Pulpitis: Symptomer, årsager, typer og behandling

Tandsmerter er et ret almindeligt symptom i hele verden, som kan have et utal af forskellige årsager. Blandt dem finder vi pulpitis. Ønsker du at vide mere om denne tilstand? Læs videre, så forklarer vi det for dig.
Pulpitis: Symptomer, årsager, typer og behandling
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 07 november, 2022

Ved visse stimuli, såsom intens kulde eller varme, er det normalt, at tænderne gør lidt ondt. Smerten bør dog forsvinde, når stimuleringen ophører. Hvis smerten ikke forsvinder, er der sandsynligvis tale om pulpitis. I denne artikel vil vi fortælle dig mere om typerne, symptomerne, årsagerne og behandlingen af denne tandlidelse.

Hvad er pulpitis?

Pulpitis er ikke andet end betændelse i tandpulpa i en eller flere tænder som følge af karies, traumer eller en anden årsag. Men hvad er tandpulpa? Jo, det er et slapt bindevæv omgivet af en hård substans kaldet dentin.

Tandpulpaen er ansvarlig for at generere forskellige stoffer til korrekt vedligeholdelse af tænderne. Dette væv er imidlertid kendetegnet ved en inflammatorisk reaktion på enhver form for skade, hvorved der opstår pulpitis.

Denne tilstand er den næsthyppigste årsag til akutte tandlægebesøg med en hyppighed på 40 %. Desuden har den forskellige præsentationsformer, som afhænger af dens udvikling over tid.

Reversibel pulpitis

I dette tilfælde varierer den inflammatoriske tilstand fra mild til moderat. Med andre ord vil den berørte tand frembringe smerte som reaktion på forskellige stimuli. Men når smerten ophører, vil pulpa kunne vende tilbage til sin oprindelige tilstand.

Selv om det er den indledende fase af sygdommen, kan smerten dog blive uudholdelig på grund af pulpaens store innervation og vaskularisering. Men som navnet siger, er denne tilstand reversibel, og det vil kun være nødvendigt at behandle årsagen til problemet for at nå frem til en løsning.

Irreversibel pulpitis

Når vi taler om irreversibel pulpitis, henviser vi til en mere fremskreden fase af sygdommen. I denne forstand har betændelsen inde i hulrummet allerede kompromitteret pulpaens blodcirkulation, hvilket vil generere nekrose og død af pulpaen.

Det er vigtigt at understrege, at når tandpulpaen når dette punkt, er det umuligt at genoprette den. Derfor er behandlingen heraf lidt mere invasiv og omfattende.

Hul i en tand

Vi tror, at du måske også er interesseret i at læse dette: Ved du, hvad tænder er lavet af?

Hyperplastisk pulpitis

Hyperplastisk pulpitis er den mest usædvanlige form af alle og samtidig den, der er længere tid om at vise sig. Det er en form for kronisk betændelse i pulpa som følge af langvarig eksponering af hulrummet.

Denne type betændelse er kendetegnet ved spredning af granulomatøst væv i hulrummet. I denne forstand kan der forekomme celler, der ikke er karakteristiske for tænderne, såsom det ikke-keratiniserede stratificerede flade væv, som udgør tandkødet.

Symptomer på pulpitis

Det vigtigste symptom, der kendetegner denne tilstand, er tandpine som reaktion på visse stimuli. Det er vigtigt at bemærke, at smerten normalt er svært at lokalisere og ikke er begrænset til den berørte tand. Derfor kan patienterne måske bemærke smerten i et helt sundt område.

Dette kan dog variere meget alt efter hvilken type pulpitis, der er til stede. Når der således er tale om en reversibel form, vil smerten være tydelig som reaktion på en specifik stimulus som f.eks. kulde eller varme. Derefter vil den forsvinde efter nogle få sekunder.

Ved irreversibel pulpitis vil smerten derimod vare ved i nogle minutter, selv efter at stimulansen er ophørt. Desuden kan patienterne i visse tilfælde rapportere om spontane smerter – dvs. smerter, der opstår uden nogen åbenlys årsag.

Efter noget tid med irreversibel pulpitis vil tandpulpaen være nekrotisk. Dette vil medføre tab af tandens følsomhed over for stimuli. Der opstår derefter ubehag ved tryk og under tygning.

Afslutningsvis er hyperplastisk pulpitis asymptomatisk på grund af sin kroniske tilstand. I dette tilfælde er det angrebne væv allerede blevet dækket af et nyt væv, hvilket giver det en vis beskyttelse. På trods af dette kan de ramte opleve et vist ubehag under tygning.

Årsagerne

Generelt set er hovedårsagen til pulpitis huller i tænderne, da disse formår at trænge ind i dentinen og kan påvirke pulpa. Derudover kan det også skyldes slag, erosion, parodontitis og endda dårligt udførte tandbehandlinger.

