Symptomerne på mavekatar kan kontrolleres med hjemmeremedier

At spise fødevarer, der irriterer maven er ikke årsag til mavekatar, men det er en faktor, der gør symptomerne mere alvorlige.
Symptomerne på mavekatar kan kontrolleres med hjemmeremedier

Sidste ændring: 26 august, 2022

Vidste du, at du kan kontrollere symptomerne på mavekatar med hjemmeremedier? Gastritis eller mavekatar er en inflammationstilstand i mavesækkens slimhinde. Dette fremkalder naturligvis stærke mavesmerter ledsaget af mavesyre og luft i maven.

Mange forskellige ting kan fremkalde tilstanden. I det fleste tilfælde er årsagen dog overdrevet fremvækst af bakterien helicobacter pylori, der også kan fremkalde mavesår.

Symptomerne på mavekatar kan opstå pludseligt eller de kan udvikle sig gradvist. Selvom de normalt er mild og forbigående, er der risiko for komplikationer. En af disse komplikationer er blødninger i mavesækken.

Der findes mange midler til behandling af symptomerne på mavekatar. Disse forhindrer tilstanden i at påvirke patientens livskvalitet.

Der er ligeledes en række hjemmeremedier, der kan minimere symptomerne, særligt når tilstanden er forårsaget af eksterne påvirkninger.

Lider du af disse problemer? Ved du ikke hvordan du kontrollerer dem? Find ud af det her!

Hvad er årsagen til mavekatar?

Kvinde med mavekatar

Mavekatar er en irritation af mavesækkens slimhinde, der beskytter mavesækken mod mavesyren. Det er svækkelsen af denne slimhinde forårsaget af overdreven syreproduktion, der forårsager inflammation og sår.

Størstedelen af tilfældene af mavekatar opstår efter en infektion. Det kan imidlertid også blive udløst af autoimmune sygdomme, galde reflux i maven og sygdomme i fordøjelsessystemet.

Læs også denne artikel efter “Symptomerne på mavekatar kan kontrolleres med hjemmeremedier”:

12 fødevarer der vil styrke ens lever

Risikofaktorer

 • H. pylori bacteria infektioner
 • Parasitter og virussygdomme
 • Længere tids brug af smertestillende medicin
 • Stress
 • Skader på fordøjelsessystemet
 • Crohns sygdom

At spise fødevarer, der irriterer maven er ikke årsag til mavekatar, men det er en faktor, der gør symptomerne mere alvorlige.

Symptomerne på mavekatar

Mand med mavesmerter

Mange tilfælde af mavekatar er asymptomatiske. Patienten føler ubehag i maven, som let forveksles med almindelig fordøjelsesbesvær.

I forhold til hvor alvorlig tilfældet af mavekatar er, kan det også medføre:

 • Svie i den øverste del af maven
 • Kvalme og opkastninger
 • mangel på appetit
 • Mavesmerter og luft i maven
 • Sure opstød

Hvis du oplever tilbagevendende symptomer, er det vigtigt at blive undersøgt af en læge. Efter en indledende konsultation, kan lægen henvise til en laboratorie-undersøgelse for at bekræfte diagnosen.

Symptomerne på mavekatar kan kontrolleres med naturlige remedier

Der er mange medikamenter, der kan hjælpe med at kontrollere symptomerne på mavekatar. På trods af dette er det vigtigt at ramte patienter ændrer deres livsstil for at forhindre komplikationer.

Remedierne letter ubehaget i øjeblikket. Det er imidlertid dine vaner, der bestemmer om det vender tilbage, går væk eller bliver mere alvorligt.

Brug af nogle naturlige, hjemmelavede remedier er en fantastisk måde, at bekæmpe symptomerne på mavekatar på uden overdreven brug af medikamenter. I dag har vi samlet de bedste remedier, som du burde prøve.

Spis kold gelatine

Roed geledessert

Gelatine er et produkt, der er fyldt med essentielle næringsstoffer, der er gode for kroppen. Dets aminosyrer, vitaminer og mineraler hjælper med at reparere mavesækkens slimhinde og kontrollere imflamationen.

 • Spis en portion kold gelatine, når du mærker svie eller andre symptomer på mavekatar.

Spis en banan

På grund af dens fibre og antioxidanter, er bananen et traditionelt remedie. Det kontroller de fordøjelses-problemer, der opstår på grund af mavekatar.

Det er en blød fødevare, der hjælper til at regulere mavens pH-værdi. Derved nedsættes mængden af overskydende mavesyre, der er skyld i mavesår og irritation.

 • Spis en portion banan. Du kan endda inkludere den i din smoothie eller morgenmad.

Drik risvand

Risvand i glas - symptomerne paa mavekatar

Næringsstofferne i vandet beroliger maven på en naturlig måde. De hjælper med at regenerere slimhinden, der er blevet irriteret af syre. I tilgift er koncentrationen af fibre, der er i risvandet nyttig til at støtte fordøjelsessystemet.

 • Kog ris i vand uden at tilsætte noget og drik væsken 2-3 gange om dagen.

Begræns indtagelse af fødevarer, der irriterer maven

Der er mange fødevarer, der irriterer maven og kan gøre dine symptomer på mavekatar værre. Dette gør sig særligt gældende, hvis de indtages mens tilstanden er på sit højeste.

 • Det er meget vigtigt at begrænse sit indtag af mælkeprodukter, samt stegt og krydret mad indtil man føler at symptomerne mindskes.

Drik mere vand

Kvinde drikker vand af glas - symptomerne paa mavekatar

Patienter, som lider af mavekatar er nødt til at drikke nok vand for at sikre en god fordøjelse. For lidt væske forårsager ændringer i pH-værdien, så mavesyren får mulighed for at skade mavens slimhinde.

 • Sørg for at drikke mellem 6 og 8 glas vand om dagen.
 • Hvis du ikke bryder dig om at drikke vand rent, så drik det med lidt citron eller andre smagsgivere.

Overhold disse anbefalinger i store træk og brug dem til at behandle symptomerne på mavekatar. Besøg derudover din læge periodisk og få evalueret tilstanden af din sygdom.

Det kan interessere dig ...
Frugt der reducerer oppustethed
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Frugt der reducerer oppustethed

Der er fødevarer, der øger forstoppelse, betændelse og luft i maven. I denne artikel vil vi dele de bedste frugter til at bekæmpe oppustethed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Feldman M, et al. (1996). Effects of aging and gastritis on gastric acid and pepsin secretion in humans: A prospective study. DOI:
  dx.doi.org/10.1053/gast.1996.v110.pm8612992
 • Lee M, et al. (1997) The aging stomach: Implications for NSAID gastropathy. DOI:
  dx.doi.org/10.1136/gut.41.4.425
 • Kuipers EJ, Blaser MJ. Acid peptic disease. In: Goldman L, Schafer AI, eds. Goldman-Cecil Medicine. 25th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2016:chap 139.
 • Su K, Wang C. Recent advances in the use of gelatin in biomedical research. Biotechnol Lett 2015;37:2139-45.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.