Brug disse 8 midler til at behandle tandskæren derhjemme

Midler til behandling af tandskæren i hjemmet er et supplement til professionelle behandlinger. Find ud af, hvad du kan gøre derhjemme for at få det bedre.
Brug disse 8 midler til at behandle tandskæren derhjemme

Sidste ændring: 22 marts, 2022

Tandskæren er en mere almindelig lidelse, end du måske tror. Nogle gange sker det i en kort periode. Det kan dog også vare i månedsvis. Nogle midler til at behandle tandskæren derhjemme kan være nyttige i disse tilfælde, og vi vil fortælle dig om dem i denne artikel.

Det er værd at præcisere, at disse naturlige metoder ikke er det første valg af behandling. Det er altid tilrådeligt at gå til en tandlæge for at afgøre årsagerne og problemets alvorlighed og dermed påbegynde en rettidig behandling.

Under alle omstændigheder er det godt at kende de midler til at behandle tandskæren derhjemme, som har videnskabelig støtte. Mange mennesker kunne reducere deres symptomer og få en bedre livskvalitet med dem.

Hvad er tandskæren?

Tandskæren indebærer slibning eller sammenbidning af tænderne, som sker om natten eller om dagen. Tyggemusklerne trækker sig ufrivilligt sammen og udøver et for stort tryk.

Hvis det fortsætter over tid, kan nogle tilknyttede tegn begynde at skabe komplikationer i kroppen. Der kan opstå hovedpine, høreproblemer og endda søvnforstyrrelser.

Det er først og fremmest tandelementerne, der er mest påvirket. Tandskæren slider på tændernes overflader ved kontinuerlig gnidning.

Hvad angår årsagerne, er de ikke helt klare. Der skelnes normalt mellem natlig og daglig tandskæren for at finde de mest sandsynlige forklaringer på dette problem.

Den natlige form indgår i søvnforstyrrelser. Der er f.eks. fundet en betydelig sammenhæng mellem tandskæren og søvnapnø. Begge dele forværrer også en persons hvile og fremmer søvnløshed.

På den anden side har tandskæren om dagen et forhold til forhold til stress- og angsttilstande. Muskelspændingen i kæben kan være et udtryk for angst, frustration eller vrede. På samme måde er spændingen en vane hos nogle mennesker, der ubevidst koncentrerer sig, mens de studerer eller arbejder.

Du vil måske kunne lide: Midler mod spændingshovedpine

Symptomerne på tandskæren

Slibning eller sammenbidning af tænderne er det vigtigste symptom på tandskæren. Men som vi allerede har nævnt, er de tilknyttede komplikationer ikke begrænset til tænderne.

Med hensyn til tænderne er slid normalt mærkbart hos patienterne. Der kan også forekomme revner i emaljen. Hvis intensiteten er høj, kan tænderne endda gå i stykker.

Hvad angår de tilknyttede tegn, er smerte det mest karakteristiske ubehag ved denne lidelse. Disse patienter kan opleve smerter i ansigtet, i det temporomandibulære led, omkring øret og hovedpine.

Tinnitus er et andet symptom, som ofte optræder indirekte. I virkeligheden er synderen den skyldige forstyrrelse i det temporomandibulære led, som er afledt af tandskæren.

Søvnløshed hos disse patienter forekommer, når tandskæren opstår om natten. Vi har allerede nævnt forbindelsen med søvnapnø. Det er dog også rigtigt, at dårlig hvile kan være afledt af kontinuerlig slibning og eventuel daglig stress bag problemet.

Kvinde ligger søvnløs

Midler til at behandle tandskæren derhjemme

Da der ikke findes en enkelt type tandskæren, er der heller ikke en enkelt mulighed for hjemmemidler til at behandle det. Nogle alternativer vil være mere nyttige til natlig tandskæren, mens andre vil lette afslapning af kæben i løbet af dagen.

Patienter skal dog ikke betragte disse strategier som den første behandlingslinje. De bør være en del af en professionelt vejledt behandling. Hvis det får lov til at udvikle sig, vil der på mellemlangt sigt ske ændringer i tænderne og kæben.

