Hudkløe eller pruritus: Symptomer, årsager og anbefalinger

Pruritus eller hudkløe kan være en fornemmelse, som forårsager ubehag på grund af et konstant behov for at kradse foruden sekundære skader. Det meste af tiden er det en lidelse, som går spontant over af sig selv.
Hudkløe eller pruritus: Symptomer, årsager og anbefalinger
Karina Valeria Atchian

Skrevet og kontrolleret af læge Karina Valeria Atchian.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Hudkløe eller pruritus er ofte en grund til, at voksne og børn søger læge. Der er mange forskellige mulige årsager, lige fra banale ting til mere alvorlige problemer.

Specialister definerer det som en generende følelse, som forårsager lysten til at kradse sig selv. Det er som regel en konsekvens af kroppens reaktion på hormonelle eller immune stimuli. Det involverer næsten altid substanset histamin.

Hvad er pruritus eller hudkløe?

Det er vigtigt at slå fast, at kløe er et symptom, ikke en sygdom i sig selv. Dermed kan det tage meget forskellige former, hvoraf nogle kan være relateret til huden. Det kan også opstå på en lokaliseret eller generaliseret måde.

Det er vigtigt at holde øje med det fra begyndelsen. Er der nogen faktorer, der har udløst det? Hvad lindrer det? Er det sket før? Har noget kureret det tidligere? Hvis ja, hvad var så kroppens reaktion på det? Alt dette vil tjene som en vejledning til diagnose og hjælpe med at opdage årsagen.

Akut pruritus er, når symptomer varer mindre end seks uger. Hvis det varer længere end det, bliver det en kronisk variant. Det kan opstå i hovedbunden, overkroppen eller ekstremiteterne.

Kvinde oplever hudkløe på sin arm

Måske du også vil være interesseret i denne artikel: Hvad skyldes smerter eller kløe i brysterne?

Primære årsager til hudkløe

Som vi allerede har nævnt, kan primære hudlæsioner ledsage hudkløe. Hvis det er tilfældet, kan man have en dermatologisk lidelse.

På den anden side er det sandsynligt, at det er en ekstern årsag hos personer, hvor der ikke er hudlæsioner eller der kun er sekundær skade forårsaget af kløe.

Personer med pruritus og primære hudlæsioner

De mest gængse hudsygdomme, der forårsager generaliseret kløe, er de følgende:

 • Nældefeber: Kendetegnet ved tilstedeværelsen af hævede læsioner, som kan blive større eller smelte sammen og forsvinde.
 • Fnat: En infektion forårsaget af en ektoparasit. Det er en form for skab.
 • Prurigo: Ret gængs hos børn. Det indebærer knopper på huden.
 • Atopisk eksemBetændte områder i sammenhæng med atopisk ekstem eller kontakteksem.
 • Skoldkopper: En viral infektion, som udvikler blæner på huden.
 • Pityriasis rosea: Lyserøde, skallende læsioner.
 • Psoriasis: Et problem kendetegnet ved tilstedeværelsen af skæl forårsaget af en autoimmun lidelse.

Personer med pruritus uden primære hudlæsioner:

Foruden de mest gængse lidelser vil vi her også vise de mest gængse sygdomme, der forårsager hudkløe:

 • Kronisk nyresvigt: Når nyrerne ikke fungerer på en normal måde.
 • Onkologiske sygdomme: Det er mest almindeligt blodrelaterede sygdomme såsom polycytæmia vera eller lymfeknudekræft.
 • Intra- eller ekstrahepatisk kolestase: Hvor galde ikke strømmer på den normale måde.
 • Hyper- eller hypothyroidisme: Unormale niveauer af hormoner frigivet af skjuldbruskkirtlen.
 • Tør hud eller xerose: Ældre har brug for særlig opmærksomhed her, eftersom kløende hud er gængs blandt ældre personer. Det er muligt, at dehydrering er den mest gængse årsag for denne befolkningsgruppe, selvom det kan være på grund af andre årsager. Det dukker op på benene.

