Syv myter om hårtab

Stress kan forværre hårtab, men det vil aldrig være grunden til at du bliver skaldet. Skaldethed er noget, du arver fra dine forældre, i modsætning til hvad mange tror.
Syv myter om hårtab
Karla Henríquez

Bedømt og godkendt af læge Karla Henríquez.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Alopecia, almindeligvis kendt som skaldethed, er en konsekvens af unormalt hårtab. I nogle tilfælde påvirker det kun hovedbunden, mens det hos andre også påvirker andet hår f.eks. dine øjenbryn, øjenvipper, kønsorganer eller skæg. På trods af den sociale og psykiske byrde, der kan komme sammen med det, er skaldethed et fælles problem, især hos mænd. Fortsæt med at læse og du vil lære 7 myter om hårtab.

I de fleste tilfælde er det forårsaget af hormonelle ubalancer og genetik. Det er som regel din krop, der fortæller dig at metaboliske forandringer sker. I andre tilfælde starter den i en bestemt alder, generation efter generation.

Til trods for hvor almindeligt det er, er der stadig massere af falske overbevisninger omkring alopecia. I dag vil vi gennemgå de mest almindelige hårtabsmyter og fortælle hvad der er sandt og hvad der ikke er.

7 myter om hårtab

1. Hovedtelefoner er skadeligt for dit hår

En af de mest almindelige overbevisninger er, at hår kan blive “kvalt” af hatte, hjelme, hovedtelefoner eller hårgelé. Virkeligheden er imidlertidig, at disse ting kun påvirker hvordan dit hår ser ud, de har ikke noget at gøre med, hvor stærkt din hår er.

Se også dette indlæg:

6 vigtige vitaminer til hårvækst

2. Hårvask forårsager hårtab: En af de mest kendte myter om hårtab

En anden myte omkring hårtab er, at vaske hår ofte er direkte relateret til at dit hår falder ud. Shampoo er kun beregnet til lokal brug, så det kan ikke trænge ind i din hovedbund, få håret til at falde ud eller styrke det. Derfor kan ingen shampoo eliminere alopecia.

3. Klipning hjælper med at få håret til at gro

Kvinde der faar klippet haar

Her ser vi på en hårtabsmyte, der rent faktisk ikke er relateret til hårvækst, men snarere relateret til ting som popkultur siger, hjælper håret med at vokse.

Ligesom hvordan shampoo ikke har nogen indflydelse på dit hår vokser, gør klipning heller ikke. At klippe dit hår mere regelmæssigt gør det ikke stærkere og det får det heller ikke til at falde ud.

Læs også: 3 hjemmemidler til at behandle skaldethed

4. Laserbehandling løser alt

Selv om mange klinikker og æstetiske centre nu tilbyder laserbehandlinger, er der ingen videnskabelig dokumentation bag denne praksis mod hårtab.

Skaldethed er ikke kun et æstetisk problem. Det er en biologisk tilstand og kræver derfor professionel behandling.

5. Stress vil gøre dig skaldet

Stress kan forværre hårtab, men det vil aldrig være grunden til at du bliver skaldet. Skaldethed er noget, du arver fra dine forældre, i modsætning til hvad mange tror. Hvis dine gener siger, at du vil miste dit hår, vil stress ikke være afgørende.

6. Parykker vil gøre dig skaldet

Mange siger, at hvis du bruger en paryk, begynder dit hår at falde ud, fordi din hud ikke kan trække vejret. Dette er dog endnu en af de 7 myter om hårtab. Sandheden er, at dit hår får ilt fra blodet i din hovedbund. Derfor vil brugen af en paryk eller andet ikke få dit hår til at falde ud hurtigere.

7. For meget sol er dårligt for håret

Halvskaldet mand

Det er også blevet sagt, at hvis du får for meget sol på hovedet, vil det fremskynde hårtab. Dette kunne ikke være længere fra sandheden. For meget sol forårsager ikke hårtab. Hvad du skal gøre er at bruge hårprodukter, der der modvirker at hårets fibre bliver svagere, og bruge nok solcreme.

 

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.