Symptomer på, at en tandinfektion har spredt sig til kroppen

Symptomerne på en ubehandlet tandinfektion kan forværres og sprede sig til andre dele af kroppen. I denne artikel vil vi fortælle dig, hvad disse manifestationer er, og hvordan de kan behandles.
Symptomer på, at en tandinfektion har spredt sig til kroppen
Vanesa Evangelina Buffa

Skrevet og kontrolleret af tandlæge Vanesa Evangelina Buffa.

Sidste ændring: 02 november, 2022

Nogle gange bliver symptomerne på en tandinfektion ikke taget alvorligt. At lade en inficeret tand forblive ubehandlet kan have alvorlige og endda livstruende konsekvenser. Det er tilfældet, når en tandinfektion har spredt sig.

I denne artikel vil vi gennemgå de vigtigste symptomer på en tandinfektion. Vi vil også tage stilling til, hvad der sker, hvis den spreder sig i kroppen, og hvordan den kan behandles.

Hvad er en tandinfektion, og hvad er dens symptomer?

En tandinfektion, også kendt som en tandabsces, er en ophobning af pus i en tand på grund af bakteriernes indtrængen. Mikroorganismerne kan trænge ind i tanden gennem ubehandlede huller, brud, revner eller utætte tandfyldninger.

Tandinfektionen kan være lokaliseret i forskellige områder af tanden. Hvis den er placeret i spidsen af roden, kaldes det en rodinfektion eller periapikal absces . Hvis den forekommer i tandkødet på siderne af tandroden, kaldes den en parodontal absces.

Nogle af symptomerne på en tandinfektion er følgende:

 • Smerter: De viser sig som en dunkende fornemmelse i tanden og intense, stikkende, vedvarende smerter, der stråler ud til hals, øre og kæbe. De forværres, når man ligger ned.
 • Følsomhed: Ubehag opleves ved tygning, ved sammenbidning af tænderne og ved varm eller kold mad.
 • Tandkødsskader: Hævelse i tandkødsområdet i nærheden af tanden. Den ligner en bums, hvorfra der løber pus ud. Når den brister, kan det mindske smerten, men det betyder ikke, at infektionen er behandlet.
 • Hævelse i området: Der kan være en forøgelse af volumen i ansigtet eller kinderne i nærheden af den angrebne tand.
 • Hævede lymfeknuder: Kæbe- og halsknuderne er hævede og ømme at røre ved.
 • Feber.
 • Dårlig ånde og ubehagelig smag i munden.
 • Svært ved at synke eller trække vejret.

Hvad er symptomerne på, at en tandinfektion har spredt sig til kroppen?

Hvis tandinfektionen ikke behandles, vil den ikke forsvinde. Nogle gange brister abscesser, og smerten forsvinder, men bakterierne forbliver inde i tanden, så behandling er stadig nødvendig.

Hvis en tandabsces ikke behandles, kan det have alvorlige konsekvenser, da infektionen kan sprede sig til andre områder, f.eks. kæben, hovedet og halsen. Bakterier kan endda bevæge sig gennem blodbanen og forårsage sepsis (en infektion, der spreder sig i hele kroppen og kan være dødelig).

Symptomerne på, at en tandinfektion har spredt sig til kroppen, kan omfatte følgende tegn:

 • Generel utilpashed: Patienten viser træthed, hovedpine og svimmelhed.
 • Feber: Der kan forekomme en stigning i kropstemperaturen. Den ledsages af sved og rødme af huden eller uforklarlig hududslæt.
 • Hævelse af ansigtet: Der kan være en øgning i ansigtets størrelse, hævelse af mundbunden eller kinden. Dette gør det vanskeligt at trække vejret og synke. Det er ikke muligt at åbne munden helt, og ubehag ved at bevæge tungen. Huden er stram, varm og smertefuld.
 • Dehydrering: Der er mindre hyppighed af daglig vandladning. Der kan være smertefuld vandladning med mørk, koncentreret urin. Patienten kan også være forvirret.
 • Forhøjet hjertefrekvens: Personens puls kan være hurtig og kan være ledsaget af brystsmerter.
 • Forhøjet åndedrætsfrekvens: Personen kan trække vejret med mere end 25 vejrtrækninger i minuttet.
 • Maveproblemer: Dette omfatter mavesmerter, opkastning og diarré.
Blodforgiftning som følge af, at en tandinfektion har spredt sig

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Ved du, hvad tænder er lavet af?

Sådan kan man gribe ind, før disse symptomer på tandinfektion opstår

Når du føler smerte eller ubehag i et tandstykke, lider af et tandtraume eller bemærker et hul eller pletter på dine tænder, er det bedste at gøre ikke at lade meget tid gå og kontakte en tandlæge for at behandle problemet, inden det forværres.

At tage antiinflammatorisk medicin, undgå meget kolde eller varme fødevarer eller tygge i den anden side kan afhjælpe situationen, men de er ikke en erstatning for en ordentlig behandling.

