11 symptomer, der indikerer, at du har brug for en hormontest

Ændringer i kropsvægt, akne og overdreven tørst er nogle af symptomerne på endokrine sygdomme. Få mere at vide om dem i denne artikel.
11 symptomer, der indikerer, at du har brug for en hormontest
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 14 august, 2023

Det endokrine system er et netværk af organer og kirtler, der er specialiseret i udskillelse af hormoner i det menneskelige legeme. Hormonelle ubalancer påvirker i høj grad livskvaliteten og har ofte alvorlige konsekvenser på lang sigt. Her er 11 symptomer, der tyder på, at du har brug for en hormontest.

Hormoner er kemikalier, der frigives i blodet fra de endokrine kirtler. De er aktivt involveret i stofskifte, reproduktion, søvn, appetit, humør og i styringen af alle vitale organers funktion.

I øjeblikket er diabetes, hypothyreose og dyslipidæmi de vigtigste endokrine lidelser hos ældre voksne ifølge undersøgelser. I de fleste tilfælde giver disse ændringer tidlige symptomer, som ikke bør gå ubemærket hen og indikerer, at man skal gå til lægen og foretage en hormontest.

Årsager til hormonel ubalance

Endokrine sygdomme er resultatet af et overskud eller underskud i produktionen af hormoner. De forekommer normalt på grund af en funktionsfejl i specialiserede kirtler eller skader på deres struktur. Det er tilfældet med bugspytkirtlen, skjoldbruskkirtlen, binyrerne, æggestokkene og testiklerne.

Et klassisk eksempel er diabetes mellitus, hvor bugspytkirtlen ikke producerer nok insulin til at regulere blodsukkeret. I Spanien anslår forskningen en prævalens af type 2-diabetes på op til 18,7 % og en prævalens af type 1-diabetes på op til 0,1 %.

Andre årsager til hormonel ubalance er følgende:

 • Hypothyroidisme.
 • Hyperthyreose.
 • Cushings syndrom.
 • Hypogonadisme.
 • Polycystisk ovariesyndrom.
 • Hyperprolaktinæmi.
 • Addisons sygdom.
 • Diabetes insipidus.

Risikofaktorer

Hormonelle forandringer har en multifaktoriel oprindelse, og genetik er en vigtig faktor for deres forekomst. På samme måde er der flere tilstande, der øger risikoen for endokrine sygdomme:

 • Fedme og stillesiddende livsstil.
 • Fedme- og sukkerholdige kostvaner.
 • Alkohol og rygning.
 • Hormonerstatningsterapi.
 • Kemoterapi og medicin, f.eks. glukokortikoider.
 • Autoimmune sygdomme.
 • Overdreven stress.
Skjoldbruskkirtlen producerer hormoner

Kirtler producerer hormoner, og disse stoffer bevæger sig gennem kroppen for at udøve deres funktion gennem receptorer.

De mest almindelige symptomer, der fortæller dig, at du har brug for en hormontest

Manifestationerne af endokrine forstyrrelser varierer afhængigt af, hvilke hormoner eller kirtler der ikke fungerer korrekt. Nogle af de typiske symptomer hos mænd og kvinder, der indikerer, at du har brug for en hormontest, er som følger.

Vi tror, at du måske også er interesseret i at læse dette: Hvilke hormoner påvirker menstruationscyklussen?

1. Overdreven tørst og hyppig vandladning

Vedvarende behov for væske og øget vandladningsfrekvens kaldes henholdsvis polydipsi og polyuri. Det er klassiske symptomer hos personer med diabetes mellitus. Hos voksne opstår de normalt i de tidlige stadier af sygdommen, mens de hos børn er længere tid om at vise sig.

På den anden side er polydipsi og polyuri også karakteristiske tegn på diabetes insipidus, som ifølge undersøgelser skyldes nyrernes manglende evne til at tilbageholde urinen og tab af store mængder væske. Disse forstyrrelser kan føre til sengevædning hos små børn.

2. Vægtforøgelse eller vægttab

Vægtforøgelse er et almindeligt symptom hos personer med hormonelle problemer. I de fleste tilfælde er det relateret til høje niveauer af østrogen og kortisol samt utilstrækkelig produktion af skjoldbruskkirtelhormoner. Disse ændringer fremmer fedtophobning.

