Hvilke hormoner påvirker menstruationscyklussen?

De hormoner, der påvirker menstruationscyklussen, starter deres proces i hypothalamus. Lær mere her.
Hvilke hormoner påvirker menstruationscyklussen?

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Flere hormoner påvirker menstruationscyklussen hos kvinder. De har specifikke roller, som gør det muligt, at alt udvikler sig normalt. Disse hormoner regulerer ikke kun reproduktionsprocesserne, men de har også indflydelse på humør og personens hud samt mange andre aspekter.

Hormonerne, der påvirker menstruationscyklussen, garanterer dybest set, at ægget gør, hvad det skal. Med det mener vi, at hormonerne skaber de nødvendige betingelser for, at ægget kan befrugtes. Og hvis ikke det bliver det, så for at det kan blive frigivet fra kroppen.

Disse processer er komplekse og kan kun ske, fordi de hormoner, der påvirker menstruationscyklussen, gør deres arbejde. Disse hormoner er som følger:

 • FSH eller follikelstimulerende hormon.
 • LH eller luteiniserende hormon.
 • Østrogen.
 • Progesteron.

Hormoner påvirker menstruationscyklussen

Menstruationscyklussen består af seks interne cyklusser, og i hver af dem har hormonerne et vigtigt job. Cyklusserne er følgende:

 • Ovariecyklus: Denne proces sker i æggestokken og omfatter to faser: Follikulær modning og lutealfase. I førstnævnte producerer kroppen et modent æg, og dette kulminerer i ægløsning. I sidstnævnte skaber hormonerne de organiske betingelser for befrugtning.
 • Endometrial cyklus: I endometrial cyklus bliver livmoderslimhinden tyk og vaskulariseret. Hvis ægget ikke er befrugtet, løsnes det, og kroppen udviser det gennem menstruation.
 • Endocervikal cyklus: Denne fase medfører en stigning i slimudskillelsen indtil ægløsning. Dette er for at hjælpe sædcellen med at nå livmoderen. Så i den sidste fase af cyklussen mister den disse egenskaber.
 • Myometriecyklus: Myometrial er livmoderens muskulære væv. Under ægløsningen trækker det sig sammen for at hjælpe sædcellerne. Derefter hviler det.
 • Vaginal cyklus: Det ligner endometrial cyklus, da der er en fortykkelse indtil ægløsning, og hvis der ikke er nogen befrugtning, frigives ægget.
 • Brystcyklus: Brysterne bliver større før menstruation, og de kan føles ømme. Det er inkonsekvent, og hver person oplever det forskelligt.
Et ur, en kalender og en rød fjer på bind

Hormoner påvirker menstruationscyklussen, når de dannes i hypothalamus

De hormoner, der påvirker menstruationscyklussen, starter deres proces i hypothalamus. Hypothalamus udskiller gonadotropinerne (GnRH), hvis hovedfunktion er at stimulere kroppens produktion af andre hormoner, der er nødvendige for, at livmoderhulen og endometriet er i en tilstand egnet til befrugtning.

Til gengæld producerer kroppen også hormoner, der påvirker menstruationscyklussen i hypofysen. Hypothalamus styrer denne kirtel, og den er ansvarlig for at udskille både FSH- og LH-hormonerne. Lad os se nærmere på det:

 • FSH eller follikelstimulerende hormon: Kroppen holder dette hemmeligt i den første del af menstruationscyklussen, og det bidrager til, at ægget dannes og modnes. Det stimulerer også kroppens produktion af østrogen.
 • LH eller luteiniserende hormon: Dette hormon bidrager til ægløsningsprocessen og fremmer kroppens udskillelse af progesteron. Og hvis sædcellen befrugter ægget, beskytter den graviditeten i løbet af de første par uger.

Faktisk faciliterer FSH ægdannelsen og til sidst befrugtelsen. Til gengæld producerer kroppen hurtigt LH. Det er mellem 9 og 12 timer efter, at dette sker, at kroppen frigiver det modne æg, og vi får ægløsning.

Kalender viser ægløsning

Æggestokke og hormoner

Æggestokkene udskiller også nogle hormoner under menstruationscyklussen: Østrogen og progesteron. Østrogen er et kvindeligt kønshormon, der påvirker de kvindelige kønsorganer. Blandt dens mange funktioner kan vi nævne, at det blokerer et andet hormon, prolaktin, hvis rolle er at producere mælk efter fødslen.

Faktisk er der flere typer østrogen, men den vigtigste i forhold til menstruationscyklus er østradiol. Dette hormon stimulerer endometriet til at blive tykkere og vaskulariseret, hvilket skaber de perfekte betingelser for undfangelse.

Ud over østrogen er der også progesteron. Dette hormon opfylder en vigtig funktion i menstruationscyklussen. Det hjælper med at modne endometrium og forårsage ændringer i hele det reproduktive system. Dens vigtigste virkninger er som følger:

 • Tilpasning af brysterne til amning.
 • Reduktion af slimets aktivitet i endometriet, så der ikke er livmoderkontraktioner, der forhindrer graviditeten.
 • Høj kropstemperatur for at hjælpe med befrugtning.
 • Reduktion af mængden af livmoderhalsslim for at bremse andre sædceller, når ægget er blevet befrugtet.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Otero Dadín, C., Rodríguez Salgado, D., & Andrade Fernández, E. (2009). Ciclos naturales de las hormonas sexuales y diferencias entre sexos en memoria. Actas Españolas de Psiquiatría, 37(2).


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.