Når du har symptomer på en tandbyld, er det vigtigt at kontakte en tandlæge med det samme for at behandle infektionen. I tilfælde, hvor tandpinen ledsages af feber, hævelse af ansigtet og åndedræts- eller synkebesvær, er det tilrådeligt at tage akut på skadestuen, da disse symptomer er tegn på, at en tandinfektion har spredt sig til kroppen.

Mulige behandlinger, når en tandinfektion har spredt sig

For at behandle symptomerne på en tandinfektion vil tandlægen forsøge at slippe af med den ved at anvende nogle af disse muligheder.

Drænage af bylden

Tandlægen laver et lille snit over bylden for at dræne det pus, den indeholder. Der lægges pres på for at få indholdet til at løbe ud, og området vaskes med en fysiologisk opløsning. Nogle gange er det nødvendigt at efterlade et gummidræn, så såret ikke lukker sig, og pusset fortsat kommer ud.

Rodbehandling, når en tandinfektion har spredt sig

For at fjerne infektionen og bevare den berørte tand kan tandlægen foretage en rodbehandling. Denne består i at perforere tandelementet, indtil man når frem til midten af tanden, hvor det inficerede pulpavæv befinder sig.

Hver enkelt tandkanal renses og drænes med instrumenter og skyllemidler. Derefter fyldes og forsegles kanalerne. Der anbringes en fyldning eller krone på tanden for at genoprette dens anatomi.

Tandudtrækning

I tilfælde, hvor rodbehandling ikke er mulig, skal den inficerede tand trækkes ud. Operationen indebærer også, at man dræner det ophobede pus og renser det inficerede område meget grundigt.

Antibiotika

Ud over den tandbehandling, der er etableret, er det normalt nødvendigt at supplere med brug af antibiotika. Dette hjælper med at fjerne bakterier, forhindre infektionen i at sprede sig og fremme helbredelsen.

Læge holder et glas med piller

Indlæggelse på hospital, fordi en tandinfektion har spredt sig

Patienter med symptomer på, at en alvorlig tandinfektion har spredt sig i kroppen, bør indlægges på et hospital og omgående behandles af en kæbekirurg.

Antibiotika gives intravenøst sammen med kirurgisk drænage af abscessen. Graden af respiratorisk sygdom bør vurderes, og patienten bør overvåges med henblik på muligheden for sepsis.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Meningokok sepsis: en alvorlig sygdom

Sådan forebygger du en tandinfektion

For at undgå, at der opstår de irriterende symptomer på en tandinfektion, er der visse vaner, som bør praktiseres regelmæssigt. Korrekt mundhygiejne er nøglen til en sund mund.

Hyppig tandbørstning og brug af tandtråd er nødvendigt for at undgå huller, som, hvis de ikke behandles, kan føre til infektioner. Brug af fluorid og en afbalanceret kost med lavt sukkerindhold vil også forebygge denne tandsygdom.

Regelmæssige besøg hos tandlægen gør en forskel. Det er bedst at få foretaget tandlægeundersøgelser hver sjette måned.

At ignorere symptomerne på en tandinfektion kan have alvorlige konsekvenser. I tilfælde af ubehag i munden anbefales det at konsultere din tandlæge for straks at behandle problemet, før det bliver værre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • de Los Ángeles, Fernándezt Mª, et al. “Complicaciones severas de infecciones odontogénicas.” Revista Médica Clínica Las Condes 25.3 (2014): 529-533.
 • Ruiz, Luis Rodrigo Saucedo, and Luis Eder Fernández Reyes. “Tratamiento de absceso periapical agudo: Reporte de caso clínico.” Revista Mexicana de Estomatología 4.1 (2017): 71-72.
 • Larena Fernández, Israel, et al. “Absceso submandibular producido por caries dental.” Pediatría Atención Primaria 18.71 (2016): e107-e110.
 • Raya, Purificación Robles, et al. “Manejo de las infecciones odontogénicas en las consultas de atención primaria:¿ antibiótico?.” Atención Primaria 49.10 (2017): 611-618.
 • López-Fernández, R. M., J. Téllez-Rodríguez, and A. F. Rodríguez-Ramírez. “Las infecciones odontogénicas y sus etapas clínicas.” Acta pediátrica de México 37.5 (2016): 302-305.
 • Peña-Vera, Juan Jose. “Cirugía de absceso periodontal provocado por un proceso carioso.” Dominio de las Ciencias 6.4 (2020): 471-489.
 • Velasco, Ignacio, and Reinaldo Soto. “Principios para el tratamiento de infecciones odontogénicas con distintos niveles de complejidad.” Revista chilena de cirugía 64.6 (2012): 586-598.
 • Lascano Lucio, Mercy Catalina, and Karina Mishelle Ramírez Sánchez. Complicaciones sistémicas relacionadas con procesos infecciosos de origen odontógeno. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2019.
 • González Quintero, Roberto, et al. Manejo de antibióticos en la práctica odontológica. Narración literaria. Corporación Universitaria Rafael Núñez, 2020.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.