Symptomer og behandling af giardiasis

Giardiasis har tendens til at forårsage problemer såsom diarré, udmattethed, kvalme og tab af appetit. Eftersom behandlingen af giardiasis afhænger af korrekt diagnose, ønsker vi at gennemgå de primære karaktertræk i denne artikel.
Symptomer og behandling af giardiasis

Sidste ændring: 12 januar, 2021

Symptomer såsom udmattethed, kvalme, diarré og opkast kan være tegn på en lidelse kendt som giardiasis. Denne sygdom fører til uro i tarmene og er forårsaget af protozoer. 

Ifølge Center for Disease Control and Prevention (CDC) er det mere gængs i varme klimaer og mere udbredt hos børn. Eftersom behandlingen af giardiasis afhænger af korrekt diagnose, er det vigtigt at være klar over dets karaktertræk.

Ved du, hvilket patogen, der forårsager denne infektion, og hvordan det spreder sig? Er du klar over symptomerne? Hvis du kender svarene på disse spørgsmål, vil det hjælpe dig med at håndtere det og undgå denne infektion. Vi ønsker derfor at udnytte denne mulighed for at fortælle om de mest relevante aspekter af giardiasis hos mennesker.

Om giardia slægten

Før vi taler om symptomerne og behandlingen af giardiasis, er det vigtigt at forstå patogenet. Det er en meget særlig sygdom, eftersom patogenet ikke er en virus eller en bakterie. Det er snarere end protozo.

Protozoer er flercellede protister, som lever i fugtige eller akvatiske miljøer. Disse mikroorganismer har en kompleks morfologi og er på størrelse med vira og bakterier.

Vi taler om slægten Giardia lambliader er behårede protozoer, som hører til Diplomonadida ordenen. Denne parasit rammer flere forskellige pattedyr inklusiv mennesker. For at være mere specifik lever den i tyndtarmen, hvor den forårsager de symptomer, der er nævnt ovenstående.

Størrelsen på denne protozo er lille – mindre end 20 mikrometer. Det er derudover spændende at vide, at den mangler bestemte organeller såsom mitokondrier, som er meget vigtige for cellulær funktion hos levende væsener.

Patogenet, der forårsager giardiasis

Slægten, Giardia lamblia, er en behåret protozo, som lever i forskellige pattedyr inklusiv mennesker.

Den komplekse livscyklus for denne parasit

Ulig andre parasitter har Giardia blot én vært (i dette tilfælde mennesker) i hele sin livscyklus. På trods af den lave kompleksitet som en levende skabning, præsenterer den to adskilte former igennem sin udvikling.

 • Trofozoit: Mobil og med fimrehår. Ifølge de kliniske mikrobiologiske studier har det en skive i form af en sugekop på den ventrale overflade. Dette karaktertræk giver den mulighed for at klistre fast på epitelvævene i tarmene.
 • Cyste: Immobil og uden fimrehår. Den får denne struktur for at kunne modstå ydersiden af værten og har en infektiøs evne.

Vi anbefaler, at du læser: Seks sygdomme for rejsende

Symptomerne og behandlingen af giardiasis

Mennesker får giardiasis ved at indtage cyster i forurenet vand eller mad. Smittede personer udskiller disse cyster i deres afføring, og cysterne kan leve i miljøet i lang tid.

Dårlig rensning af vand kan derfor sætte en hel befolkning i risiko for at få denne sygdom.

Symptomerne på giardiasis

Symptomerne på giardiasis kan variere fra patient til patient. De har dog tendens til at inkludere de følgende:

 • Udmattethed.
 • Kvalme.
 • Tab af appetit.
 • Diarré eller fedtet afføring.
 • Opkast.
 • Oppustethed og ondt i maven.
 • Vægttab.
 • Meget luft i maven.
 • Hovedpine.

De fleste af disse symptomer er resultatet af, at Giardia klistrer sig fast på epitelvævene i tarmene. Dette eksterne patogen forårsager en fortykning af mikrovilli i tarmene. Ved at gøre det reducerer den sin eksponeringsflade. Som et resultat af det producerer den forskellige fysiologiske ubalancer af varierende grader.