Men når midlerne til at behandle tandskæren derhjemme er rettet mod afslapning og stressreduktion, vil fordelene højst sandsynligt strække sig længere end til selve spændingen i kæben. Her er nogle strategier, der kan hjælpe. Gå ikke glip af dem!

1. Øv dig i at trække vejret gennem næsen

Vejrtrækning gennem næsen er naturligt og anbefales. Vejrtrækning gennem munden øger risikoen for komplikationer, da den luft, der kommer ind i luftvejene, ikke filtreres eller opvarmes.

Antag, at vi trækker vejret gennem næsen i løbet af dagen. I så fald reducerer vi mere eller mindre bevidst muligheden for at bide tænderne sammen, da kæben vil være afslappet og i en position så tæt som muligt på den fysiologiske (dette er naturligvis med lukkede læber og tungen i ganen).

Der findes flere enkle øvelser til at fremme vejrtrækning gennem næsen. En af de enkleste er at foretage bevidste indåndinger gennem næsen, holde luften inde uden at trække vejret, og gøre dette, indtil du ikke længere kan holde vejret. Når du gentager dette, vil du i løbet af få dage få bedre kontrol over vanen.

2. Hjælp med at slappe af i kæben

De kraftige muskler, der gør det muligt at tygge, er de muskler, der trækker sig overdrevet sammen og forårsager spænding. Dette forårsager sammenbidning og skadeligt pres på kæbeknoglerne.

Hvis vi kan slappe af i disse væv, vil der være mindre pres på tandbuerne. Bevidst og ubevidst kan vi på denne måde fremme forebyggelsen af tandskæren.

En simpel øvelse, der ligner den, vi forklarede for at øve vejrtrækning gennem næsen, er at placere tungen bag tænderne, mens man indånder og udånder. Gentag dette flere gange om dagen for at stimulere bevidstheden om handlingen.

Du kan også lade tungen hvile i ganen uden at bevæge den og åbne og lukke munden.

Du kan desuden med vilje vippe hagen bagud gentagne gange. Dette er en måde at strække kæbemusklerne på, som var det et stræk efter en fysisk øvelse.

3. Pas på din kropsholdning

Selv om det måske ikke ser sådan ud, er kropsholdning meget vigtig for kæben. Skuldrene og nakkehvirvlerne har direkte indflydelse på den spænding, der ophobes i kraniets muskler.

Hvis vi sidder forkert for at arbejde, studere eller spise, vil der være ophobede spændinger, som kan komme til udtryk med tandskæren sidst på dagen. Hvis kroppen derimod er blevet afslappet takket være sunde stillinger, er der mindre sandsynlighed for, at der opstår spændinger i løbet af natten.

Det gælder også din sovestilling. Når du sover, forsøger musklerne at balancere på baggrund af spændinger. Hvis din pude er for hård eller for høj, trækker kæbemusklerne sig sammen for at kompensere.

4. Reducér stress for at behandle tandskæren derhjemme

Stressreduktion er en nødvendighed blandt de midler, der kan bruges til at behandle tandskæren derhjemme. Det handler om at ændre din livsstil for at kontrollere angst og undgå situationer, der genererer nervøsitet, så meget som muligt.

Som forklaret er stress en årsag til sammenbidning og slibning af tænderne. Ofte kan lidelsen opstå, fordi man ikke ved, hvordan man håndterer følelser, og oversætter dem til fysiske symptomer.

Der findes mange alternativer til stressreduktion. Hver person skal finde det mest hjælpsomme og behagelige for dem. Her er nogle muligheder:

