldyr er en af de største risikofaktorer for, at en person vil udvikle denne type allergi. Denne type allergi er derudover mere gængs hos voksne end hos børn, selvom det kan opstå i ethvert stadie i livet. Overfølsomhed overfor skaldyr er derudover mere gængs hos kvinder end hos mænd.

Forskellige typer skaldyr

Hvad er symptomerne?

Som vi har nævnt ovenstående, kan symptomer på allergi være milde eller alvorlige. Generelt dukker de første tegn på en allergisk reaktion op omkring en time efter, at man har indtaget skaldyrTypiske tegn er hævelse og kløe på læber og/eller tungen.

I mere alvorlige tilfælde kan man have problemer med at trække vejret. Man kan også opleve problemer med tarmene. Det kan være diarré, mavepine eller opkast. Denne type reaktion har normalt behov for medicin, og at man tager probiotika, hvilket har vist sig at kunne kontrollere vedvarende diarré.

Andre symptomer såsom svimmelhed og besvimelse eller tab af bevidstheden kan også opstå. Hvis nogen af disse tegn dukker op, bør man søge medicinsk hjælp. På den måde kan man holde øje med udviklingen og tage medicin, hvis det er nødvendigt.

Anafylaksi

Allergi overfor skaldyr kan føre til anafylaksi, hvilket er en livstruende bivirkning, der kræver øjeblikkelig medicinsk pleje. Indsprøjtninger med adrenalin i form af en EpiPen er faktisk den første og grundlæggende behandling, som det er blevet bekræftet af et studie udgivet i Journal de Pediatria.

Symptomer på anafylaksi inkluderer problemer med at trække vejret på grund af hævelse i halsen, et fald i blodtrykket, forvirring, svimmelhed, besvimelse og tab af bevidstheden.

Hvad er de mulige komplikationer ved allergi overfor skaldyr?

Der er bestemte eksisterende tilstande, som kan forværre en persons sandsynlighed for at opleve anafylaksi. Hvis en person for eksempel har astma, anafylaksi i familien forårsaget af fødevareallergi eller en personlig sygehistorik med allergiske reaktioner på skaldyr, er der en stor sandsynlighed for, at overfølsomheden kan blive kompliceret.

På grund af det er det ekstremt vigtigt at gennemgå mærkaterne meget nøje på alle de fødevarer, man køber. På den måde kan man sikre, at der ikke er nogen krydskontaminering eller spor af fødevarer. Det kan nemlig udløse en allergisk reaktion.

Hvis man har alvorlig allergi overfor skaldyr, kan man endda være nødt til at holde sig væk fra steder, hvor fisk og skaldyr bliver tilberedt. Den lugt og damp, som skaldyr afgiver, kan udløse uønskede reaktioner.

Måske du også vil synes om denne artikel: Akut astma: Symptomer og behandling

Sådan kan man behandle allergi overfor skaldyr

På nuværende tidspunkt er der ikke nogen garanteret kur mod allergi overfor skaldyr. Denne fødevareallergi er en proces, som højst sandsynligt vil vare hele livet, når den opstår.

Det eneste, man kan gøre, er derfor at prøve at undgå at indtage skaldyr og komme til at indånde dampene fra dem. Det gælder selvfølgelig kun, hvis man allerede har fået bekræftet en allergi overfor skaldyr.

Hvis man går på restaurent, skal man tjekke, at menuen har en oversigt over allergierVed at se på den kan man afgøre, hvilke retter der indeholder skaldyr, og hvilke der ikke gør.

Læs nøje på mærkater på fødevarer for at bekræfte, at de ikke er blevet pakket eller tilberedt på en fabrik, hvor der også fremstilles skaldyr. Det er meget sandsynligt, at hvis de er det, så vil fødevaren indeholde spor af skaldyr, hvilket kan være farligt.

Allergi overfor skaldyr hos børn

Som vi allerede har nævnt, er det mere gængs at udvikle allergi overfor skaldyr i voksenlivet end i barndommen, selvom det sidstnævnte helt sikkert er muligt.

