10 tips til indretning med industriel stil

Den industrielle stil er kendetegnet ved at afspejle en urban, tidløs og sober æstetik. Lær, hvordan du kan opnå denne stil hjemme i denne artikel!
10 tips til indretning med industriel stil

Sidste ændring: 26 august, 2022

Som navnet antyder, er den industrielle stil inspireret af fabrikker. Det er en stil med enkel arkitektur og brug af materialer med få detaljer og ornamenter. Alligevel vil den give dit hjem et ungdommeligt, friskt udseende, der er fuld af personlighed. I denne artikel fortæller vi dig om 10 tips til at indrette med industriel stil og ikke mislykkes i forsøget!

En artikel med titlen The industrial style adapted to contemporary style in interior design forklarer, at i løbet af 1950’erne lukkede flere fabrikker i New York og blev til sidst til boliger. Som følge heraf blev den berømte industrielle stil – også kendt som urban eller New Yorker-stil – født.

Den er en favorit til indretning af restauranter, caféer og lejligheder i byerne. På grund af brugen af rå materialer som cement, mursten og stål og mørke, metalliske og kolde farver er denne stil blevet forbundet med maskulinitet.

Men tilpasningen og den nuværende brug gør det muligt at blande den industrielle stil med blødere, lysere og mere feminine materialer, teksturer og farver. Ikke desto mindre har denne stil et rocker, moderne og sofistikeret præg.

Karakteristika ved industriel stil

Plastikflasker på fabrik

Denne stil er baseret på udseendet af nogle gamle fabrikker.

Den industrielle stil er kendetegnet ved at være tidløs. Efter mere end 50 år siden det første boom er den stadig aktuel og frisk. Åbne rum med synlige mursten og betonvægge og -gulve, store vinduer og møbler, der kombinerer træ og metal, giver et urbant look, der er inspireret af fabrikker, men tilpasset hjemmene og tendenserne.

Ligeledes er det en eklektisk stil, eller med andre ord tillader den kombinationer af forskellige typer stilarter og elementer. Således kan elementer af rustikke, vintage, skandinaviske og minimalistiske stilarter indgå.

Et af dens vigtigste kendetegn er, at den, da den oprindeligt blev brugt i fabrikker, normalt anvendes i loftlignende rum. Det vil sige i boliger eller steder, der har få vægge eller opdelinger.

10 tips til at få den rigtige indretning i industriel stil

Den industrielle stil er ideel til brug i åbne rum, hvor der er store vinduer og højt til loftet, med en enkel arkitektur og en tendens til minimalisme.

Men hvis dit hus ikke er et loft, skal du ikke være bekymret! Du kan stadig tilpasse denne stil til dit hjem. Her er nogle tips til, hvordan du kan bruge den.

Brug naturligt træ

Hvis du vil have en industriel stil, er det bedst at lade dine træmøbler stå i deres naturlige form. Lad være med at påføre lak, glans eller maling.

Lad træets årer komme til syne i sin naturlige tilstand. Du kan endda lade søm eller andre overfladebehandlinger skinne igennem. Der er ingen grund til at skjule dem.

Lad materialerne være blottede

Mens mange dekorative stilarter forsøger at skjule vandhaner, søm og mursten for at få et meget poleret slutresultat, søger den industrielle stil det modsatte. Der er intet problem i at lade rør og strukturer være blottede.

Ligeledes bør beton, træ, cement, læder og mursten efterlades i den mest naturlige tilstand.

Jern, messing og stål er dine bedste allierede

Disse typer materialer er uundværlige, hvis du ønsker at indrette dig i en industriel stil. Lad plastik og keramik ligge, og erstat dem med rustfrit stål, messing eller jern. Du kan erstatte skraldespande og organiseringsbokse af plastik med kurve af metal.

Det samme gælder for stole og borde. Vælg nogle, der har metalben eller er helt lavet af metal. Dekorative elementer som små statuer og køkkenredskaber bør også besidde disse materialer.

