Sådan finder du ud af, om du har blindtarmsbetændelse

23. december 2015
For at finde ud af om smerten stammer fra blindtarmsbetændelse eller bare normal luft i tarmene, bør man presse på den nederste højre siden af maven. Hvis smerten aftager, er det bare luft i maven.

Mange mennesker, som får blindtarmsbetændelse, har brug for at komme på hospitalet og blive opereret hurtigst muligt, så i tilfælde af, at man har ondt i højre siden af maven, er det altid godt at kunne genkende symptomerne på blindtarmsbetændelse og være på vagt.

Hvordan opstår blindtarmsbetændelse? Normalt skyldes det netop en betændelse i blindtarmen, som er det lille organ som er placeret i starten  af tyktarmen. Både børn og voksne kan få blindtarmsbetændelse. Derfor vil vi fokusere på at hjælpe dig med at genkende nogle af de almindeligste symptomer og tegn på blindtarmsbetændelse. Læs med her for at finde ud af mere.

Symptomer på blindtarmsbetændelse

2-side-pain

1. Hold øje med denne type smerte

 • Smerten begynder ofte i midten af maven, nær navlen, men “spreder” sig langsomt ud i den nedre højre del af maven, lidt over hoftebenet.
 • Når man trykker på maven, der hvor det gør ondt, bliver smerten mere intens og akut og kan nærmest føles uudholdelig.
 • Maven vil føles hård. Man vil måske få en mærkelig fornemmelse af, at være “mæt” og der hvor man trykker, vil maven normalt føles fast. Hvad skyldes dette? Betændelse i tarmen kan opstå når blindtarmen er betændt, hvilket kan give seriøse problemer.
 • Måske vil man føle en skarp smerte i hoften, når man går. Dette vil kun ske i højre side.
 • Det eneste tidspunkt, man kan slappe helt af på, er når man ligger ned, men lindringen er ofte kun kortvarig.
 • Prøv på at hoste. Hvis man mærker en skarp smerte eller brændende fornemmelse i maven når man hoster, er det et klart tegn på, at der er noget betændelse i maveregionen – som måske sidder i blindtarmen.
 • Husk på at hvis man oplever disse symptomer, har man måske kun mellem 12 og 24 timer før smerterne bliver værre, og man bør indlægges på et hospital. Vigtigst af alt bør man være meget opmærksom på børn med disse symptomer. Selv hvis der bare er den mindste indikation på blindtarmsbetændelse, bør man gå til lægen for at denne kan stille den korrekte diagnose.

2. Sekundære symptomer som kan ledsage mavesmerterne

 • Feber. Dette er et vigtigt symptom. Hvis man føler ubehag i sin højre side og dette ledsages af bare et par tiendedele højere temperatur end normalt, bør man gå til lægen med det samme
 • Forstoppelse. En betændt blindtarm forårsager næsten altid en eller anden form for forstyrrelse i tyndtarmen. Det er ikke ualmindeligt at opleve forstoppelse, og hvis man anstrenger sig, når man er på toilet, kan det give endnu stærkere smerter i underlivet.
 • Tab af appetitten. Man vil måske føle sig ubehageligt mæt eller oppustet og vil ikke have lyst til at spise særlig meget. Et andet almindeligt symptom er et overskud af luft i maven, som man ikke kan komme af med, hvilket igen giver følelsen af en “fuld” mave. Det kan være meget frustrerende.
 • Opkast, utilpashed og træthed er tre andre symptomer, som også ofte ledsager blindtarmsbetændelse. Disse symptomer kan endda komme et par dage før mavesmerterne bliver ubærlige så man tvinges på hospitalet. Det er værd at huske på.

Årsager til blindtarmsbetændelse

3-doctor

 • Hyperplasi af de lymfoide follikler. Navnet kan lyde kompliceret, men det er nemt nok at forstå. Dette er meget lig det, der sker med mandlerne i halsen. Disse organer spiller en vigtig rolle i kroppen, men når de bliver betændte, svulmer de op og blokerer halsen samtidig med at de forårsager infektion og feber. Sådanne infektioner opstår normalt når man er mellem otte og 30 år gammel og det er den samme aldersgruppe som har størst risiko for at få blindtarmsbetændelse.
 • Affaldsstoffer og giftstoffer. Undertiden vil den del af tarmen som sidder tæt op ad blindtarmen opbygge affald, som kroppen ikke er kommet af med. Derfor kan tarmen blive blokeret eller inficeret, hvilket forstyrrer det normale flow i tarmene. Folk som ofte lider af forstoppelse har også en højere risiko for at få blindtarmsbetændelse. I sidste ende kan det ske at tarmen bliver så betændt og inficeret at det kan føre til bughindebetændelse (peritonitis), som er meget farligt, så pas på og mærk efter.
 • Betændelse. Væggene i blindtarmen er foret med meget små lymfoide follikler. Som sagt ovenfor er de meget lig mandlerne som man finder i halsen. Nogle gange kan en sygdom eller endda bare noget, man spiser, være årsagen til at der fremkommer bakterier som klæber sig til disse follikler og inficerer dem. Dette er meget almindeligt da der er mange  bakterier i tarmen, som er skadelige hvis de når ud i andre dele af kroppen. De kan udløse en infektion og dermed f.eks. føre til blindtarmsbetændelse.

Glem ikke at det er meget vigtigt at passe godt på, hvad man spiser. Det betyder ikke nødvendigvis, at man kan undgå nogensinde at få blindtarmsbetændelse, men sunde kostvaner kan i det mindste nedsætte risikoen for, at det sker.  Lav ofte en detox af kroppen og prøv at undgå at få forstoppelse. Dette er essentielt for helbredet.

Husk at drikke masser af væske, spis godt med protein, grøntsager og frisk frugt – og gå ikke glip af alle de gode fordele ved probiotika. Madvarer såsom græsk yoghurt og kefir hjælper med at fremme de gode bakterier som kan beskytte mod infektioner. En anden ting man ikke bør glemme er at drikke et glas varmt vand med citronsaft hver morgen. Dette hjælper med at udrense kroppen og fjerne giftstoffer samtidig med at det giver en fantastisk start på dagen fyldt med gode, essentielle vitaminer.

FRA INTERNETTET