Tandnerven og tandpine: Årsager og behandlinger

Tandpine er en irriterende fornemmelse, der kan stamme fra tandnerven. Find ud af, hvorfor den opstår, og hvordan du behandler den her.
Tandnerven og tandpine: Årsager og behandlinger
Vanesa Evangelina Buffa

Skrevet og kontrolleret af tandlæge Vanesa Evangelina Buffa.

Sidste ændring: 11 december, 2022

Tandpine kan have sin oprindelse i tandnerven. Den irriterende fornemmelse, der kan gøre os desperate og frarøve os vores søvn, opstår i den dybeste del af tænderne.

Tænderne består af hårdt væv, der findes i det ydre område af kronen og roden. Indeni, i midten af tænderne, findes pulpa, som er det, vi kender som tandnerven. Dette bløde område, som har nerveender og blodkar, er ansvarlig for tandpine.

Når pulpaen bliver betændt eller inficeret, vil personen føle følsomhed eller smerte i tænderne. Derfor er det nødvendigt at få behandling så hurtigt som muligt og løse situationen. Dette er ikke kun på grund af ubehaget og ændringen i personens livskvalitet, men også på grund af muligheden for at udvikle farlige komplikationer.

Der er flere faktorer, der kan føre til, at tandnerven forårsager tandpine. I denne artikel fortæller vi dig om de hyppigste årsager og de mulige behandlinger, der kan løse denne irriterende situation.

Tandnerven: Ansvarlig for tandpine

Som nævnt er det, vi i daglig tale kender som tandnerven, det, der anatomisk set er tandens pulpa. Det er det bløde væv, der findes i den inderste del af tænderne.

Det består af et område af bindevæv, der indeholder specialiserede celler, blodkar og nerveender. Sidstnævnte er ansvarlige for de smertefulde fornemmelser, som vi føler i tænderne, når der er et problem.

Tandpulpaen er indesluttet og derfor omgivet af hårde vægge. Nerven er omgivet af dentin og derefter af emaljen i kronen og derefter af cementum i tandroden. De stærkeste væv beskytter tændernes indre område.

Dentinen har tusindvis af mikrotubuli indeni, som forbinder den med pulpaen. Som du vil kunne læse nedenstående, kan nerveenderne inde i tanden blive stimuleret af eksterne faktorer og forårsage smerte, når dentinen er ubeskyttet og eksponeret.

Vi tror også, at du vil nyde at læse denne artikel: Ved du, hvad tænder er lavet af?

Hvordan opstår tandpine?

I sunde tænder beskytter emaljen og dentinen tandkødet og forhindrer ubehag. Men når disse ydre lag påvirkes af forskellige forandringer, bliver tandnerven påvirket, og der opstår tandpine.

Ødelæggelse af emaljen ved slag, huller, slid eller erosion efterlader dentinen blottet. Tilstedeværelsen af mikroskopiske tubuli inde i dentinen er ansvarlig for, at visse eksterne faktorer kan stimulere tandnerven og forårsage følsomhed og tandpine. Visse kemiske stoffer, temperaturændringer og endog tryk kan føre til denne ubehagelige fornemmelse.

Hvis ødelæggelsen er større og omfatter dentinen, bakterier når pulpa, eller skadelige stimuli er langvarige over tid, vil pulpa reagere med en inflammatorisk proces. Dette er det, vi kender som pulpitis.

Som i alle tilfælde af betændelse fører øget vaskularisering og pus til en tendens til, at vævet svulmer op. Da pulpa imidlertid er omsluttet af et hårdt hulrum, kan den ikke gøre dette. Så der opstår et stort tryk inde i tanden. Dette forårsager tandpine og udvikler sig til en infektion af tandnerven.

Infektion af tandnerven fører til, at pulpaen dør og der dannes pus. Disse affaldsstoffer udøver også pres på de hårde væv og forårsager smerter. De kan endda sprede sig til andre nærliggende sektorer og danne bylder.

Illustration af tandens indre inklusiv tandnerven

Tandens pulpa befinder sig i det inderste lag af tanden, og infektioner på dette sted kan være meget smertefulde.