Behandlingen af giardiasis

Nogle videnskabelige studier indikerer, at bestemte strenge af Giardia er resistente over for de mest almindeligt anvendte lægemidler. Læger ordinerer dog som regel de følgende lægemidler til patienter med giardiasis:

 • Metronidazol: Antibiotika, som patienter skal tage i en uge for at kunne bekæmpe infektionen. Det er ubehageligt at tage dette lægemiddel, eftersom det kan forårsage kvalme og efterlade en metallisk smag i munden.
 • Tinidazol: Denne behandlingsform er lige så effektiv som den ovenstående og har tendens til at ødelægge patogenet i en enkelt dosis.
 • Nitazoxanid: Det er et godt valg til børn, eftersom det behandler diarré effektivt. Det er også tilgængeligt i flydende form, og behandlingen involverer kun tre doseringer.
 • Paromomycin: En anden type antibiotika til behandlingen af giardiasis hos både mennesker og dyr.
Kvinde med ondt i mave på badeværelse

Risikogrupper

Som med andre sygdomme er der bestemte grupper i befolkningen, som har en større risiko for at få giardiasis.

 • Børn. Børn har større sandsynlighed for at komme i kontakt med afføring end voksne. Det skyldes, at de ofte lever i usunde miljøer eller med jævnaldrende, som har været i kontakt med deres egen afføring. Giardiasis har derfor et asymmetrisk epidemiologisk mønster ud fra alder.
 • Folk i lande med lav indkomst uden adgang til rent vand. Som vi allerede har nævnt, kan cysterne forblive i miljøet i lang tid. Vand er et meget effektivt middel til overførsel og transport, så ubehandlet vand kan indeholde dette patogen.
 • Personer, der dyrker analsexDette er ret åbenlyst, eftersom denne type sex øger chancen for at komme i kontakt med afføring.

Giardiasis: Hvad du bør vide

Giardiasis er en sygdom med forskellige kliniske præsentationer, som mest spreder sig i miljøer, hvor hygiejnen er lav. Det er derfor vigtigt at desinficere fødevarer ordentligt og forblive hydreret med rent vand. Det er især vigtigt i varme klimaer, der er isoleret fra byer.

Hvis du mistænker en sygdom i mavetarmsystemet, er det altid bedst at søge læge. På den måde kan din læge ordinere medicin for at få giardiasis til at forsvinde på nogle få dage.

Det kan interessere dig ...
Hvad er de forskellige symptomer på mavetarminfektion?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er de forskellige symptomer på mavetarminfektion?

Symptomer på mavetarminfektion er typisk kvalme, diarré og smerter i maven. Det kan være forårsaget af flere ting, for eksempel vira og bakterier.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Centers for Disease Control and Prevention (CDC). (December 9, 2017). Giardiasis.
  Available in https://www.cdc.gov/dpdx/giardiasis/
 • Adam RD. Biology of Giardia lamblia. Clin Microbiol Rev. 2001;14(3):447-475. doi:10.1128/CMR.14.3.447-475.2001
 • Petri WA Jr. Therapy of intestinal protozoa. Trends Parasitol. 2003;19(11):523-526. doi:10.1016/j.pt.2003.09.003
 • Beer KD, Collier SA, Du F, Gargano JW. Giardiasis Diagnosis and Treatment Practices Among Commercially Insured Persons in the United States. Clin Infect Dis. 2017;64(9):1244-1250. doi:10.1093/cid/cix138
 • Hooshyar H, Rostamkhani P, Arbabi M, Delavari M. Giardia lamblia infection: review of current diagnostic strategies. Gastroenterol Hepatol Bed Bench. 2019;12(1):3-12.
 • Choy SH, Al-Mekhlafi HM, Mahdy MA, et al. Prevalence and associated risk factors of Giardia infection among indigenous communities in rural Malaysia. Sci Rep. 2014;4:6909. Published 2014 Nov 4. doi:10.1038/srep06909

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.