Lokaliseret pruritus

Lokaliseret pruritus, der opstår uden udslæt, antyder muligheden for psykogenisk eller neuropatisk kløeSymptomerne, der i særdeleshed kan opstå hos disse personer, er forbundet med en brændende fornemmelse, smerte eller tab af følesansen.

Det er på grund af nerveledningsforstyrrelser, som er forbundet med nervebetændelse. De perifære nerver overfører information ringe og genererer en følelse af kløe i huden, hvilket får personen til konstant at klø sig.

Kløe på ben

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Forskellene på mænd og kvinders hud

Generel pleje, indtil man får en præcis diagnose

Pruritus er en gængs lidelse, men specialister forstår stadig ikke fuldstændig de patogene mekanismer, som forårsager følelsen af kløe. En primær del af udviklingen af disse lidelser afhænger af tilstedeværelsen af en primær hudlidelse.

Hvis primære hudlæsioner bliver identificeret, men diagnosen forbliver usikker, kan en biopsi af huden være nyttig. Generelt antyder fravær af tydelige og synlige problemer, at årsagen ikke er dermatologisk.

På trods af det faktum, at mange af årsagerne er banale, og læsionerne ofte løser sig selv spontant, er der andre former, som kræver medicinsk opmærksomhed.

Når man ønsker at afgøre årsagen til ens pruritus, er det bedst at holde sine negle korte og rene og kun klø i området med håndfladen. Undgå tætsiddende tøj, prøv at vælge bomuld frem for syntetisk stof eller uld og undgå lange, varme bade.

Man bør bruge neutral sæbe og fugtgivende cremer. Specialister anbefaler heller ikke, at man indtager kaffe, alkohol eller krydret mad, eftersom det alt sammen kan stimulere frigivelsen af histamin i kroppen. Der er mange muligheder for behandling, men det er altid bedst at prioritere en behandling fra lægen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Castells M. and col, Mast cell-derived mediators, retrieved on 14 Sep 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/mast-cell-derived-mediators?search=histamina&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1
 • Kasper y col., Principios de medicina interna de Harrison, edición número 19, Editorial McGrawHill.
 • Rubinstein A., Medicina familiar y práctica ambulatoria, editorial médica panamericana. Primera edición, 2001.
 • Fazio S., Pruritus: Overview of management, retrieved on 14 Sep 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/pruritus-overview-of-management?search=prurito&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1
 • Fazio S., Pruritus: Etiology and patient evaluation, retrieved on 14 Sep 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/pruritus-etiology-and-patient-evaluation?search=prurito&source=search_result&selectedTitle=2~150&usage_type=default&display_rank=2
 • SCOTT MOSES, M.D., Fairview Lakes Regional Health Care, Lino Lakes, Minnesota, Am Fam Physician. 2003 Sep 15;68(6):1135-1142.
 • Villa-Arango, Ana María, Margarita María Velásquez-Lopera, and Ricardo Cardona. “Prurito crónico.” Revista Alergia México 66.1 (2019): 85-98.
 • Chirinos, Maria Fabiola, et al. “Notalgia parestésica: el prurito anonimo.” Dermatología Venezolana 57.2 (2020).
 • Belda, Lydia Landete, and Esther Escriche Catalá. “Caso clínico complejo de lesiones cutáneas por prurito de origen renal.” Enfermería Dermatológica 10.29 (2016): 34-36.
 • del Valle Díaz, Sergio, et al. “Colestasis: un enfoque actualizado.” Medisan 21.7 (2017): 876-900.
 • Lagos, Armando, Andrés Tirado-Sánchez, and Rosa María Ponce-Olivera. “Actualidades en el tratamiento del prurito crónico.” Dermatología Revista Mexicana 60.3 (2016): 229-246.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.