Men på grund af nogle små variationer er det mere hensigtsmæssigt at undersøge dem separat, i henhold til hver type. I denne henseende er de hyppigste årsager til reversibel pulpitis følgende:

 • Huller i tænderne, der ikke påvirker nerven.
 • Erosion i tænderne, der når til dentinen.
 • Blottet dentin efter et tandfrembrud.
 • Bakterieinfektioner, der påvirker pulpa.
 • Alvorlige tilfælde af bruxisme.

På den anden side er årsagerne til irreversibel pulpitis lidt mere specifikke og alvorlige. Blandt dem kan vi finde følgende:

 • Meget fremskredne huller i tænderne, der påvirker tandpulpa.
 • Tandregulerende behandlinger, når de udføres med overdreven kraft på en måde, der påvirker blodgennemstrømningen.
 • Når der fjernes mere væv end forventet under en dyb fyldning, og pulpa bliver blottet.

Afslutningsvis har hyperplastisk pulpitis kun én sandsynlig årsag. Den forekommer i tænder med alvorlige huller, hvor tandpulpaen har været udsat i længere tid.

Mand ved tandlæge grundet tandpine forårsaget af pulpitis

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan kan du blege tænder naturligt

Behandling

Uanset hvilken type pulpitis en person oplever, vil den indledende behandling bestå af brug af antibiotika og antiinflammatoriske lægemidler. Dette er for at reducere inflammation og bekæmpe en eventuel infektion.

Når den farmakologiske behandling er afsluttet, vil selve tilstanden blive behandlet. I tilfælde af reversibel pulpitis skal der tages hensyn til, at disse i vid udstrækning skyldes huller. Derfor vil behandlingen være baseret på fjernelse af denne, enten med en tandfyldning eller endodonti.

På den anden side, når der er tale om en irreversibel eller hyperplastisk form for pulpitis, vil behandlingen være lidt mere invasiv. I disse tilfælde vil der blive foretaget en pulpotomi eller pulpektomi – dvs. en delvis eller total ekstraktion af tandpulpaen.

Hvad skal man være opmærksom på i forbindelse med pulpitis?

Pulpitis udgør i sig selv ikke en farlig tilstand. Det vil sige, at den ikke vil forårsage en livstruende situation på kort sigt. Smerterne kan dog være ret irriterende og kan give et behov for at gå til tandlægen.

Det bedste, man kan gøre for at forebygge denne tilstand, er at have korrekt mundhygiejne, især når det gælder de yngste medlemmer af familien. Dette skyldes, at de er mest udsat for at lide af huller, hvilket er hovedårsagen til dette tandproblem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Pérez Ruiz A, Roseñada Cepero R, Grau León I, González Ramos R. Interpretación fisiopatológica de los diferentes estadios de una pulpitis. Rev Cubana Estomatol. 2005;42(2).
 • Morales A, Vareliano G. Tratamientos conservadores de la vitalidad pulpar y tratamiento endodóntico en una sesión [Universitario]. Universidad Nacional Mayor de San Marcos; 2010.
 • Perero Perero O. Manejo de la pulpitis irreversible. Caso clínico. [Universitario]. Universidad de Guayaquil; 2016.
 • López Castellanos L, Toledo Reyes L, Machado Rodríguez R. Caracterización de las pulpitis agudas. Medicentro Electrónica. 2017; 21( 3 ): 231-233.
 • Pita Laborí L, Matos Cantillo D, Pita Laborí K. Pulpitis crónica hiperplásica. Presentación de un caso. Revista Información Científica. 2018;97( 4 ): 842-850.
 • Berger, César Olivares, et al. “Agudizaciones endodóncicas: incidencia y su relación con el diagnóstico pre-operatorio.” Revista KIRU 13.1 (2016).
 • Alcaide Espinosa, J., Baonza Carqués, and A. Martínez Muñoz. “Revisión clínico-patológica de la pulpitis crónica hiperplásica: Definición, etiología y tratamiento.”
 • Hahn, Chin-Lo, and Frederick R. Liewehr. “Relationships between caries bacteria, host responses, and clinical signs and symptoms of pulpitis.” Journal of endodontics 33.3 (2007): 213-219.
 • Antoniak, M., et al. “Selected aspects of treatment of irreversible pulpitis.” Progress in Health Sciences 7.2 (2017): 111-116.
 • Suneelkumar, Chinni, Anirudhan Subha, and Dorasani Gogala. “Effect of preoperative corticosteroids in patients with symptomatic pulpitis on postoperative pain after single-visit root canal treatment: a systematic review and meta-analysis.” Journal of endodontics 44.9 (2018): 1347-1354.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.