7 måder din krop advarer dig om problemer med din skjoldbruskkirtel

Selvom symptomerne ofte kan ligne noget fra andre tilstande, er det vigtigt at huske, at din krop sender signaler for at fortælle dig, at noget er galt med din skjoldbruskkirtel.
7 måder din krop advarer dig om problemer med din skjoldbruskkirtel
José Gerardo Rosciano Paganelli

Written and verified by læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Last update: 25 august, 2022

Skjoldbruskkirtlen er placeret i den forreste del af halsen og er formet som en sommerfugl. Men hvordan ved du om der er problemer med din skjoldbruskkirtel?

Selvom den er lille af størrelse, spiller kirtlen en vigtig rolle i kroppen. En ubalance i dette organs funktionsdygtighed og det kan have særdeles skadelig effekt på dit helbred.

Det er svært at tro, at et så lille organ kan have så stor indflydelse på kroppen. Men når det producerer for mange eller for få hormoner, vil din krop sende en række advarselssignaler for at fortælle dig, at noget er galt.

Nedenfor vil vi vise dig 7 symptomer, som kan betyde, at der er problemer med din skjoldbruskkirtel.

1. Ubehag i halsen kan være tegn på problemer med din skjoldbruskkirtel

Ubehag i halsen kan være et tegn på problemer med din skjoldbruskkirtel

Som tidligere nævnt, er kirtlen placeret i halsen tæt ved struben. Der er defor, at når noget er galt, så vil du kunne mærke:

  • Smerte eller et højt niveau af ubehag i dette område
  • Konstant øm hals og andre typer af inflammation i dette område
  • Stemmeændringer

Hvis du begynder regelmæssigt at notere disse symptomer, skal du opsøge din læge hurtigst muligt. Også selvom receptfri medicin vil formilde ubehaget, vil dette kun gøre problemet værre på lang sigt.

2. Koncentrationsbesvær

Hjernen er mere tilbøjelig til at blive forvirret med alderen. Men hvis problemet pludselig bliver værre og du fanger dig selv i at glemme dag-til-dag ting samt ude af stand til at koncentrere dig, så er det på tide at opsøge din læge.

Mange kvinder associerer disse symptomer med overgangsalder og andre alders relateret tilstande.

Men hormonelle ændringer i skjoldbruskkirtlen kan også forårsage koncentrationsvanskeligheder. 

Når patienter med hypothyroidisme modtager den korrekte behandling, bliver de ofte overrasket over, hvor hurtigt deres hukommelser vender tilbage til normal. Husk altid at konsultere læge før enhver selv-diagnose.

3. Hårtab og tør hud

haartab

At tabe hår er normalt, især om foråret og vinteren. Hvis hårtabet er virkelig slemt eller varer længere end disse årstider, kan det indikere at, der er noget galt med din skjoldbruskkirtel.

Et andet tegn er ændringer i huden og dens tekstur. Tør, kløende hud er et resultat er langsomt stofskifte og sved reduktion. En af årsagerne til denne type symptomer er en ændring i udskillelsen af skjoldbruskkirtel hormoner.

Dette symptom kan også være ledsaget af en afbrydelse i hårvækst cyklussen.

4. Vægtændringer

En pludselig stigning eller tab i vægt uden nogen særlig grund er en anledning til bekymring. Dette er en af de mest udbredte symptomer på hypothyroidisme.

Det forekommer som et resultat af en dårligt fungerende skjoldbruskkirtel, som nedsætter hele kroppens tempo. Dette får dig også til at opleve smagsløgsændringer, så som mad der ikke længere smager som det plejer, grundet en dårligt fungerende skjoldbruskkirtel, der slører dine sanser (ikke blot smag, men også berørings- og lugtesans.)

5. Konstant udmattelse

Søvnighed og en stigning i antallet af timer du sover hver nat kan være et tegn på, at noget er galt med din skjoldbruskkirtel. Når skjoldbruskkirtlen ikke producerer nok hormoner, går kroppen ned i tempo. Dette forårsager en følelse af kontant udmattelse.

Uforklarlige muskelsmerter og kramper er også et andet tegn.

Manglen af skjoldbruskkirtel hormoner kan ændre nerverne, som sender signaler fra hjernen til resten af kroppen. Dette kan forårsage kramper eller berøringssmerter i forskellige dele af kroppen.

Vær dog opmærksom på at disse to problemer også er tilstedeværende for folk, der lider af diabetes og ikke håndterer deres sygdom ordentligt. I begge tilfælde, vær opmærksom på dine symptomer og glem ikke at kontakte din læge.

6. Humørudsving og oppustethed

mave-onde

Et overskud eller underskud af skjoldbruskkirtel hormoner i kroppen kan gøre dig virkelig irritable, urolig og ophidset. Det kan også få dig til at opleve konstant tristhed og depression, fordi det ændrer mængden af serotonin i hjernen.

Og hvis det ikke var nok. Når noget er galt med din skjoldbruskkirtel, vil du opleve problemer med fordøjelsen og oppustethed, som ikke forbedres med en balanceret diæt eller fysisk træning.

7. Hjertebanken, højt blodtryk og andre problemer med din skjoldbruskkirtel

Hjertebanken følt i halsen kan være et tegn på, at din skjoldbruskkirtel ikke fungerer så godt, som den burde gøre. Højt blodtryk følger ofte med hjertebanken og får dårlige kolesterol tal til at stige.

Skjoldbruskkirtel problemer skal behandles af medicinalt professionale. Motion og sund kost er ikke nok.

Vær opmærksom på hvad din krop fortæller dig

Som du kan se, kan skjoldbruskkirtlerne være skyld i forskellige typer af ændringer i kroppen, fra pludselige vægtændringer til mere alvorlige symptomer. Hvis disse tegn er ignoreret, vil problem kun blive værre.

Problemer med denne kirtel er mere almindelige efter 35 års alderen og forekommer primært hos kvinder.

Det er estimeret at, der er mere end 300 millioner mennesker over hele verdenen, som lider af hypothyroidismeMed medicin vil de være i stand til at leve et normal liv. 

It might interest you...
4 kostvaner til at styrke din skjoldbruskkirtel
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
4 kostvaner til at styrke din skjoldbruskkirtel

Er du bekymret for dit helbred? Du har sikkert allerede indset, at kostvaner er en af nøglerne til at styrke din skjoldbruskkirtel.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.