Smerter i navlen: 11 årsager og mulige løsninger

Smerter i navlen er et ret almindeligt ubehag, der er forbundet med forskellige problemer i bughulen. Heldigvis kan de fleste af årsagerne behandles.
Smerter i navlen: 11 årsager og mulige løsninger
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Smerter i navlen er en hyppig årsag til lægekonsultation. Det er normalt et resultat af underliggende tarmsygdomme eller processer, der stammer fra andre organer og stråler ud til maven. Vi fortæller dig 11 mulige årsager til navlesmerter, og hvad du skal gøre ved dem.

Ubehag i maven i navleområdet kan vise sig som gentagne kramper eller en vedvarende følelse af tyngde. I de fleste tilfælde ledsages det af gastrointestinale symptomer som opkastning, diarré, forstoppelse og kvalme. På samme måde er sved, bleghed og hjertebanken almindelige i tilfælde af infektiøse processer.

I disse tilfælde vil en rettidig medicinsk evaluering med forskellige blodprøver og billeddannende prøver give læger og specialister mulighed for at stille en diagnose. Behandlingen afhænger af den underliggende sygdom.

Almindelige årsager til smerter i navlen

Smerter i navlen kan enten være akutte eller kroniske. Undersøgelser bekræfter, at akut ubehag er kendetegnet ved en udviklingsperiode på mindre end 48 eller 72 timer. Kroniske smerter er, når de varer ved i mere end 3 måneder.

1. Gastroenteritis

Gastroenteritis er betændelse i mave-tarmkanalens epithel og indre slimhinde som følge af en virus-, bakterie- eller parasitinfektion. Denne tilstand er en almindelig årsag til hospitalsindlæggelse hos børn under 5 år. Forskning tyder på, at de vigtigste involverede patogener er rotavirus og Escherichia coli.

Gastroenteritis opstår normalt med diffuse smerter i navlen, diarré, opkastninger, feber og kulderystelser. Dehydrering er normalt den mest almindelige komplikation.

Virusinfektioner aftager efter et par dage og kræver symptomatisk behandling. Bakterielle tilstande kan kræve antibiotika.

Kvinde med smerter i navlen

Gastroenteritis viser sig med kolikagtige smerter, opkastninger og diarré.

2. Navlebrok forårsager typisk smerter i navlen

Navlebrok er en fremspringning af tarmene gennem en defekt i mavemusklerne, der grænser op til navlen. Disse er almindelige hos små børn, og 80 % af disse tilfælde forsvinder ifølge undersøgelser mellem 4 og 5 års alderen. Hos voksne er 90 % erhvervet og forekommer overvejende hos kvinder.

Det sædvanlige symptom er en knude i nærheden af navlen. Hos nyfødte og spædbørn kan den være kun synlig, når de hoster eller græder. Navlebrok hos voksne forårsager smerter i navlen, som forværres ved anstrengelse.

De vigtigste risikofaktorer er graviditet, fedme, abdominale tumorer, ascites og overdreven fysisk anstrengelse. Behandlingen spænder fra observation i afventning af spontan tilbagegang til reparation af defekten med kirurgi for at undgå komplikationer.

3. Fødevareforgiftning

Fødevareforgiftning er en almindelig årsag til koliklignende smerter omkring navlen. Den skyldes indtagelse af mad, der er forurenet med toksiner eller skadelige bakterier. I de fleste tilfælde skyldes det forkert håndtering af fødevarer.

De mest almindelige symptomer omfatter kvalme, opkastning, diarré og oppustethed i maven. Disse kan forekomme fra timer efter indtagelse af fødevaren til efter et par dage.

Behandlingen er baseret på symptomlindring og væskeudskiftning for at undgå dehydrering. Anvendelse af midler mod diarré og antibiotika bør ske under nøje lægeligt tilsyn og på recept.

4. Graviditet kan i nogle tilfælde forårsage smerter i navlen

Gravide kvinder rapporterer ofte om kramper og ubehag i underlivet under graviditeten. I de fleste tilfælde skyldes dette barnets vækst og bevægelse inde i livmoderen med efterfølgende udstrækning af muskelfibrene.

Graviditet kan fremme udviklingen af navlebrok på grund af svaghed i navlevæggen og udstrækning af det fibrøse ligament i maven. På samme måde kan kompression af blodkar og nervebaner fra den gravide livmoder også forårsage forekomsten af ubehag.

Du er måske interesseret i: Medicinske urter til lindring af mavesmerter

5. Irritabel tarmsyndrom

Dette er en lidelse, der påvirker tyktarmen og er kendetegnet ved ubehag i maven, som forbedres efter tømning. Smerterne er mest almindelige under navleområdet, men kan undertiden være diffuse.

Andre symptomer på irritabel tarmsyndrom omfatter følgende:

 • Diarré.
 • Forstoppelse.
 • Oppustethed i maven.
 • Øget gasdannelse i tarmene.
 • Ændringer i afføringens form og konsistens.

Denne tilstand bør behandles af en læge med speciale i gastroenterologi. Der anbefales ændringer i kost, livsstil og stresshåndtering. Behandleren kan omfatte brug af krampestillende medicin, afføringsmidler, probiotika, midler mod diarré og fibertilskud.

6. Divertikulitis

Divertikulitis er betændelse i tyktarmens divertikler, små dilatationer, der dannes i tarmslimhinden. Forskning tyder på, at 95 % af disse forandringer er placeret i colon sigmoideum.