Hvis man bemærker en uønsket reaktion hos børn, efter de har indtaget skaldyr, anbefaler vi at anvende en EpiPen i nødstilfælde. Det kan hjælpe med at redde barnets liv ved at forebygge allergisk shock.

Forældre og værger bør være meget forsigtige. De skal sikre sig, at barnet ikke spiser skaldyr eller mad, der har været i kontakt med dette allergifremkaldende substans. Hvis barnet viser symptomer på overfølsomhed såsom hævelse, kløe eller betændelse i munden for første gang, er det dog bedst at tage en tur på skadestuen.

Sådan kan man forebygge allergiske reaktioner

Hvis du eller dit barn har en allergi overfor skaldyr, kan du følge disse nyttige tips. På den måde kan du forebygge potentiel eksponering.

Læs mærkaterne på fødevarer

Du skal sikre dig, at alle de fødevarer, du køber i supermarkedet, er uden nogen allergifremkaldende substanser, ved at læse på mærkaterne. På den måde kan du undgå problemer.

Vær forsigtig, når du spiser ude

Nutildags har menuer på restaurenter normalt et afsnit, som understreger de potentielle allergifremkaldende substanser i de forskellige retter. Det er dog stadig en god idé at fortælle tjeneren, at man har en allergi, så de kan tage de passende forbehold for at undgå krydskontaminering af fødevarer.

Tallerken fyldt med skaldyr

Krydskontaminering

Personer med fødevareallergi kan få en reaktion ved at spise mad tilberedt i en inficeret skål eller med de samme redskaber. Med andre ord behøver man ikke at indtage skaldyr for at få en reaktion eller allergisk shock. Det er nok at spise mad, der har rørt ved samme overflade som skaldyr. Det er grunden til, at hygiejne er ekstremt vigtigt.

Allergi overfor skaldyr er et fødevarerelateret problem

Som du har lært, kan allergi overfor skaldyr være livstruende, hvis en person ikke tager de nødvendige forbehold. På grund af det er det altid vigtigt at læse fødevareretiketter og søge øjeblikkelig medicinsk pleje, hvis man tror, man har en allergisk reaktion.

Hvis man bliver bekræftiget i sin mistanke, skal man huske altid at have en EpiPen med sig, i tilfælde af at man skal bruge den en dag. Det er også vigtigt for forældre og værger af børn med allergi overfor skaldyr. De har brug for at tage særlige forbehold for at sikre, at barnet holder sig væk fra mulige allergifremkaldende substanser.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Szajewska H., Canani RB., Guarino A., Hosjak I., et al., Probiotics for the prevention of antibiotic associated diarrhea in children. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2016. 62 (3): 495-506.
  • Sarinho E., Moura MG., Severe forms of food allergy. J Pediatr, 2017. 1: 53-59.
  • Wong L., Tham EH., Lee BW., An update on shellfish allergy. Curr Opin Allergy Clin Immunol, 2019. 19 (3): 236-242.
  • Velazco-Benítez, C. “Epidemiología de la alergia alimentaria en la edad pediátrica.” Rev Gastrohnup 14.2 (2012): 62-5.
  • García Falcón, Manuel Enrique. “Papel de los probióticos en el tratamiento de alergias e intolerancias alimentarias.”
  • Borrego, J. Torres, JF Martínez Cuevas, and J. Tejero García. “Reactividad cruzada entre pescados y mariscos.” Allergologia et immunopathologia 31.3 (2003): 146-151.
  • Fernández Morales, Isidora, and María Ignacia Von Jentschykmakuc. “Abordaje nutricional en alergias alimentarias más prevalentes.” (2016).
  • Binaghi, María Julieta, et al. “Declaración de alérgenos y detección de trazas de leche, soja y huevo en alimentos de consumo frecuente por niños.” Actual. nutr (2017): 72-83.
  • Plaza-Martin, Ana María. “Alergia alimentaria en la edad pediátrica, conceptos actuales.” Anales de pediatría. Vol. 85. No. 1. Elsevier Doyma, 2016.
  • Blasco, Jaime Lozano, Sergio José Quevedo Teruel, and Mónica Piquer Gibert. “Alergia a frutos secos. Alergia a legumbres y frutas. Alergia a pescados y mariscos.”

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.