Symptomer på blindtarmsbetændelse, som du bør kende til

For at bekræfte, om dine smerter er blindtarmsbetændelse eller blot luft i maven, skal du blot trykke på det højre hofteben. Hvis smerten forsvinder, er det bare luft.
Symptomer på blindtarmsbetændelse, som du bør kende til

Sidste ændring: 26 august, 2022

Mange mennesker bliver akut opereret, når de har akut blindtarmsbetændelse. Det er således en medicinsk nødsituation. Du bør derfor kende de forskellige symptomer på blindtarmsbetændelse og være opmærksom på dem.

Akut blindtarmsbetændelse skyldes grundlæggende betændelse i blindtarmen. Det kan forekomme hos børn og voksne, så det er ikke noget, der kun kan forekomme i barndommen eller ungdomsårene.

Nedenstående vil vi vise dig nogle af de symptomer, der vil give dig fingerpeg om, om du lider af akut blindtarmsbetændelse, og at du bør opsøge en læge hurtigst muligt. Du må ikke gå glip af dem!

Symptomer på blindtarmsbetændelse

Kvinde med smerte, hvilket er symptomer på blindtarmsbetændelse

1. Typen af smerte

 • Denne type smerter opstår normalt i den nederste højre del af maven. Den varierer ofte i intensitet. I mange tilfælde mærkes dog det første tegn på smerte nær navlen og endda nederst på ryggen.
 • Dette symptom har en tendens til at blive værre, når du når du lægger pres på dette område.
 • Dit underliv er noget hårdt. Hvis du har en mærkelig følelse af “fylde”, skal du blot trykke lidt på din mave, og du vil straks bemærke en usædvanlig fasthed og hårdhed.
 • Det er meget muligt, at denne smerte er mere skarp og stikkende omkring hoften, når du går. Husk, at det altid er i højre side.
 • Det eneste tidspunkt, hvor du vil føle lindring, er, når du ligger på højre side. Når du ligger ned, forsvinder dette ubehag.
 • Prøv at hoste. Hvis du mærker en voldsom smerte eller en brændende fornemmelse i maven, er det et klart tegn på, at du har betændelse i dette område af maven.
 • Husk på, at hvis du mærker nogle af disse symptomer, er det meget sandsynligt, at de mellem 12 og 24 timer senere vil blive mere akutte, og at du bliver nødt til at tage på skadestuen.

2. Andre symptomer på blindtarmsbetændelse

 • Feber. Det er meget vigtigt, at så snart dette ubehag i højre side er ledsaget af feber, skal du straks gå til lægen.
 • Forstoppelse. Denne infektion kan udmønte sig i lidelser i tyndtarmen. Det er meget almindeligt at lide perioder med forstoppelse, det er endda meget muligt, at mens man “presser”, dukker der straks en stærk smerte op.
 • Tab af appetit. Vi oplever en meget ubehagelig følelse af fylde. Det er nok at spise meget lidt for at føle sig mæt.
 • Opkast, kvalme og træthed ledsager også ofte symptomer på blindtarmsbetændelse. Det er tegn, der kan forekomme selv et par dage før, at smerten allerede bliver uudholdelig.

Årsager til blindtarmsbetændelse

Patient taler med læge om symptomer på blindtarmsbetændelse

1. Hyperplasi af lymfeknuder

Navnet er kompliceret, men det er let at forstå. Det er noget, der minder meget om det, der sker med vores mandler i svælget. Det er elementer, der har deres vigtige funktion i blindtarmen, men når de bliver betændte, vokser de og bliver blokeret, hvilket forårsager en infektion eller feber.

Denne infektion rammer normalt folk mellem 8 og 30 år, derfor er det mere almindeligt at få blindtarmsbetændelse i disse aldre.

2. Affald fra afføring

Nogle gange ender denne del af tarmen med at ophobe for meget affald fra afføringsprocessen. Derfor bliver den tilstoppet og inficeret. Som følge heraf ophører den gode blodforsyning til blindtarmen, og der opstår en blokering.

Det skal tages i betragtning, at man også risikerer at blive udsat for denne fare, hvis man lider af meget vedvarende perioder med forstoppelse. Lidt efter lidt bliver tarmen “doven” og forårsager betændelser og infektioner.

3. Inflammation

Kvinde holder svævende grøntsager foran mave

Blindtarmens vægge er beklædt med små elementer, der kaldes lymfeknuder. Nogle gange får en sygdom eller udefrakommende elementer bakterier til at klæbe til dem og inficere dem. Det er noget meget almindeligt.

Derfor er det vigtigt at passe godt på sin kost. Dermed siger vi ikke, at du helt sikkert undgår at lide af blindtarmsbetændelse, men du kan sandsynligvis forebygge det.

Faktisk viste en undersøgelse offentliggjort i International Journal of Food Sciences and Nutrition, at en kost med lavt fiberindhold øger risikoen for blindtarmsbetændelse hos børn.

Drik derfor rigeligt med væske, indtag fibre, grøntsager og frisk frugt uden at glemme de fremragende fordele ved probiotika. Fødevarer som kefir eller græsk yoghurt har meget velegnede egenskaber til at give os gode bakterier, der er i stand til at beskytte os.

Det er vigtigt at hjælpe din krop med at rense sig selv og undgå forstoppelse for vores helbred i almindelighed og for blindtarmsbetændelse i særdeleshed.

Hvad skal du gøre, hvis du har symptomer på blindtarmsbetændelse?

Hvis dine symptomer falder sammen med dem, vi har nævnt, skal du ikke tøve. Gå til lægen. Ellers kan du få komplikationer, f.eks. en perforeret blindtarm.

Den mest almindelige måde at behandle dette problem på er med operation. Der findes forskellige procedurer til at fjerne blindtarmen. Det vil være din læge, der afgør, hvilken der er den mest hensigtsmæssige i dit specifikke tilfælde.

Det kan virke som en kompliceret procedure, men den har været udført i lang tid og er normalt relativt ukompliceret.

Efter operationen vil du se, hvordan dit liv forbedres, og de forfærdelige ubehageligheder ophører. Husk selvfølgelig, at du skal hvile dig og altid følge din læges råd.

Husk også at følge en afbalanceret kost, der er rig på fibre. Dette er meget gavnligt for din fordøjelsessundhed og dermed også for din krop.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.