9 spændende fakta om menstruation

Menstruation er en biologisk og hormonel proces, og din fysiske og følelsesmæssige sundhed afhænger af den. Den gennemsnitlige cyklus er på 28 dage, og menstruationen varer mellem 3 og 6 dage, afhængigt af din hormonelle aktivitet. Lær nogle sjove fakta om din menstruation i denne artikel!
9 spændende fakta om menstruation

Sidste ændring: 25 august, 2022

Her i artiklen deler vi spændende fakta om menstruation. Menstruation er en naturlig biologisk og hormonel proces, og din fysiske og følelsesmæssige sundhed afhænger af den. Den gennemsnitlige cyklus er på 28 dage, og blødningen varer mellem 3 og 6 dage, afhængigt af din hormonelle aktivitet.

I løbet af denne periode sker der en række ændringer, som påvirker den kvindelige seksualitet og fertilitet. Der er dog mange mærkelige ting, der sker i denne periode, og som har at gøre med den måde, vi handler og opfører os på. Har du lyst til at lære om dem?

1. Hvad sker der egentlig under menstruation?

Kalender og bind symboliserer spændende fakta om menstruation

Den gennemsnitlige menstruationscyklus er på 28 dage, og den gennemsnitlige menstruation har en tendens til at vare mellem 3 og 6 dage, afhængigt af din hormonelle aktivitet.

Menstruationscyklussen er designet til at regulere kvinders hormonelle aktivitet og frugtbarhed. Når den når midtpunktet, frigiver æggestokkene et æg, som rejser gennem æggelederne for at blive befrugtet.

Mens dette sker, øger kroppen progesteronproduktionen for at fortykke livmoderslimhinden for at implantere det befrugtede æg. Men hvis befrugtningen ikke finder sted, svinger progesteronniveauet, og der opstår menstruationsblødning.

Du vil måske også finde denne artikel interessant: Find ud af, hvorfor din menstruation kommer tidligt

2. For at overvinde menstruationssmerter skal du handle, før de begynder

En af de fejl, vi ofte begår, når vi handler mod menstruationssmerter, er at lede efter en løsning, når de allerede plager os. Det er dog vigtigt at vide, at de skyldes et hormon kaldet prostaglandin, som frigives under menstruationen.

Ved at tage en antiinflammatorisk og smertestillende medicin en dag før menstruationen kan man blokere produktionen af disse stoffer. Dette vil ikke kun forhindre smertefornemmelsen, men vil også stoppe voldsom blødning.

3. Fakta om menstruation: Det kan komme hver måned, men stadig være uregelmæssig

Kvinde med kalender er overrasket over spændende fakta om menstruation

Menstruationscyklussen kan vare mellem 23 og 30 dage, og dette varierer fra kvinde til kvinde.

En normal menstruation afhænger af kvindens krop og hormonelle aktivitet. Den gennemsnitlige cyklus er hver 28. dag, men nogle kan have menstruation hver 23. eller 30. dag.

Det, der betragtes som uregelmæssigt, er, at den nogle gange kan forekomme hver 23. dag og andre gange hver 30. dag. I dette tilfælde forekommer menstruationen stadig hver måned, men disse ændringer kan være tegn på ægløsnings- og fertilitetsproblemer.

4. Det er normalt at bemærke en stærk lugt under eller efter vores menstruation

Den stærke lugt, der opstår i intimområdet under menstruationen, er normal og bør ikke neutraliseres med parfume eller kemikalier.

Det sker, fordi den vaginale pH-værdi ændres, og der er en højere koncentration af bakterier. Der bør anvendes almindelige produkter, og der bør under ingen omstændigheder anvendes lotion eller tamponer med parfume.

5. Du kan tage på i vægt under menstruation

Kvinde med badevægt

Tro det eller ej, men du kan tage mellem et og to kg på som følge af væskeophobning før og under din menstruation. Denne tilstand medfører, at vand forbliver i kroppens væv og skaber betændelse.

På grund af dette er det almindeligt at føle en tungere mave og en følelse af smerte i brysterne under eller før din menstruation.

6. Spændende fakta om menstruation: Din kropstemperatur stiger under menstruation

I løbet af menstruationsdagene har vi en tendens til at bevæge os mere, når vi sover, fordi vores kropstemperatur stiger og gør det svært at være tilpas. Dette er dog normalt ikke en hindring for at sove godt og på det rigtige tidspunkt.

7. Det er almindeligt at føle sig træt

Kvinde ved computer er træt

Vores jernniveau falder og hindrer en ordentlig iltning af hjernen og cellerne under menstruation, hvilket er grunden til, at vi ofte føler os trætte.

Træthed, der opstår under menstruation, er normal, især når du har kraftig blødning.

8. Vigtige fakta om menstruation: En kvinde kan blive gravid under menstruation

Det er ikke særlig almindeligt, men alle kvinder bør vide det. Det er bevist, at der er en vis sandsynlighed for at blive gravid, når man har ubeskyttet sex under menstruation.

I løbet af menstruationsdagene forbereder æggestokkene en ny oocyt til den næste cyklus. Denne proces er dog ikke den samme for alle kvinder, og nogle kvinder kan få ægløsning, før de har afsluttet deres menstruation. Dette er mere almindeligt hos kvinder med uregelmæssig menstruation, selv om risikoen er minimal.

9. Udebleven menstruation er ikke altid et tegn på graviditet

En menstruationskalender

Det første, en kvinde tænker, når hun ikke får sin menstruation, er, at hun måske er gravid. Men selv om dette er den mest logiske konklusion, er det ikke den eneste årsag, der forklarer den manglende menstruation.

Den manglende blødning kan også skyldes stress, pludselige vægtændringer, motion og visse helbredssygdomme. Under alle omstændigheder er det bedst at konsultere din læge for at udelukke mere alvorlige problemer eller graviditet.

Kendte du disse fakta om menstruation? Del dem med andre kvinder, så de kan få afklaret eventuelle spørgsmål, de måtte have om det!

Det kan interessere dig ...
Er det normalt at have blodklumper under menstruation?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Er det normalt at have blodklumper under menstruation?

Det er almindeligt for de fleste kvinder at have blodklumper under menstruation. Hvornår skal man bekymre sig og opsøge en læge?


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.