5 tegn på, at din veninde er fanget i et voldeligt forhold

Mishandlede kvinder har tendens til at skjule deres situation på grund af frygt eller skam, så vi må holde øjnene åbne for subtile tegn, der kan vise, at de bliver mishandlet.
5 tegn på, at din veninde er fanget i et voldeligt forhold

Sidste ændring: 09 august, 2022

Er din veninde, søster eller mor fanget i et voldeligt forhold? Kvinder med voldelige partnere reagerer på en bestemt måde på forskellige situationer i hverdagen. I denne artikel kan du læse om mulige måder til at identificere, hvornår en person er fanget i sådan et forhold og hvad du kan gøre ved det.

5 tegn på, at din veninde er fanget i et voldeligt forhold

1. Hund forsøger at dække sin hud

Nogle kvinder forøger at skjule mærker fra slag med makeup

Mens mange kvinder er ofre for psykisk misbrug, bliver andre fysisk mishandlet, og til tider forekommer blå mærker i synlige områder.

Hvis de pludselig begynder at bære sminke, når de normalt ikke gør det, eller opfører sig underligt hvis du beder dem om at vise dig deres arm, skulder eller en anden del af deres krop, er det muligt, at de bliver mishandlet.

Hvordan kan du identificere det? Hvis du oplever angst eller bekymring i deres forsøg på at skjule deres hud eller en defensiv eller aggressiv reaktion.

2. Hun forventer at blive mishandlet

Mishandlede kvinder lever i en konstant beredskabstilstand, for at afholde den person, der mishandler dem, fra at blive vred eller utilfreds.

Mishandlede kvinder forsøger at undgå at deres mishandler bliver vred

For eksempel undgår de nogle gange at spørge dem om bestemte ting. Eller de kan sige ting som: “Jeg kan ikke gå ud med jer fordi min kæreste ikke kan lide det”. Eller “Han arbejder så meget, at han vil bruge den lille tid han har med mig”.

Vi ser en mangel på selvsikkerhed her, en forsømmelse af hendes egne behov og et behov for at være i konstant underkastelse for hendes partners ønsker.

Læs også:

3. Hun skjuler oplysninger om deres liv

Derudover isolerer folk, der misbruger andre, deres partner fra deres venner og familie. Og når de får tid med andre, skjuler mishandlede kvinder meget information og kommer med undskyldninger. På den måde behøver de ikke at fortælle, hvad der virkelig foregår.

Hver gang de befinder sig i en samtale, og nogen begynder at spørge dem om deres liv, reagerer de overfladisk og forsøger at ændre emnet hurtigt.

Dette får dem til at leve i stress og angst. De er forsigtige med hvert ord, de siger, i tilfælde af at deres partner finder ud af det og bliver vred på dem.

4. Hun er altid i forsvarsposition

Ligesom de skjuler dele af deres krop, bliver mishandlede kvinder skræmte og bange, når andre strejfer dem eller rører ved dem.

Mishandlede kvinder er altid i forsvarsposition

For eksempel kan det at røre deres arm få dem til at fare op, som om de altid forventer et angreb, de bliver nødt til at forsvare sig mod.

Du kan se dette, når nogen løfter deres arm. Pludselig kan den mishandlede kvinde dække sit ansigt, som om nogen skulle til at slå hende.

Læs også:

5. Hun føler sig ansvarlig for alting

Mishandlede kvinder føler at de er de skyldige. De tror ofte, at de fortjener at blive slået af deres partner. Dette overføres til andre områder af deres liv. Generelt har de en tendens til at påtage sig skyld og ansvar, der slet ikke tilhører dem.

En holdning som dette betyder meget lavt selvværd og en tendens til altid at vise en underdanig holdning.

Der er forskellige muligheder for hjælp

Disse kvinder er meget skrøbelige. At hjælpe dem er ofte ret vanskeligt og nogle gange umuligt, da de tror, de fortjener, det der sker mod dem. Deres selvværd er så lavt, at de ender med at gøre sig selv ondt ved ikke at foretage sig noget.

Men at vide, hvad man skal kigge efter, vil hjælpe dig til ikke at dømme. Vær ikke hård mod en person, der allerede er lavt nede og går igennem en meget hård tid i sit liv.

Mishandling er stadig meget til stede i vores samfund. Men der er flere og flere måder at få hjælp til kvinder, der forsøger at komme ud af et voldeligt forhold.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Smith, P. N., Gamble, S. A., Cort, N. A., Ward, E. A., He, H., & Talbot, N. L. (2012). Attachment and alliance in the treatment of depressed, sexually abused women. Depression and Anxiety. https://doi.org/10.1002/da.20913
  • Prosman, G. J., Lo Fo Wong, S. H., & Lagro-Janssen, A. L. M. (2014). Why abused women do not seek professional help: SA qualitative study. Scandinavian Journal of Caring Sciences. https://doi.org/10.1111/scs.12025
  • Harned, M. S. (2001). Abused women or abused men? An examination of the context and outcomes of dating violence. Violence and Victims.
  • Campbell, J. C. (2002). Health consequences of intimate partner violence. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(02)08336-8

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.