Desuden øger insulinresistens hos personer med type 2-diabetes vægtøgningen og gør det vanskeligt at tabe sig med de sædvanlige metoder. På den anden side kan uforklarligt vægttab tilskrives en overaktiv skjoldbruskkirtel eller hyperthyroidisme, hvor der er øget stofskifte og høj katabolisme af muskelmasse.

3. Øget eller manglende appetit

Ændringer i appetitten er et symptom, som man ikke bør tage let på, og som fortæller dig, at du har brug for hormonelle undersøgelser. Den øgede og ukontrollerbare lyst til at spise kaldes hyperfagi eller polyfagi.

Denne manifestation er almindelig i følgende tilfælde:

 • Diabetes.
 • Hyperthyroidisme.
 • Graves’ sygdom.
 • Hypoglykæmi.
 • Præmenstruelt syndrom.

På den anden side er reduceret appetit kendt som hyporeksi. Dette symptom forekommer normalt hos nogle personer med type 1-diabetes samt hos patienter med tumorer i hypofysen eller hypothalamus.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: De sundhedsmæssige virkninger af pludselige temperaturændringer

4. Kronisk akne er et tegn på, at du måske har brug for en hormontest

Akne er en dermatologisk manifestation, der er forbundet med hormonelle forandringer og er hyppig i ungdomsårene. Generelt har høje niveauer af androgener, såsom testosteron, en tendens til at udløse eller forværre akne.

Nogle årsager til dette tegn er polycystisk ovariesyndrom, insulinresistens og medfødt binyrebarkhyperplasi ifølge forskning. Hos kvinder er hormonel ubalance ansvarligt for forekomsten af akne før menstruation.

5. Træthed og ekstrem udmattethed

Træthed er en af de vigtigste manifestationer af ændringer i produktinen af skjoldbruskkirtelhormon. Mennesker med hypothyreose udviser ofte overdreven træthed, som forhindrer dem i at føre en normal dag.

Desuden har disse patienter ofte et højt niveau af stress, nervøsitet og angst, som forårsager søvnbesvær og fremmer træthed. Dette symptom forekommer også ved hyperkortisolisme, dyslipidæmi og diabetes.

6. Overdreven følsomhed over for kulde eller varme

Variationer i temperaturfølsomhed forekommer ofte i tilfælde af skjoldbruskkirteldysfunktion. Forskning bekræfter, at ved hypothyreose rapporterer folk ofte, at de føler sig kolde, selv om sommeren.

Det modsatte er tilfældet ved hyperthyreose, hvor patienterne rapporterer intolerance over for varme og øget svedproduktion under normale forhold. Hos nogle kvinder intensiveres dette symptom før eller under menstruation.

7. Hårtab

Generelt er det normalt, at folk taber hår hver dag som en del af hovedbundens regeneration. Overdreven og vedvarende hårtab er dog et advarselstegn, der kaldes alopeci. Dette hårtab kan være pletvis, diffust eller generaliseret.

Hormonelle ubalancer er en af de mest almindelige årsager til alopeci. Nogle af de involverede lidelser er hyperthyroidisme, Cushings syndrom og hyperandrogenisme. Ligeledes er hårtab muligt under overgangsalderen og perimenopause.

8. Hedeture og nattesved

Hedeture er en hyppig manifestation i overgangsperioden til overgangsalderen eller klimakteriet. Undersøgelser bekræfter, at dette vasomotoriske symptom er et resultat af østrogenmangel hos kvinder og forekommer hos op til 80 % af kvinder i overgangsalderen.

I de fleste tilfælde er hedeture forbundet med nattesved og rødme af huden, efterfulgt af et temperaturfald og en stigning i hjertefrekvensen. De varer normalt fra et par minutter til flere timer, og der kan forekomme mere end to anfald på en dag.

9. Fordøjelsesproblemer er et tegn på, at du måske har brug for en hormontest

Skjoldbruskkirtelforstyrrelser kan forårsage ændringer i mave-tarmsystemets funktion. Ved hypothyreose kan folk have en langsommere tarmtransit, forstoppelse og gastritis. På den anden side begunstiger overskud af skjoldbruskkirtelhormoner forekomsten af diarré.