Den viser sig med smerter omkring navlen eller i underlivet, som forværres ved spisning og lindres ved afføring. Oppustethed, forstoppelse, diarré og en følelse af ikke at kunne tømme tarmen er også almindeligt.

Diagnosen divertikulitis er baseret på symptomatologi og bekræftelse ved endoskopisk billeddannelse eller kontrastfyldt røntgenundersøgelse. Lægerne anbefaler normalt en fiberrig kost, krampestillende og smertestillende midler mod smerter.

7. Blindtarmsbetændelse

Blindtarmsbetændelse er en betændelse i blindtarmsblæren, en lille pose, der strækker sig fra den første del af tyktarmen i den nederste højre side af maven. Smerterne starter omkring navlen og vandrer efter flere timer til den nederste højre kvadrant af maven. Desuden er ubehaget normalt mere intenst, når man går eller hoster.

Andre almindelige symptomer er bl.a. følgende:

 • Kvalme.
 • Opkastning.
 • Feber.
 • Tab af appetit.
 • Øget ømhed i maven.

I denne henseende føler patienten normalt intens smerte, når han eller hun trykker på og slipper maven med fingerspidserne. Ligeledes er det almindeligt med stivhed i maven på grund af tarmirritation.

Diagnosen blindtarmsbetændelse er baseret på kliniske fund, blodprøver med forhøjede hvide blodlegemer og ultralydsundersøgelse af maven. Heldigvis kan denne sygdom løses ved en kirurgisk tilgang og fjernelse af den betændte blindtarm.

8. Pancreatitis kan forårsage smerter i navlen

Pancreatitis er en pludselig eller kronisk betændelse i bugspytkirtlen. Undersøgelser bekræfter, at 80 % af tilfældene af akut pancreatitis skyldes galdesten i galdeblæren og overdrevet alkoholforbrug.

Det karakteristiske symptom på denne tilstand er smerter i den øverste del af navlen, der stråler ud mod ryggen. Dette ubehag er normalt vedvarende og intenst og ledsages af feber, kvalme, opkastninger og ømhed i maven.

Undersøgelser af pancreasenzymer og nyrefunktion er nyttige ved diagnosticering af denne tilstand. I de fleste tilfælde bekræftes pancreatitis ved ultralyd eller computertomografi. Akutte former behandles med tidlig hydrering og smertestillende midler.

9. Galdeblærebetændelse

Cholecystitis er betændelse i galdeblæren, som normalt skyldes sten, der blokerer for udstrømningen af galde. Den opstår normalt med smerter i den øverste højre region af maven eller over navlen. Smerterne er normalt krampende og kan strække sig til højre skulder og ryg.

Cholecystitis kan ligeledes forekomme med kvalme, opkastning og feber. Dette er en almindelig årsag til akut indlæggelse, så man bør konsulteres hurtigst muligt ved mistanke herom. Behandlingen er baseret på antibiotika, kostændringer, parenteral hydrering og i de værste tilfælde kirurgisk fjernelse af galdeblæren.

Læge holder en model af et organ i hånden

Galdeblæren er placeret under leveren, og den karakteristiske smerte er i højre side af maven, selv om den kan være ubehagelig omkring navlen.

10. Inflammatorisk tarmsygdom

Crohns sygdom og colitis ulcerosa er almindelige årsager til vedvarende smerter i navlen som følge af kronisk betændelse i tarmslimhinden. Symptomerne kan være moderate til alvorlige og med perioder, hvor de aftager.

Nogle af de mest almindelige manifestationer er som følger:

 • Vægttab.
 • Vedvarende diarré.
 • Kramper i maven.
 • Blod i afføringen.
 • Tab af appetit.

Denne sygdom bør behandles af en gastroenterologisk specialist. Behandlingsplanen omfatter ændringer i kosten samt brug af smertestillende og krampestillende medicin for at lindre symptomerne og forbedre livskvaliteten.

11. Tarmobstruktion

Man taler om tarmobstruktion, når der er en hindring for den normale transit, som forhindrer afføringen i at komme ud. De mest almindelige årsager er bl.a. brok og tumorer.

Opkastning, kvalme og øget luft i tarmene er almindeligt. I tilfælde af fuldstændig obstruktion kan personen rapportere, at han eller hun ikke kan tømme tarmen. Diagnosen stilles ved klinisk undersøgelse og billeddiagnostiske undersøgelser.

I de fleste tilfælde er tarmobstruktion en medicinsk nødsituation, der kræver indlæggelse på hospital. Behandlingen omfatter indgivelse af intravenøs væske og sugning af afføringsmateriale ved hjælp af slange og operation.

Smerter i navlen: Et symptom, der ikke bør undervurderes

Smerter i navleområdet er normalt en klar manifestation af, at der er noget galt med kroppen. Det er normalt et resultat af milde tilstande og løser sig spontant. Det kan dog også advare os om tilstedeværelsen af blindtarmsbetændelse, pancreatitis, cholecystitis og tarmobstruktion.

Det er tilrådeligt at være opmærksom på udviklingen af ubehaget og søge lægehjælp, hvis smerten er vedvarende og forværres over tid. Ligeledes vil høj feber, blod i afføringen og tab af bevidsthed kræve professionel opmærksomhed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.