Typer af pulpitis

Du skal vide, at der findes to typer pulpitis: Reversibel og irreversibel. Dette er vigtigt på tidspunktet for diagnosen, da det vil afgøre, hvilken behandling din tandlæge vil anbefale.

Reversibel pulpitis er, når betændelsen er mild, og pulpa forbliver sund nok til at blive reddet. Med de rette behandlinger kan tanden bevares.

På den anden side er irreversibel pulpitis meget alvorlig betændelse, hvor smerten er intens og langvarig. Derfor kan pulpa ikke bevares. Denne type tilstand kan udvikle sig til en infektion af nerven og forårsage tandabsces.

Årsager

Som sagt skyldes tandpine ofte en skade på tandnerven. Der er dog flere situationer, der kan føre til en pulpaskade. Her er nogle af dem:

 • Hulrum: Dette er et tab af emalje og dentin, der blotlægger det dybeste område af tanden. I dette tilfælde irriterer, betændes og inficerer bakterier, termiske og kemiske ændringer pulpa.
 • Traumer: Et slag mod en tand kan knække den, så dentin eller endda pulpa bliver blottet. Traumer kan også skade tandens blodforsyning. Uden blodforsyning bliver nerven nekrotisk og mere modtagelig over for infektioner.
 • Tandslitage: Visse skadelige vaner kan slide den beskyttende emalje væk og blotlægge det underliggende dentin. Bruxisme er det mest indlysende eksempel. Hyppig bidning i genstande kan også forårsage denne type skade.
 • Tandkødsbetændelse og parodontose: De bakterier, der forårsager læsioner i tændernes støttevæv, kan nå pulpa gennem parodontium. Dette forårsager betændelse og infektion af tandnerven og tandpine. I disse tilfælde er det nødvendigt at behandle begge tilstande.
 • Tilbagetrækning af tandkød: Hvis tandkødet er placeret i et mere apikalt område, efterlader det en del af roden blottet, og det forårsager smerte. Tandkødsvævet kan trækkes tilbage ved tandkødsbetændelse eller ved meget traumatisk tandbørstning.
 • Fyldninger: Placeringen af en ny fyldning kan forårsage følsomhed og tandpine. Dybderensning og brugen af visse kemikalier under behandlingen irriterer pulpa. Gamle og store fyldninger kan med tiden forfalde og have utætheder, hvorigennem bakterier og eksterne stoffer påvirker tandnerven.
 • Erosion: Dette er tab af emalje som følge af kemiske stoffer. Kulsyreholdige drikkevarer, sure fødevarer og brug af tandblegemidler kan forårsage denne type skader.

Karakteristika for tandpine på grund af skader på tandnerven

Når tandpinen stammer fra tandnerven, vil intensiteten af ubehaget variere alt efter den tilstand, der forårsager den. Den følsomhed, der er forårsaget af reversibel pulpitis, er ikke den samme som smerten ved en irreversibel proces eller infektion.

I den fase, hvor pulpaskaden stadig er mild, er smerten normalt kendetegnet ved at være akut og midlertidig. Det er almindeligt, at patienterne rapporterer om følsomhed, når de spiser noget koldt, varmt eller sødt.

Hvis pulpitis ikke behandles i tide, fortsætter betændelsen og forårsager mere intense, dunkende og konstant udstrålende smerter. Personen rapporterer ofte, at ubehaget intensiveres, når man ligger ned eller indtager varme fødevarer. Derimod kan kulde lindre smerten.

Når nerven bliver inficeret, og der opstår en byld, øges smerten, når man bider og rører ved området nær tanden. I munden kan der også forekomme hævelse og rødme af tandkødet og de nærliggende områder. I disse tilfælde kan der også forekomme feber, hævede lymfeknuder, dårlig ånde og dårlig smag i munden.

Diagnose

Når en person har tandpine, er det bedst at gå straks til tandlægen. Tandlægen vil foretage en række undersøgelser, som vil gøre det muligt for ham/hende at vide, hvad problemet er. På baggrund heraf kan den rette behandling vælges.

Tandlægen undersøger tænderne for at fastslå tilstanden. Han/hun vil også tage en eller flere røntgenbilleder.