 • Yoga: Yoga er en ældgammel praksis. For nogle er det en spirituelt præget mulighed. For andre er det blot en fysisk øvelse. Uanset hvad, hjælper de fordele , der opnås ved denne aktivitet, med at reducere stress.
 • Dybe vejrtrækningsøvelser: Dyb vejrtrækning er en afslapningsteknik. Regelmæssig udøvelse af den har vist sig at have fordele for åndedrætssystemet og angstniveauet. Kombineret med de aktiviteter, vi allerede har forklaret for tunge og kæbe, kan det udmønte sig i en mærkbar forbedring af symptomerne.
 • Meditation: Meditation findes i en lang række former. Nogle mennesker kan finde det nyttigt at slippe dagens spændinger og slappe af i musklerne. Andre oplever, at det hjælper dem med at sortere og afklare deres tanker for at reorganisere sig selv.
 • Reducér stimulering om natten: Især for tandskæren, der opstår om natten, anbefales det at bevæge sig mod vaner, der mindsker den samlede stimulering sidst på dagen. Dette kan opnås ved at undgå skærme efter et bestemt tidspunkt, planlægge møder til et bestemt tidspunkt om eftermiddagen og ændre lyset i dit hjem, så det er dæmpet fra skumringen og frem.

Du vil måske finde denne artikel interessant: Natteangst: Symptomer, årsager og behandling

5. Massage af kæben

Ud over alle de øvelser, vi har nævnt, der er baseret på at bevæge kæben, hagen og tungen, kan du også massere dit ansigt. Princippet er det samme som ved andre typer massage.

Formålet er at afspænde muskelfibrene, så de ikke trækker sig sammen, eller endnu bedre, at forhindre dem i at spænde på forhånd. Dette gøres med hænderne.

Man kan starte foran ørerne og gå nedad med fingrene, som om man strækker huden. Hvis du opdager et område med særlige spændinger eller knuder, kan du stoppe der og trykke et øjeblik. Fortsæt derefter nedad.

Disse massager er dog ubrugelige, hvis de udføres isoleret. Ideelt set bør personer, der lider af tandskæren, udføre dem dagligt, på forskellige tidspunkter af dagen.

6. Anvend varme

Varme kan få musklerne til at slappe af. Du kan bruge et apparat beregnet til dette formål til at varme kæben eller gøre det med varmt tøj.

Der skal tages forholdsregler for ikke at forårsage forbrændinger på huden i ansigtet. Både kommercielle puder og hjemmelavede klude må ikke være ved for høj en temperatur. Faktisk er en lun temperatur tilstrækkelig.

Varmen skal påføres begge sider af ansigtet og over kæbemusklerne. En mulighed er at udføre denne terapi, inden man sover om natten, og en anden er at planlægge at udføre den på bestemte tidspunkter i løbet af dagen.

7. Magnesium til at behandle tandskæren derhjemme

Magnesium spiller en rolle i overførslen af nerveimpulser og muskelsammentrækning. Derfor kan et tilstrækkeligt niveau af dette mineral i kroppen bidrage til at reducere episoder af tandskæren.

Sammenhængen er dog muligvis ikke direkte, og derfor er der stadig ikke noget endegyldigt bevis for, hvilke doser af magnesium der kan indtages for at forhindre tandekæren. I virkeligheden sikrer en varieret og afbalanceret kost en tilstrækkelig forsyning af mikronæringsstoffer.

Alligevel er det værd at sikre den gennem de fødevarer, der indeholder mest magnesium. Her kan nævnes nødder og grønne bladgrøntsager.

Hvad angår kosttilskud, er den mest anvendte form for indtagelse af mikronæringsstoffet på denne måde magnesiumklorid. Under alle omstændigheder bør brugen heraf forbeholdes tilfælde af mangel, der er bekræftet ved laboratorieanalyse. En recept er en sundhedspersons ansvar.

Kosttilskud med magnesium

8. Indtag beroligende te eller brug aromaterapi til at behandle tandskæren derhjemme

Nogle infusioner kan fungere som midler til at behandle tandskæren derhjemme. De vil ikke helbrede det, men de kan forbedre hvilen, hvis de rigtige stoffer anvendes.

Blandt de mest anbefalede urter er følgende:

 • Baldrian: Dette stof er sikkert at bruge, hvis man følger de sædvanlige doser. Det er forbundet med at reducere angst.
 • Kamille: Kamillete har i århundreder været et beroligende og afslappende middel. Man bør dog være forsigtig, hvis man tager anden medicin, da det har interaktioner med f.eks. blodfortyndende midler.
 • Lavendel: Æterisk lavendelolie er meget udbredt i aromaterapi. Den mest relevante forsigtighed, der skal udvises, er med hensyn til blodtrykket, da den kan sænke det hos nogle mennesker. Generelt placeres den i diffusorer for at give duft til omgivelserne og hjælpe til at fremme afslapning.

