Lær at tilberede grøntsager så de smager lækkert hver gang

Grøntsager kan smage vidt forskelligt. Du har sikkert prøvet at lave både lækre og klamme grøntsager. Resultatet kommer helt an på, hvordan du tilbereder dem.
Lær at tilberede grøntsager så de smager lækkert hver gang

Sidste ændring: 09 august, 2022

Kreativitet og viden er de vigtigste ingredienser, når du skal lave appetitvækkende og lækre grøntsager. Er du ikke sikker på, hvordan du kan tilberede grøntsager, der smager godt hvert gang? Bare rolig. Der er endeløse muligheder.

Mange bryder sig ikke om grøntsager og nægter konsekvent at spise dem. Måske er det bare fordi de aldrig har smagt et virkelig lækkert vegetarisk måltid.

Det er faktisk slet ikke så svært at få dine kræsne børn til at spise nogle vitamin- og mineralrige grøntsager.

Saucer, cremer og bagværk er det bedste tilbehør

 • Saucer og cremer smager fantastisk, men er naturligvis ikke altid lige sunde. I moderation kan bringe det bedste frem i dine grøntsager. Prøv eksempelvis at lave grønne bønner med æg eller skinke og dampet broccoli med mayonnaise.
 • Du kan også lavegrøntsagstærte. Brug grøntsager såsom porrer og spinat som fyld. Du kan også komme kød i dem. Bare vær kreativ.

Sådan kan du tilberede grøntsager, så du bringer smagen frem

Kvinde laver mad i koekkenet

Hvis du vil lave grøntsager, så de ser mere appetitvækkende ud og smager bedre, er der forskellige veje du kan tage.

 • Rist rodfrugter, squash eller græskar kortvarigt med en smule olie, før du koger dem. På den måde opvarmes olien hurtigt og fugten fra grønsagerne fordamper fra deres overflade.
 • Dette er kendt som Maillard-reaktionen. Den karamelliserer ydersiden, så den er mere smagfuld og sprød, mens den indre del faktisk blødgøres mere.

Du kan også koge og blende rodgrøntsager til en suppe. Gulerod og græskar smager for eksempel helt vildt godt sammen. Det er den perfekte vintersuppe. Her er en lækker opskrift på græskarsuppe, som du kan prøve.

Anbefalet læsning efter “Lær at tilberede grøntsager så de smager lækkert hver gang”:

Sådan kan du behandle dårlig ånde med kanel

Sådan kan du tilberede grøntsager efter farve

Sådan tilbereder du lilla grøntsager

Lilla grøntsager har typisk et meget højt indhold af antioxidanter. Rødkål indeholder for eksempel anthocyaniner som er ustabile, vandopløselige molekyler.

De mister deres farve, når du koger dem, og derfor anbefaler vi at du spiser dem rå eller tilbereder dem sammen med noget surt. Du kan for eksempel tilberede rødkål med eddike.

Sådan tilbereder du røde grøntsager

Betaine er, hvad der gør visse fødevarer røde, såsom rødbeder. Det er vandopløseligt og varmefølsomt, så det er bedst at behandle dem som lilla grøntsager. Du kan også bage dem i ovnen.

Sådan tilbereder du grønne grøntsager

Grønne grøntsager indeholder klorofyl. Det er det, der giver dem den grønne farve. Kog grønne grøntsager i kort tid med en smule salt. Skyl derefter af med koldt vand.

Grøntsager som disse kan grilles eller sauteres og derefter krydres med citronsaft. Når det er sagt, mister grønne grøntsager ikke deres farve så let på grund af deres karotenoider, hvilket giver dem en orange eller rødlig farvetone.

Sådan tilbereder du hvide grøntsager

Kartofler, artiskokker, blomkål, løg og andre hvide grøntsager bliver misfarvede og brune efter de skæres på grund af visse enzymer som der er i dem. Du kan dog holde friske og hvide ved at opbevare dem i en skål med fortyndet citronsaft. De smager godt, hvis du griller dem. Bare sørg for, at de ikke får for meget.

Tips: Sådan kan du tilberede grøntsager så de ser appetitvækkende ud og smager bedre

Groen salat
 • Brug tomat i salat. Det løfter smagen og giver salaten sødme.
 • Brug en smule honning sammen med bitre grøntsager såsom cikorie, da det modvirker bitterheden.
 • Brug en smule salt på andre bitre grøntsager.
 • Kombiner sød og bitter i dine salater. Prøv for eksempel mynte med ærter, persille med en sød dressing eller spidskommen med grillede gulerødder.
 • Brug olivenolie i meget begrænsede mængder som krydderi. Husk på, at olivenolie ligesom andre olier består af nærmest hundred procent fedt, så brug det i moderation.

Lækkre søde grøntsager

Friske ærter, gulerødder og peberfrugter har en sødme der kan understøttes med honning, sirup eller alkohol. Det er dristigt at blande søde ting med fede ting, men det virker faktisk rigtig godt sammen, især hvis prøver at få en kræsen veninde til at spise flere grøntsager. Selvom kartofler med smeltet smør og cremede supper er rigtig velsmagende, så er de ikke ligefrem sunde, så spis ikke for meget af det.

Stærke og sure grøntsager

Ingefaer - tilberede groentsager

Chili, sort peber og frisk ingefær kan give intetsigende retter et løft. Syrer som citronsaft, eddike, vin, rabarber, creme fraiche og yoghurt hjælper med at bringe den naturlige sødme i grøntsager frem. Men brug dem i moderation, hvis du vil have en god balance mellem de forskellige smage i din mad.

Læs også denne artikel efter “Lær at tilberede grøntsager så de smager lækkert hver gang”:

Middel mod forhøjet kolesterol med ingefær

Prøv denne lækre vegetariske opskrift

Denne opskrift er et godt eksempel på, hvordan man kan tilberede grøntsager, så de smager godt og ser godt ud.

Grøntsager med ost

Ingredienser

Fremgangsmåde

 • Hæld en lille smule vand på en pande, så grøntsagerne ikke brænder på når du damper dem.
 • Læg broccoli, blomkål, gulerødder, smør, salt og peber på panden.
 • Ved lav varme dækkes og koges de i et par minutter, indtil alle grøntsagerne er kogte, men dog stadig faste.
 • Fjern grønsagerne fra varmen, tilsæt osten og lad den smelte. Du kan eventuelt tildække dine grønsager for at holde dem varme og hjælpe osten med at smelte.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Caracuel García, Ángel. “Técnicas de cocción saludables aplicables a la alimentación mediterránea.” (2008).
 • Lecoeuvre, Claire. “¿ Por qué comer productos ecológicos?: un beneficio tan colectivo como individual.” Le Monde diplomatique en español 269 (2018): 23.
 • Zacarías, Isabel, et al. Cocina Saludable: Cómo incluir 5 porciones de frutas y verduras por día. miguel betancourt martinez, 2015.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.