Lær dine børn at bruge tiden fornuftigt

Dine børn hører dig sikkert sige "tid er penge" eller "jeg har ikke tid" tit. Hvis dine børn er små, vil de sikkert ikke kunne forstå, hvad du mener med det. Børn har ingen fornemmelse for tid, eller hvordan det påvirker folks liv.
Lær dine børn at bruge tiden fornuftigt
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er forældrenes opgave at lære deres børn at bruge tiden fornuftigt, så de kan hjælpe dem med at passe deres lektier og nyde deres fritid.

Det er vigtigt, at børn lærer at bruge deres tid fornuftigt, så de lærer at planlægge deres dag og udnytte tiden. At gå i skole, lave lektier og have tid til leg og sjov… De kan nå det hele med en lille smule planlægning og organisering. Det er ofte forældrenes skemaer, der styrer børnenes liv.

Hvis begge forældre arbejder udenfor hjemmet, eller hvis kun den ene af forældrene kører husholdningen, er barnets liv fyldt op med aktiviteter. Deres tid kan virke helt udfyldt og besat.

Men bare fordi et barn kan skifte fra en aktivitet til en anden, betyder ikke, at de også forstår at bruge deres tid fornuftigt. Det er ret sandsynligt, at deres forældre heller ikke ved, hvordan de kan planlægge deres tid bedre. Både børn og forældre bør blive gode til at planlægge deres tid.

Dine børn skal lære at værdsætte deres tid

Børn i en svømmehal

Dine børn hører dig sikkert sige “tid er penge” eller “jeg har ikke tid” tit. Hvis dine børn er små, vil de sikkert ikke kunne forstå, hvad du mener med det. Børn har ingen fornemmelse for tid, eller hvordan det påvirker folks liv.

Som de bliver større begynder de efterhånden at forsåt begreber som “i dag,” “i morgen,” “lige nu,” og “senere” blandt andre.

At lære dem vigtigheden af tid begynder, når solen står op. Så er det tid til at stå op, komme i tøjet, spise morgenmad og gå i skole. Disse første minutter på dagen giver den bedste mulighed for at lære dine børn at gøre brug af tiden.

Når de så kommer hjem fra skole, skal de have lavet lektier, gøre sig klar til deres fritidsaktivitet eller de vil lege. Du kan lære dit barn, at der er tid til det hele, og når de har nået det alt sammen, kan de holde fri helt velfortjent.

På den anden side er det forkert at planlægge al barnets tid. Og det er præcis hvad mange forældre gør: Overdænger dem med aktiviteter. I stedet skal børn lære at få ansvar, så de kan nyde deres frie tid til at gøre lige, hvad de vil. Det er den største belønning.

Hvordan lærer du dine børn at bruge tiden fornuftigt

Du er sikkert godt selv klar over, at dit eget eksempel er kritisabelt set fra børnenes synsvinkel. Hvis du altid har travlt med at få kørt dit barn i skole og du kommer for sent, når du skal hente dem, giver du dem ikke ret meget til efterligning, hvis de skal lære at planlægge deres tid godt.

At organisere dine daglige gøremål kan hjælpe dit barn med at forstå, hvordan du planlægger din tid på arbejde, tid derhjemme og med tid til familien.

Du kan også planlægge den tid, de skal anvende på pligter og lektier. Det er ikke en god ide at få dem til at lave lektierne lige inden sengetid. Det kan tage dage at fuldføre projekterne eller deres lektietid kræver, at de skal forberede sig på en prøve i sidste øjeblik.

Det er således bedst, hvis du hjælper dem med at planlægge deres opgaver, hvis de skal lære at bruge deres tid fornuftigt.

Du er også nødt til at inprente dem, at hvis de klarer deres lektier og huslige pligter effektivt, så vil de få mere tid til fritid og sjov.

Det vigtigste for et barn er dets tid til leg. Det må vi udnytte og lære dem vigtigheden af at kunne planlægge godt.

Læs også: Når stress i barndommen forårsages af forældre

Hjælp dem med at planlægge deres tid så de kan bruge tiden fornuftigt

Hjælp dit barn med lektierne

At have fritid til leg er den største belønning for et barn, som har kunnet klare at planlægge sin tid. Her er tre anbefalinger, som kan hjælpe dem med at udnytte tiden bedst muligt:

Lav nogle overkommelige skemaer

Dit barn bør have et skema, det kan lære at følge. Der skal være tid til leg, lektier, se TV, sport eller surfe på internettet.

Børn elsker skemaer. Men det betyder ikke, at der ikke må være plads til spontanitet og fleksibilitet.

Planlæg og beløn rutinerne

  • Når dit barn står op, skal de vide, at de skal gøre sig klar til at gå i skole.
  • De er nødt til at klare deres lektier, inden de kan lege.
  • De skal rydde det legetøj op, som de har leget med, før de tager noget nyt legetøj frem.
  • Inden de går i seng, skal de gøre deres taske klar til næste dag og gå i bad.

Rutiner hjælper dem med at planlægge tiden og skaber harmoni.

Fordel opgaverne og ansvar

Regler begejstrer og motiverer børn til at klare deres opgaver. Dit barn bør vide, hvad de er ansvarlige for at klare i huset.

Hvis du desuden har to eller flere børn, kan du fordele roller og opgaver til hver af dem.Den ene kan for eksempel få ansvaret for at gå med hunden, og den anden kan vande blomsterne.

Læs også: Sådan kontrollerer du slagsmål mellem børn

De sidste overvejelser med hensyn til at bruge tiden fornuftigt

Et barn i gang med en leg uden at bruge tiden fornuftigt

At lære dine børn at planlægge deres tid fornuftigt er gavnligt, fordi det sikrer, at de altid vil nå at gøre deres ting færdige til tiden.

Desuden vil deres planlægning hjælpe dem med at være pligtopfyldende og give dem ansvar. På den måde vil de bedre kunne nyde deres velfortjente fritid og legetid til at lege og være sammen med andre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Prieto Ruz, T., España, E., & Martín, C. (2012). Algunas cuestiones relevantes en la enseñanza de las ciencias desde una perspectiva Ciencia-Tecnología- Sociedad. Revista Eureka Sobre Enseñanza y Divulgación de Las Ciencias.
  • rodin.uca.es/xmlui/handle/10498/14625

  • Escuela Nacional de Antropología e Historia (Mexico), C. L. (2003). Entre lo colectivo y lo individual: La experiencia de la escuela a través de relatos de vida. Nueva antropología.
  • Murga, H. V. (2014). Tipo de familia y ansiedad y depresión. Revista Médica Herediana.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.