Desuden er det i disse tilfælde almindeligt at foretage en test af tandfølsomhed. Den består i at give varme og kolde stimuli til tanden for at observere reaktionen.

Der udføres perkussion på tænderne med et let, stumpt instrument, f.eks. et spejlskaft. Der bankes horisontalt og vertikalt på kronen af den berørte tand.

Behandlinger af tandpine på grund af problemer i tandnerven

Ved behandling af tandnerven og tandpine er diagnosen grundlæggende. Den valgte behandling afhænger af tandpulpas tilstand og alvorligheden af forløbet.

Fyldninger og beskyttelse af tandpulpa

Hvis tandpinen skyldes huller eller et simpelt brud, og tandnerven er sund, er en fyldning den mest almindelige løsning. Den består i at rense området og derefter fylde hulrummet med en fyldning. På denne måde vil tandbenet og pulpa ikke længere være blottet.

I tilfælde, hvor betændelsen er mild, og skaden er reversibel, kan der anvendes særlige materialer i de dybe områder for at hjælpe pulpa med at komme sig.

Tandlægen vil handle på samme måde som ved fyldninger, idet han/hun renser det ramte område. Inden obturationen anbringes der derefter medicinske stoffer, som fremmer nervegenoprettelsen.

Hvis pulpa ikke er blevet blottet, udføres der normalt en indirekte pulpabeskyttelse, hvor der anbringes en særlig fyldning på den dybe dentin. Derefter fyldes resten af hulrummet med et midlertidigt materiale eller en fyldning, afhængigt af tilfældet.

I tilfælde af traumer kan der, hvis der er en lille eksponering af pulpa, udføres en direkte pulpabeskyttelse. I dette tilfælde placeres pastaen direkte på nerven. Derefter vil tandlægen sandsynligvis også fortsætte ligesom ved den indirekte teknik.

Endodonti

Hvis skaden på tandnerven er mere alvorlig, vil endodontiske behandlinger være nødvendige. Det vil sige, at det vil være nødvendigt at anvende procedurer, der renser tændernes indre område.

Generelt består endodonti i at trække den beskadigede nerve ud, rense området og forsegle det med særlige materialer. Teknikkerne varierer alt efter skadens art, om der er tale om en midlertidig eller blivende tand, og i sidstnævnte tilfælde, om den er helt dannet eller ej.

Hos børn kan der således foretages pulpotomi eller pulpektomi. Tandlægen fylder dem med specielle pastaer, som kan genoptages af de blivende tænder, når de udvikler sig.

I tilfælde af beskadigede blivende tænder, som ikke er færdig med at udvikle deres rødder, kan man anvende rodbehandlinger.

Tændernes indre vil blive renset og fyldt med pasta, der stimulerer rodlukning. Et andet alternativ er revaskularisering, hvor man forsøger at regenerere den nekrotiske pulpa, så den kan færdiggøre roddannelsen.

Afslutningsvis er proceduren hos voksne med fuldt udviklede tænder den klassiske rodbehandling. Tandlægen fjerner den beskadigede nerve, renser og desinficerer tandens indre og fylder den med et biokompatibelt materiale, der forsegler hulrummet.

En tand behandles

En endodontisk behandling eller rodbehandling kan kræve en række behandlinger for at afslutte arbejdet.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Hvad er et fibrom i munden, og hvordan påvirker det mundhygiejnen?

Tandudtrækning

Hvis tanden er meget ødelagt og ikke kan rekonstrueres, eller hvis infektionen er meget alvorlig, kan tandlægen beslutte at trække tanden ud. I dette tilfælde vil det efter udtrækningen være nødvendigt at genskabe mundens funktion og æstetik med en protese eller et implantat.

Sådan lindrer du smerten

Den bedste måde til at behandle tandpine forårsaget af en beskadiget tandnerve er at gå til tandlægen. Ud over den behandling, som tandlægen finder hensigtsmæssig, er der nogle andre umiddelbare foranstaltninger, der kan hjælpe.

At opretholde en ordentlig mundhygiejne og undgå søde, meget kolde og varme fødevarer er en god strategi for at undgå ubehag.

