Sådan laver du de bedste sunde og smagfulde kartofler

På grund af deres høje kulhydratindhold bør vi tilstræbe at spise kartofler ved frokosttid og undgå dem om aftenen, fordi de kan hindre en god nats hvile og føre til vægtforøgelse
Sådan laver du de bedste sunde og smagfulde kartofler
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Stegt, bagt, kogt, med eller uden skræl… Hvad er den bedste måde at spise sunde og smagfulde kartofler på uden at ofre deres smag?

I dagens artikel deler vi nogle enkle og originale ideer til at udnytte alle de egenskaber, som kartofler har at tilbyde.

Sunde og smagfulde kartofler

Kartofler stammer fra Peru og Bolivia og er en del af Solanaceae familien, som ligner tomat, peber og aubergine.

Disse dage er de dog en normal fødevare over hele verden. Faktisk er der lavet et stort udvalg af opskrifter med denne rodknold: Pureer, supper, æggekage, dej, forretter og endda alkoholholdige drikkevarer.

Kartofler består hovedsageligt af vand og stivelse, men resten af deres komponenter er proteiner, mineraler (kalium, calcium, fosfat, magnesium), vitaminer (B og C) og fibre.

Tips til at lave smagfulde kartofler som del af en sund kost

1. Økologiske kartofler med skræl

Oekologiske kartofler med skrael

Vi anbefaler at lave kartofler med deres skræl på, uanset om du koger, bager eller damper dem.

Du bør dog bruge økologiske kartofler til at forhindre de skadelige konsekvenser fra pesticider, herbicider og andre kemiske stoffer, der kan findes i jorden.

  • Huden på kartofler er meget nærende og er især rig på C vitamin. Det indeholder også B-vitaminer og mineraler som kalium, fosfat, magnesium, zink eller jern.
  • Takket være de mange næringsstoffer, er skrællen mættende, regulerer blodsukkerniveauet, reducerer stress og forhindrer hjertesygdomme.

Hvis vi spiser kartoflerne, er det vigtigt, at vi undgår dele, der er grønne eller spirende, fordi de indeholder solanin, hvilket er et giftigt stof.

2. Bagt ligesom pomfritter

Hvis du kan lide pomfritter, kan du skære dem i lange, tynde strimler, børste dem med olivenolie og bage dem ved høj temperatur.

Ved at forberede dem på denne måde ender vi op med pomfritter, der er meget sundere, mere knasende og smagfulde.

3. Halv-stegt

Kartoffelfritter

En anden mulighed for pomfrit elskere består i at koge kartoflerne, indtil de er lidt bløde og efterfølgende tørre dem godt og pandestege dem med olie.

Ved at gøre det vil deres fedtindhold være meget lavere end det ville være, hvis vi skulle stege dem helt.

4. De bedste sorter

Der er så mange sorter af kartofler til rådighed, at den sundeste måde at klare sig på er at vælge typerne efter din region og sæson (og om muligt de økologiske sorter).

Ved at vælge i henhold til region og årstid, kan du være sikker på at få den bedste kvalitet til den bedste pris.

På baggrund af generelle karakteristika kan vi klassificere den bedste anvendelse for de forskellige typer kartofler efter deres farve:

  • Gul: stegt og bagt.
  • Rød: Stuvninger, salater og dampet.
  • Hvid: salater.
  • Lilla: Stuvninger og grillet.

5. Stegt, men med umeboshi

Kartofler med rosmarin

En måde at afbalancere den overdrevne syre, der er i stegte kartofler er ved at tilføje et par umeboshi blommer, mens de koges.

Disse japanske blommer balancerer surhedsgraden med deres alkaliserende egenskab. Når det er kogt, skal du aldrig spise umeboshi.

6. Den bedste olie

Ved stegning af kartofler er det vigtigt at vælge en olie af høj kvalitet i, der ikke nedbrydes ved høje temperaturer. Der er to olier, der opfylder denne standard: Ekstra jomfru oliven og kokosolie.

En anden mulighed er at tilberede dem med ghee, hvilket er klaret smør, der også er meget passende og sundt, fordi det har lavt fedtindhold og laktose.

Du kan finde ghee, en kernefødevare i lande som Indien, i butikker eller lave det derhjemme.

7. Smagfulde kartofler til frokost

Raa kartofler

Kartofler er rodknolde, der giver os en masse energi takket være deres høje kulhydratindhold. Af den grund er det bedste tidspunkt at spise dem på om morgenen eller ved frokosttid.

På den anden side, hvis du spiser dem om natten, kan de forhindre en god nats hvile og føre til vægtforøgelse.

8. Kombineret med grøntsager

Folk, der forsøger at tabe sig, eller dem, der lider af fordøjelsesforstyrrelser, bør vide, at de ikke må blande kartofler med protein i samme måltid (kød, bælgfrugter, æg, nødder).

Desuden bør du ikke spise frugt straks efter at have spist nogen form for stivelse. Det er meget sundere at spise frugt en halv time efter frokost eller om eftermiddagen eller om morgenen.

Under alle omstændigheder er det bedste madpar til kartofler rå eller kogte grøntsager.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Wessels I., Maywald M., Rink L., Zinc as a gatekeeper of immune function. Nutrients, 2017.
  • Valenzuela CA., Baker EJ., Miles EA., Calder PC., Eighteen carbón trans fatty acids and inflammation in the context of aterosclerosis. Prog Lipid Res, 2019.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.