Bumser i skeden: Årsager, typer og behandlinger

Bumser i skeden kan have flere årsager. De fleste af dem er godartede, har få symptomer og forsvinder spontant.
Bumser i skeden: Årsager, typer og behandlinger
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Bumser i skeden er mere almindelige, end du måske tror, og de har flere årsager. Disse bumser kan i nogle tilfælde være smertefulde eller ubehagelige, men er sjældent alvorlige.

Det er ikke altid muligt at fastslå årsagen til bumser i skeden eller omkring de kvindelige kønsorganer. De mest almindelige årsager er dog kontakteksem, follikulitis og betændelse i Bartholins kirtler (som er ansvarlige for smøring af skedeåbningen).

Hvis der opstår symptomer som smerte, kløe eller forstørrelse af bumserne, eller hvis de ikke forsvinder spontant inden for to uger, bør du kontakte en gynækolog for at afgøre den medicinske behandling.

Årsager til bumser i skeden

Årsagerne til bumser i skeden er forskellige – fra allergiske reaktioner til barbering og seksuelt overførte infektioner. Lad os se på nogle eksempler.

Kontakteksem

Kontakteksem forårsager bumser som følge af en allergisk reaktion på noget, der er kommet i kontakt med huden. Almindelige irriterende stoffer kan være douches, lotion eller sæbe med duftstoffer, hygiejnebind, sæddræbende midler, kondomer, glidecreme, vaskemiddel eller boblebade.

Sved, sæd og urin er også årsager, der skal tages i betragtning. Ud over tilstedeværelsen af bumser i det vaginale område kan der være svie, kløe og erytem.

Follikulitis forårsager ofte bumser i skeden

Follikulitis er forårsaget af betændelse og infektion i hårsækken. Disse vaginale bumser kan komme som følge af barbering eller voksning samt af nedgroede hår eller sved. Tætsiddende undertøj er en anden årsag.

I dette tilfælde begynder hårene at vokse i hårsækken, og når de begynder at vokse i hårsækken, snor de sig ind i huden eller vokser indad (nedgroede hår). Der opstår en bule med en hvid-gullig midte som følge af ophobning af pus med rødme omkring.

Det giver smerter, kløe og en følelse af ubehag. Det er almindeligt at se dem i de store skamlæber i skeden eller i lysken.

Behandlingen består af varme omslag for at reducere betændelse og antibiotiske cremer. Hvis det ikke bliver bedre i løbet af et par dage, skal du gå til gynækolog. Hvis ikke, kan det vokse i volumen og forårsage en byld i området.

Selv uden en tilknyttet infektion kan nedgroede hår føre til en knude eller bums i skeden, som kan blive rød og smertefuld. Betændelsen aftager normalt med lokal varme og naturlig heling i løbet af et par dage.

Kvinde står i underbukser

Betændelse i kirtlerne i vulva

Bartholins kirtler er ansvarlige for at holde skede- og vulvakanalen og vulvaen smurt og med færre bakterier. Som følge af tilstedeværelsen af bakterier eller dårlig personlig hygiejne kan der ske en blokering af kirtlen, hvilket genererer en knude.

Disse bumser er normalt smertefri og mærkes af kvinden, mens hun udfører personlig hygiejne eller under sex. De forsvinder spontant i løbet af nogle få dage.

Hvis de vokser i størrelse, eller der er smerter eller tilstedeværelse af pus, bør man gå til en specialist. Store bumser kan kræve manuel dræning med en skalpel.

Skedesvamp

Når der er mange bumser i skeden og på de store eller små skamlæber, ledsaget af kløe, svie og rødme i huden, bør man mistænke en svampeinfektion.

Candida albicans er den mest almindelige årsag til denne type infektion. Den er forbundet med brug af aggressive og irriterende produkter til intimhygiejne, fedme, diabetes, hormonelle ændringer, brug af antibiotika og graviditet.

Desuden kan det manifestere sig med ændringer i vaginal udflåd (det producerer hvidt udflåd, som surmælk). Man kan også føle ubehag ved vandladning og sex. Behandlingen er med svampemidler.

Åreknuder på vulva

Åreknuder i dette område er meget sjældne og er forbundet med årsager til øget tryk i maven, såsom aldring, graviditet og fødsel. De er blålige knuder, der normalt ikke er smertefulde, men er forbundet med prikken og kløe.

Genital herpes

Genital herpes er en seksuelt overført infektion, der forårsager læsioner, som kan kategoriseres som vaginale bumser. Det er små blærer fyldt med klar væske, der føles som bump. Der opleves også kløe og smerte i kønsområdet.

Det er vigtigt at vide, at disse læsioner forsvinder og dukker op igen, når immunsystemet er svagt. De kræver altid en vurdering af en speciallæge. Når symptomerne er meget intense, bør der ordineres antivirale lægemidler.

Kønsvorter

Disse vorter, der produceres af human papilloma virus, overføres ved ubeskyttet seksuel kontakt. Ud over at skabe små bumser i skeden kan de vokse sammen til en blomkålslignende læsion.

Seksuel kontakt bør undgås, når læsionerne er aktive, da de er smitsomme. De kan behandles med kryoterapi, laser, brænding, mikrokirurgi eller syrebehandling for at fjerne læsionerne.

Vandvorter

Denne virusinfektion kan give bumser overalt på kroppen. Den viser sig som knopper kaldet molluskler. De er små, hævede, kødfarvede eller hvide, har et perlemorsagtigt udseende og en fordybning i midten.

De forsvinder spontant, selv om de kan behandles lokalt eller oralt. Mistanke kræver vurdering af en gynækolog eller dermatolog. Det tager 6 til 12 måneder, før de forsvinder.

Hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa er en kronisk sygdom i svedkirtlerne. Den er kendetegnet ved tilbagevendende bumser, der indeholder pus og ikke heler let.

Kan man fjerne bumser i skeden?

Forsøg på at fjerne vaginale bumser kan føre til mere smerte og irritation. Der er en risiko for at forårsage en ekstra infektion eller sprede en eksisterende infektion. Derfor er det bedst at vente, indtil de spontant bliver bedre eller søge læge.

I de fleste tilfælde forsvinder vaginale bumser i løbet af 1-2 uger. Hvis de ikke gør det, afhænger fremgangsmåden af årsagen og symptomerne.

Kvinde ved gynækolog grundet bumser i skeden

Anbefalinger til at undgå bumser i skeden

Generelt er anbefalingerne at forbedre intimhygiejnen, undgå kontakt med irriterende stoffer eller allergener og planlægge regelmæssige lægeundersøgelser. Det er at foretrække at undgå stramt undertøj og bruge bomuld.

Hvad angår badning, skal man undgå meget varmt vand. Brug ikke bobler eller parfumerede sæber.

Tørbarbering bør undgås. Det anbefales at bruge barberskum. Barbér dig også i samme retning som hårvæksten, og fugt derefter området.

Vaginale bumser kan forebygges. Men hvis de alligevel opstår, skal du ikke fortvivle, da det næsten aldrig er alvorligt. Få dog en undersøgelse for at få afklaret enhver tvivl.

Det kan interessere dig ...
Svampeinfektion i skeden: Årsager og løsninger
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Svampeinfektion i skeden: Årsager og løsninger

For at fremskynde helingen efter en svampeinfektion i skeden kan man prøve nogle naturlige midler, som har svampedræbende egenskaber. Læs om det he...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.