Vælg møbler, der kombinerer træ og metal

Når du indretter dig med en industriel stil, bør du lege med elementer, der ser nye og gamle ud. En af de bedste måder til at få denne effekt på en afbalanceret måde er at bruge møbler, der kombinerer træ og metal.

Metallet vil med sin glans give det moderne look. På den anden side giver træet et mere rustikt præg, især når der ikke bruges lak.

Genbrug og lav dine egne dekorative genstande

Denne stil er inspireret af fabrikker, så du kan genbruge industrielle elementer for at forvandle dem til nyttige genstande. Palleborde eller -stole fungerer meget godt. På samme måde kan du kigge efter lamper eller dekorationer lavet af genbrugte metalgenstande.

Du kan også bruge dåser af blik eller ravfarvede glasflasker til at lave dem om til vaser eller beholdere. Du kan udstille dine elguitarer eller instrumenter med metalfødder, hvis du er musiker.

Brug møbler og genstande med et slidt look

Da den industrielle stil er inspireret af fabrikker og bymiljøet, er genstande med et slidt look ideelle. Men pas på, slidt er ikke ensbetydende med skade. Det handler snarere om at finde materialer og teksturer, der afspejler tidens gang.

Du kan endda få genstande som ure, lamper eller metalskilte, der med vilje har lidt afskalende maling.

Du kan også anvende en malingsstil, der opnår den slidte effekt, hvor nogle mursten er synlige, og der er strejf af maling, der ikke er ensartet.

Du skal lede efter en maler, der har specialiseret sig i disse typer teknikker, eller søge inspiration med billeder, som du kan efterligne. Det handler ikke om at sprøjte maling tilfældigt på.

Indarbejd retroelementer for at få en unik industriel stil

Da den industrielle stil blev født i 50’erne, kan du sætte nogle vintage- eller retroelementer som f.eks. gamle cola-skilte, billeder af rock and roll-bands, dekorative blikplader eller malerier i popstil, f.eks. værker af Andy Warhols. Du kan endda støve nogle antikviteter og familiearvestykker af, f.eks. ure eller metalgenstande.

Vælg en farvepalet, der passer til den industrielle stil

Når du indretter dig med en industriel stil, er det vigtigt at bruge en farvepalet, der passer til denne stil. Der bruges normalt ikke klare farver. Tværtimod dominerer neutrale farver med forskellige nuancer af grå, beige, bronze, gråblå og hvide og sorte nuancer.

Den største varme vil komme fra farven på det træ, du vælger, de mursten, der er synlige, og noget lædertilbehør.

Vælg tekstiler og prints, der passer til stilen

Den industrielle stil var meget populær i britiske herreklubber. Derfor er ternede tekstiler en klassiker i denne stil. Men stof lavet af naturfibre og i lyse farver som hør eller bomuld er også meget godt og giver varme.

Samtidig er læder et perfekt materiale til dine møbler. Chester-sofaen i brune farver er et ikonisk stykke for den industrielle stil.

Brug store lamper og spots i en industriel stil

Belysning er afgørende for indretning i den industrielle stil. Brug lamper med metalkapper, eller lad pærerne stå frit fremme. Lamper med en stil, der ligner film- eller fotolamper, fungerer meget godt, og lamper, der er pendler.

Tilpas den industrielle stil til dit rum

Smilende kvinde med tulipaner i favnen

Tænk over, hvad der gør dig glad, før du beslutter dig for at indrette dit rum!

Den industrielle stil har særlige karakteristika i sin oprindelse, der er tilpasset rum med få og store opdelinger. Det er dog muligt at tilpasse den til andre typer rum.

Selv inden for indretning er udtrykket neoindustriel eller industriel chic blevet brugt om den industrielle stil, der indeholder andre elementer, som blødgør den, tilføjer mere farve og gør det muligt at være i mindre rum.

Du kan f.eks. tilføje nogle planter eller puder i lyse farver for at give liv og tilføje farve til rummene. Du kan også tilpasse den industrielle indretning til et lille rum eller kun et bestemt område i dit hjem, f.eks. et opholdsrum, arbejdsværelset eller din teenagers værelse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.