På samme måde påvirker ubalancen i koncentrationen af østrogener tarmmikrofloraen, såvel som metabolismen af fødevarer.

Desuden fører det til, at der opstår ubehag i maven, oppustethed, diarré eller forstoppelse før eller under menstruation.

Kvinde har mavepine

10. Uregelmæssige menstruationscyklusser

Uregelmæssige menstruationscyklusser er et symptom, der fortæller dig, at du har brug for hormonelle undersøgelser. Hos nogle kvinder er det et tydeligt tegn på, at overgangsalderen nærmer sig.

Det er dog også et almindeligt symptom ved polycystisk ovariesyndrom, hypothyreose og diabetes. Forskning viser, at de mest almindelige menstruationsforstyrrelser hos kvinder med diabetes er dysmenoré, præmenstruelt syndrom, oligomenoré og amenoré.

11. Nedsat libido er et tegn på, at du måske har brug for en hormontest

Nedsat seksuel lyst er forbundet med ubalancerede androgenniveauer. Hos kvinder er det relateret til den østrogen- og progesteronmangel, der er typisk for overgangsalderen. Desuden er det normalt ledsaget af vaginal tørhed og smerter under samleje.

På den anden side fremmer nedsættelsen af testosteronniveauet hos mænd tab af libido og er endda en hyppig årsag til seksuel impotens og infertilitet. Tilsvarende kan dette symptom forekomme hos nogle personer med diabetes, hyperprolaktinæmi og hypothyreose.

Hvad er de mest almindelige typer af hormontest?

Generelt kan speciallægen anmode om flere typer hormontest, når der er mistanke om en endokrin lidelse. Blodprøver måler koncentrationen af forskellige hormoner i kroppen og gør det muligt at diagnosticere endokrine lidelser på grund af underskud eller overskud.

Nogle af de mest almindeligt anvendte tests er følgende:

 • Østrogen- og progesteronkoncentration.
 • Koncentration af skjoldbruskkirtelhormon.
 • Insulinkoncentration.
 • Kortisolniveau.

På samme måde er blodsukkerniveauet nyttigt til diagnosticering af diabetes. Andre prøver, der anvendes, er følgende:

 • Ultralyd og magnetisk resonansbilleddannelse.
 • Ultralyd af skjoldbruskkirtlen.
 • Bækkenundersøgelse.
 • Biopsi.

Tidlig konsultation med en specialist er vigtig

Der er en lang række symptomer, der fortæller dig, at du har brug for en hormontest. De fleste af disse manifestationer undervurderes i begyndelsen, hvilket forsinker behandlingen og øger risikoen for langsigtede komplikationer.

Ved tilstedeværelse af disse symptomer eller andre usædvanlige tegn må du ikke tøve med at konsultere en sundhedsperson. Tidlig behandling af hormonelle ubalancer forbedrer prognosen og livskvaliteten for de berørte personer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Baker JM, Al-Nakkash L, Herbst-Kralovetz MM. Estrogen-gut microbiome axis: Physiological and clinical implications. Maturitas. 2017 Sep;103:45-53.
 • Carlos García B. Enfermedades endocrinas en el adulto mayor. Revista Médica Clínica Las Condes. 2013;24(5):866-873.
 • Ruiz-Ramos M, Escolar-Pujolar A, Mayoral-Sánchez E, Corral-San Laureano F, Fernández-Fernández I. La diabetes mellitus en España: mortalidad, prevalencia, incidencia, costes económicos y desigualdades. Gaceta Sanitaria. 2006;20:15-24.
 • Velásquez-Jones L, Medeiros-Domingo M. Diabetes insípida nefrogénica. Bol. Med. Hosp. Infant. Mex. 2014;71(6):332-338.
 • Fernández M. Hipo e hipertiroidismo. Farmacia profesional. 2003;17(3):37-41.
 • Corrales M. Acné de causas endocrinológicas. Med. leg. Costa Rica. 2016;33(1):210-218.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.