Fem tips til at håndtere en partners død

Det første skridt er at acceptere, at din partner er død, og give dig selv tid til at sørge. I denne artikel, kan du opdage fem tips til at hjælpe dig med at håndtere en partners død.
Fem tips til at håndtere en partners død

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er vigtigt at komme sig over en partners død, for ens liv går videre. Når din partner dør, skal du dog ikke blot sige farvel til en meget særlig person i dit liv. Du skal også sige farvel til din fortid, nutid og fremtid sammen.

Du skal sige farvel til planerne for dit liv, fælles projekter, uforglemmelige oplevelser, særlige øjeblikke og minder, blandt andet. Det er ikke nemt at komme igennem alt dette. Du har brug for tid til at sørge, og det vil være smertefuldt.

En partners død

Hvordan kan man komme sig over sin elskedes død? Hvordan kan man komme sig over sin partners, vens, elskers og ledsagers død? Selvom det kan synes umuligt, så er det det ikke.

Hver person er forskellig og håndterer tab og sorg forskelligt. Sandheden er dog, at bestemte vejledninger og teknikker kan hjælpe dig med at komme dig over en partners død på en sundere måde.

Du må have i baghovedet, at du skal lukke såret. Det er uundgåeligt. Ellers vil du ikke kunne sørge ordentligt, hvilket kan forårsage problemer i fremtiden, såsom fobier, frygt, usikkerhed og mangel på evne til at gå på kompromis, blandt andet.

Sorg: Tid og tålmodighed

Mand sørger

Hver person sørger på forskellige måder. Nogle personer sørger i længere tid end andre.

Sorg er en fysisk, følelsesmæssig og social reaktion, når en person, man elsker, dør. Alt afhængig af hver person, vil reaktionen være mere eller mindre intens, have nogle karaktertræk frem for andre, og vil tage kortere eller længere tid.

Tid er dog altid nødvendigt. Det vil sige, du skal give dig selv tid, du skal forstå, at det, der skete, ikke er nemt, og du må også forstå, at du skal være god ved dig selv.

Husk, at sorg er en nødvendig – og dog svær – oplevelse. Du skal derfor forstå, at der vil være smerte og et sår, som skal hele. Du skal være god ved dig selv og give dig selv den nødvendige tid til at hele. Du skal opleve smerten og tristheden.

I den forstand, er der her flere ting, du skal gøre for at kunne hele:

  • Acceptere tabet
  • Lider under det
  • Tilpasse dig til dit nye liv uden den person, der døde
  • Frakoble dig selv fra energien fra den afdøde person (tal normalt om dem, oprethold sunde venskaber, lær at elske igen, opbyg relationer til andre, osv.)

Eksperter siger, derudover, at sorg typisk varer omkring 18 måneder. Hvis din tristhed og smerte stadig er for meget for dig efter den tid, kan du have brug for at søge professionel hjælp. Som vi nævnte ovenfor, er alle dog forskellige.

Denne artikel vil måske interessere dig: De fysiske effekter af sorg på ens krop

Vær ikke bange for at tale om ham eller hende

Du skal vende tilbage til dit normale liv. Du skal komme videre fra, hvad der skete, og fokusere på det faktum, at du har en anden skæbne nu. Personen, som døde, har dog fyldt dit hjerte, dage og timer. De vil derfor altid være en del af dine minder.

Selvom det vil være smertefuldt i de første måneder, vil du derfor gradvist blive nødt til at integrere minderne om din afdøde partner i din personlige historie. De vil altid være en del af dit liv, af den du er, og hvordan du er.

Tal derfor om dine følelser og om den særlige person, som ikke længere er her. Tal om, hvordan de var, hvad I lavede sammen, og oplevelserne I delte. Det vil hjælpe dig med at hele.

Visualisér din nye fremtid efter en partners død

Par holder i hånd

Stå over for dette nye stadie i dit liv ved at visualisere din fremtid og dine mål og huske, at du gør det for din elskede.

Døden er uundgåelig. Der er intet, du kan gøre ved det. Den eneste mulighed er derfor at acceptere den før eller senere.

Som vi nævnte ovenfor, er problemet med at håndtere en partners død dog, at sammen med personen, man elskede, døde ens drømme, forventninger, planer og år sammen også med dem. Dette tvinger en til at skulle genoverveje alt, hvad man tænkte om sin fremtid, og visualisere det på en fuldstændig anderledes måde.

For at kunne være i stand til at komme sig over en partners død, skal man derfor være i stand til at visualisere den nye fremtid. For at gøre det, skal man forestille sig resten af sit liv på en ny måde. Man kan begynde med kortsigtede mål og gradvist bevæge sig mod fremtiden.

Vend gradvist tilbage til at gøre de ting, du elsker

I løbet af de første måneder med sorg, kan tanken om at gøre de ting, som du plejede at gøre med din afdøde partner, være ekstremt smertefuld. Sorg og tristhed vil i den grad få de aktiviteter, du plejede at elske, til at synes smertefulde.

Du bliver dog gradvist nødt til at begynde at gøre de ting, som får dig til at føle dig i live. Du burde være i stand til at opleve nydelse igen, når du gør de ting, du altid har syntes om at gøre og som har fået dig til at have det godt.

I den forstand, bliver du gradvist nødt til at forstå, at det ikke vil være det samme uden din partner. Husk dog, at du kan nyde de aktiviteter endnu og at de kan få dig til at have det bedre. Du bør også gradvist inkorporere minderne om personen, du har mistet, i de aktiviteter, du elsker.

Du har retten og forpligtelsen til at nyde livet igen.

Søg professionel hjælp, hvis det er nødvendigt

Kvinde i terapi for at håndtere en partners død

Psykologisk terapi vil hjælpe dig med at håndtere dine følelser under sorgprocessen, hvilket kan vejlede dig til at finde vejen nemmere.

Selvom du prøver, kan det stadig være rigtig svært for dig at acceptere eller komme dig over sorgen efter din partners død. Tøv derfor ikke med at søge professionel hjælp til at håndtere det.  Sorgrådgivning kan hjælpe dig med at komme dig over tabet og være i stand til at vende tilbage til dit normale liv.

Som det sidste, må du huske, at sorg er en normal og nødvendig proces, som er smertefuld og ikke nem at komme igennem. Hav dette i baghovedet og giv dig selv tid og tålmodighed til at acceptere tabet, sørge, gradvist integrere det, der skete, i din personlige historie, og til sidst komme dig over tabet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.