Hvornår skal man søge professionel hjælp?

Alle de midler mod tandskæren derhjemme, som vi har nævnt, giver mening, hvis de anvendes sammen med en behandling af en fagperson. Det første skridt bør  være en konsultation hos en specialist og derefter supplere med naturmedicin.

Det er vigtigt, at tandlægen er bekendt med de naturmidler, som du har til hensigt at bruge. Hun eller han vil kunne rådgive om kontraindikationer og den relevante pleje for at undgå bivirkninger.

Når der er symptomer i mundhulen, er den bedste anbefaling at søge lægehjælp. I det specifikke tilfælde af tandskæren vil lægen sandsynligvis give dig en skinne som grundlag for den medicinske behandling. Tilfælde relateret til fejlstilling eller ustabilitet i tandbuerne kan dog kræve ortodonti. Derfor vil hjemmemidler kun være et supplement.

Midler til at behandle tandskæren derhjemme bør ikke tages let på

Det kan virke som om, at det er uskadeligt at massere kæben, og at der sandsynligvis ikke er nogen dårlig virkning af denne praksis. Det samme kan dog ikke siges om naturlige urter i urtete eller æteriske olier.

Den gennemprøvede behandling af tandskæren er at tage fat på årsagerne og i de fleste tilfælde at bruge en skinne, der er designet og ordineret af din tandlæge. Hvis der er behov for ortodonti eller endog kirurgi, er det kun din tandlæge, der kan afgøre dette.

Spørg din tandlæge, om disse hjemmemidler mod tandskæren kan hjælpe dig, og følg lægens anvisninger. Det er muligt at passe på dine tænder og forebygge tandskæren.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Fernández Guzmán, P., Delgado, R., & Castellanos, J. L. (2018). Alteraciones del sueño y bruxismo. Revista ADM75(4).
 • Del Río, S. G., García García, V. A., & Castellanos, J. L. (2018). Apnea/hipopnea del sueño y bruxismo nocturno. Revista ADM75(4).
 • Robalino, P. J. P., Bravo, E. M. G., & Delgado, M. J. C. (2020). El bruxismo conocimientos actuales. Una revisión de la literatura. RECIAMUC4(1), 49-58.
 • Alcívar Mayor, A. M. (2018). Factores de riesgos del bruxismo y sus alternativas de Tratamientos (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil, Facultad piloto de Odontología).
 • Kuhn M, Türp JC. Risk factors for bruxism. Swiss Dent J. 2018 Feb 12;128(2):118-124. PMID: 29533049.
 • Chemelo VDS, Né YGS, Frazão DR, de Souza-Rodrigues RD, Fagundes NCF, Magno MB, da Silva CMT, Maia LC, Lima RR. Is There Association Between Stress and Bruxism? A Systematic Review and Meta-Analysis. Front Neurol. 2020 Dec 7;11:590779. doi: 10.3389/fneur.2020.590779. PMID: 33424744; PMCID: PMC7793806.
 • Herrero Solano, Y., Arias Molina, Y., & Cabrera Hernández, Y. (2019). Vulnerabilidad y nivel de estrés en pacientes con bruxismo. Revista Cubana de Estomatología56(3).
 • Jarama, D. O. L., Hidalgo, V. N. M., Armas, G. F. V., & Galarza, J. V. A. (2018). Bruxismo un hábito recurrente en jóvenes con ansiedad. RECIMUNDO: Revista Científica de la Investigación y el Conocimiento2(2), 236-258.
 • Pineda Núñez, L. K. (2021). Bruxismo.
 • Sixto, D. C., Sixto, A. J. P., & Falero, D. M. L. (2019). Férula oclusal como alternativa de tratamiento para el bruxismo. Universidad Médica Pinareña15(3), 412-417.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.