Tegn og symptomer på åreknuder i spiserøret

Åreknuder i spiserøret giver ofte symptomer, som folk overser, indtil de bliver værre. I denne artikel vil vi give dig oplysninger om behandlingsmulighederne af denne tilstand. 
Tegn og symptomer på åreknuder i spiserøret

Sidste ændring: 09 august, 2022

Vi ved alle, hvad åreknuder er: Udvidede vener, der forårsager venøs insufficiens. Der er dog også øsofageale varienter (åreknuder i spiserøret). De er placeret i slutningen af ​​spiserøret og hindrer blodgennemstrømningen.

Det er vigtigt at tale med din læge i tilfælde af tegn eller symptomer på åreknuder i spiserøret, som undertiden kan forveksles med andre mindre alvorlige problemer. Tidlig behandling hjælper med at sikre, at tilstanden ikke forværres.

Sådan ved du, om du har åreknuder i spiserøret

En svimmel kvinde på grund af åreknuder i spiserøret

Den største risiko forbundet med åreknuder i spiserøret er mulige brud og blødninger.

For at finde ud af, om du har åreknuder i spiserøret eller ej, er det vigtigt at tage hensyn til nogle faktorer, der påvirker manifestation af disse samt mulige tegn på, at de er opstået.

Imidlertid er åreknuder i spiserøret mange gange asymptomatiske, og symptomerne, der viser sig, kan forveksles med andre mindre alvorlige tilstande.

Lad os se, hvad de er:

  • Sort afføring: Selvom du måske ikke tænker så meget på denne farve, hvis den er forårsaget af denne tilstand, skyldes den tilstedeværelsen af ​​blod. Dette sker, når venerne sprænger.
  • Opkast af blod: Til at begynde med kan du føle svimmelhed, indtil du til sidst kaster blod op. Hvis dette sker med dig, skal du straks kontakte din læge.
  • Bevidsthedstab: Dette sker normalt på grund af blødning forårsaget af åreknuder i spiserøret, hvilket fører til svimmelhed og besvimelse i alvorlige tilfælde

Hvis disse symptomer er vedvarende, skal du kontakte en læge så hurtigt som muligt. At miste bevidsthed, føle sig svimmel eller kaste blod op bør få alarmklokkerne til at ringe, at du måske lider af denne risikable tilstand.

Diagnosticering: Kikkertundersøgelse

En mand, der får en kikkertundersøgelse

For at stille en pålidelig diagnose udfører din læge en endoskopi. Denne procedure giver også lægen mulighed for at tage biopsier.

For at gøre dette fører lægen et kamera ned i spiserøret for at se, om der er unormale vener. Hvis de finder nogen, giver denne procedure dem også mulighed for at vurdere deres sværhedsgrad (Det vil sige, om de er tykke, om der er mange af dem, om der er alvorlige blødninger i området osv.).

Din læge vælger en eller anden behandling afhængig af de fundne vener. For eksempel, hvis din læge ikke finder mange, de er små og der ikke er nogen blødning i området, kan de simpelthen anbefale en opfølgning for at se, hvordan de udvikler sig.

Behandlingsmuligheder

Kikkertundersøgelser giver lægerne mulighed for at stille en nøjagtig diagnose og vælge en passende behandling.

Som vi har nævnt ovenfor, vil behandlingen afhænge af den type vener, der opdages gennem en endoskopi. Her er nogle af de tilgængelige behandlingsmuligheder:

  • Medicin: Hvis der ikke er nogen blødning, selvom venerne er store, administreres medikamenter for at reducere deres pres.
  • Endoskopisk ligering: Læger anbefaler denne mulighed, når patienten ikke kan tåle de ovenfor nævnte medicin. Denne procedure består af at kvæle venerne med elastikker for at få dem til at forsvinde.
  • Endoskopisk scleroterapi: Læger anbefaler det, når der er blødning. Det består af at sprøjte et stof ind i venerne.

Alle disse behandlinger har mulige komplikationer. For eksempel kan medikamenter forårsage ubehagelige bivirkninger såsom kvalme, diarré eller svimmelhed.

Af denne grund foretager din læge en grundig evaluering for at finde ud af, hvilken behandling der fungerer bedst for den patient, der lider af åreknuder i spiserøret.

Mennesker, der lider af skrumpelever (leversygdom) eller som har haft blodprop, skal være mere forsigtige med symptomer eller tegn, der kan advare om tilstedeværelsen af ​​ åreknuder i spiserøret. Selvom åreknuder i spiserøret kan forekomme af andre grunde, er disse de mest modtagelige risikogrupper.

Som det sidste, hvis du lider af mørk afføring eller svimmelhed, eller hvis du kaster blod, skal du gå til en læge så hurtigt som muligt. Tidlig behandling vil reducere dine smerter og ubehag og forhindre, at situationen forværres.

Hvis store øsofageale årknuder sprænger, kan det føre til ret svær blødning, der kan bringe dit liv i fare. Derfor bør du ikke undervurdere de tegn, der muligvis advarer dig om tilstedeværelsen af ​​disse unormale årer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Infante Velázquez, Mirtha, Rosado Vargas, Coralia, Pérez Lorenzo, Marlene, Samada Suárez, Marcia, & Hernández Amarán, Mariela. (2013). Factores predictivos de la presencia de várices esofágicas en pacientes cirróticos. Revista Cubana de Medicina Militar42(1), 56-61. Recuperado en 01 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-65572013000100008&lng=es&tlng=es.
  • Vázquez González, Pedro, & Osorio Pagola, Marcos. (2010). Escleroterapia endoscópica de várices esofágicas. Presentación de un caso: nueva medida a tener en cuenta. MediSur8(5), 76-79. Recuperado en 01 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1727-897X2010000500014&lng=es&tlng=es.
  • Velásquez Chamochumbi, Hermes. (2006). Hemorragia digestiva por várices esófago – gástricas. Acta Médica Peruana23(3), 156-161. Recuperado en 01 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172006000300006&lng=es&tlng=es.
  • Zumaeta Villena, Eduardo. (2007). Várices esofagogástricas. Acta Médica Peruana24(1), 47-52. Recuperado en 01 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172007000100011&lng=es&tlng=es.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.