Tandlægen kan anbefale brug af antiinflammatoriske lægemidler for at lindre smerter og symptomer på pulpitis. I tilfælde af infektion vil det desuden være nødvendigt med antibiotika for at behandle problemet og lindre symptomerne. Varme saltvandsopløsninger er også ofte nyttige.

For voksne patienter er drænage en meget almindelig tandlægepraksis, især i forbindelse med akutte konsultationer. Den består i at bedøve patienten og lave et hulrum i tanden, indtil den når nerven. På denne måde kan trykket forårsaget af betændelse eller infektion lettes.

Det er vigtigt ikke at selvmedicinere og ikke at lade tiden gå med denne type problemer. Infektioner kan sprede sig til andre dele af kroppen og føre til alvorlige komplikationer som Ludwigs angina eller blodforgiftning.

Forebyg skader i tandnerven og tandpine

Skader i tandnerven og den deraf følgende tandpine kan forebygges med enkle foranstaltninger. Ved at opretholde en ordentlig mundhygiejne ved korrekt tandbørstning og brug af fluoridtandpasta og tandtråd hver dag kan man forebygge mange af de almindelige problemer, der kan ødelægge tænderne.

Det er også af største betydning at spise en afbalanceret kost, beskytte tænderne, når man dyrker sport, og bruge skinner, hvis man lider af tandskæren. Sidst, men ikke mindst, må du ikke glemme kontrolbesøg og professionel tandrensning hos din tandlæge hver 6. måned. Med denne enkle vane vil du kunne nyde dit smil og forebygge ubehag i munden.

Det kan interessere dig ...
10 naturmidler til at lindre tandpine
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
10 naturmidler til at lindre tandpine

Tandpine er en af de mest ubehagelige ting at opleve hele livet igennem. I denne artikel vil vi give dig 10 naturmidler til at lindre tandpine.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Simancas-Escorcia, V. H. (2019). Fisiopatología de los odontoblastos: una revisión. Duazary16(3), 87-103.
 • Alva, M. A. C., Santos, A. A. C., & Moreira, A. C. (2018). Sensibilidad dentaria: causas y tratamiento. Revista Mexicana de Estomatología5(1), 65-67.
 • Valladarez Olvera, E. N. (2021). Sensibilidad dental post-tratamiento aclarante: revisión sistemática.
 • Belén, E., & Medina, G. (2020). Factores asociados a la sensibilidad dental en procedimientos de aclaramiento vital (Bachelor’s thesis, Universidad Nacional de Chimborazo).
 • Pérez Ruiz, A. O., Roseñada Cepero, R., Grau León, I., & González Ramos, R. M. (2005). Interpretación fisiopatológica de los diferentes estadios de una pulpitis. Revista Cubana de Estomatología42(2), 0-0.
 • Muñiz López, K. I. (2021). Protectores pulpares directos e indirectos (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Montoya Chalen, K. V. (2021). Materiales biocerámicos como protección pulpar (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Centeno, J. E. O., & Hernández, D. G. (2020). Pulpotomia o Pulpectomia: Éxito clínico y radiográfico en dientes temporales. Revista de Salud Pública24(3), 8-17.
 • Cabrera Merlo, A. (2021). Apicoformación con plasma rico en plaquetas: reporte de un caso.
 • Yáñez Pérez, E. (2020). Tratamiento en dientes con ápice inmaduro. Revascularización vs apicoformación.
 • Troilo, L., Kohan, M., Chinen, M., & Santángelo, G. V. (2020). Nuevas tendencias en técnicas de apicoformación utilizando biomateriales. In IV Jornadas de Actualización en Prácticas Odontológicas Integradas PPS-SEPOI (La Plata, 7 de julio de 2020).
 • Martínez-González, J. M., & Dorado, C. B. (2019). Tratamiento de las infecciones odontógenas. Donado. Cirugía bucal: Patología y técnica, 293.
 • Sorrel Medina, G. F. (2018). Drenaje en endodoncia: revisión sistemática (Doctoral dissertation, Universidad del Desarrollo. Facultad de Ciencias de la Salud).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.