Hvordan farver kan påvirke humør

Farver kan påvirke humøret. Ifølge farveterapi øger orange f.eks. vores energiniveauer og blodgennemstrømningen til hjernen, hvilket vil fremme mental aktivitet.
Hvordan farver kan påvirke humør
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Du tager ofte dit tøj på uden at tænke på, at dit valg kan påvirke, hvad folk omkring dig kan tænke om dig. Men farver kan påvirke humør – både hos dig og andre mennesker.

Når vores øjne ser på et objekt, trænger den reflekterede bølgelængde af lys ind gennem hornhinden og stimulerer derefter nethindens celler. Når cellerne er ophidset af lyset, sender de beskeder gennem synsnerven.

Hjernen danner derefter et billede af de beskeder, den modtager. Men disse billeder fortolkes også i lyset af vores erfaringer eller forbindes med tidligere oplevelser.

Det er sådan, vi ser verden omkring os. En verden fuld af billeder og farver, som giver os fornemmelser af smag, glæde, fornøjelse eller ubehag. Lad os finde ud af, hvordan farver kan påvirke humør.

Lær, hvordan farver kan påvirke humør

1. Rød

Rød er den farve med den længste bølgelængde i lysspektret. Da den tiltrækker stor opmærksomhed, bruges den i forskellige trafikskilte rundt om i verden.

I den forbindelse kunne vi i forskning i optik bemærke, at de røde og gule farver i Spaniens flag blev valgt på denne måde i det attende århundrede, så det kunne ses på lang afstand og tiltrække skibes opmærksomhed på havet og ikke forveksles med andre nationers flag.

På den anden side hævdes det, at rød kan fremme stærke fysiske og følelsesmæssige reaktioner. Ved at bruge denne farve vil du tiltrække folks opmærksomhed og overføre en følelse af lidenskab og energi.

Ifølge resultaterne af en undersøgelse af kromatiske følelser, som analyserer opfattelsen af farver i henhold til de reaktioner, de vækker, og deres forhold til modeforbrug, forbinder 55 % af folk rød med spænding.

Kvinde i rødt oplever, at farver kan påvirke humør

Du er måske interesseret i: Hvad betyder farven lyserød?

2. Farver kan påvirke humør: Gul

Kvinde i gul jakke

Gul er den farve, som det menneskelige øje og den menneskelige hjerne har sværest ved at afkode. Derfor kan for meget gul farve i et rum eller miljø give kvalme og endda hovedpine.

Folk hævder, at udsættelse for gul farve kan hjælpe mental aktivitet og øge muskelenergien. På nuværende tidspunkt er der dog ingen videnskabelige data eller forskning, der understøtter dette.

Det kan øge koncentrationen, hvilket er grunden til, at det bruges i notesbøger, hvilket kan hjælpe folk, når de studerer. Det er et opmærksomhedsskabende middel, da det menes at være muntert og optimistisk.

3. Blå

Kvinde med blå kjole på

Blå anses for at være saglig, afslappende og professionel. Derfor er mange rum indrettet i blå, fordi denne farve kan have en afslappende effekt på folk.

Det kan også skabe en tilstand af tristhed, hvis blå opfattes som koldt og fjernt. Fysiologisk set har det vist sig, at udsættelse for blå farve reducerer stofskiftet og sænker pulsen og åndedrætsfrekvensen til under det normale niveau.

4. Farver kan påvirke humør: Grøn

Denne farve ligger i midten af lysspektret og er meget populær på hospitaler, da den skaber et omsorgsfuldt og sundt miljø. Dette skyldes, at den har en stærk forbindelse til naturen. Det er den farve, som øjet har nemmest ved at behandle.

Den skaber en afslappende effekt, hvilket er blevet fremhævet i de berømte “grønne rum” (specielle rum til folk, der skal i fjernsynet, da den beroliger dem, inden de træder ind på scenen). Under alle omstændigheder vil grønt formidle tillid, fred, sikkerhed og kontrol.

5. Orange

I farveterapi bruges orange til at forbedre lungefunktionen og hjælpe med at øge energiniveauet, hævdes det. Fysiologisk set er det blevet observeret, at den øger blodgennemstrømningen til hjernen, hvilket kan øge den mentale aktivitet.

6. Brun

Brun har en stærk evolutionær hukommelse i vores hjerne, da det antyder næring. Denne farve forbindes med varme og komfort og kan hjælpe folk til at føle sig mere trygge og selvsikre.

7. Hvid: Den reneste farve af alle

Kvinde binder brudekjole

Denne farve betragtes som en ren og steril farve, og derfor er den populær inden for lægebranchen. Det er en farve, der forbindes med renlighed og uskyld. Du kan bruge den til at formidle venlighed, håb og et godt indtryk ved jobsamtaler, møder osv. Hvis du vil have folk til at stole mere på dig, kan det være en start at bære hvidt.

Afsluttende kommentarer om, hvordan farver kan påvirke humør

Afslutningsvis skal farver ikke kun bruges som en del af farveterapi til dig selv. Du kan også bruge dem til at påvirke andres adfærd og holdninger. Nu hvor du ved dette, vil det så påvirke, hvad du vælger at bære eller købe?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Aktekin D, Şimaşek Y. A new model for chromotherapy application. Color Research and Application. 2012. https://doi.org/10.1002/col.20658
  • Melgosa M. El color en los símbolos. Opt. Pura Apl. 2006; 39 (4): 365-364.
  • Padrini F, Lucheroni M. Cromoterapia. Barcelon: De Vecchi Ediciones, 2016.
  • Peláez Becerra, Sonia M, Gómez Gómez, Paula, & Becerra, Miguel A. (2016). Emociones cromáticas: análisis de la percepción de color basado en emociones y su relación con el consumo de moda. Anagramas -Rumbos y sentidos de la comunicación-, 14(28), 83-96.
  • Shpagina, L. A., Abramovich, S. G., Drobyshev, V. A., Panacheva, L. A., Titskaya E, Reshetova G. Complex use of naphthalane and nonselective chromotherapy in gonarthrosis treatment in rolling stock workers. Meditsina Truda i Promyshlennaia Ekologiia. 2016.
  • Yousuf Azeemi S, Raza S. A critical analysis of chromotherapy and its scientific evolution. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2005; https://doi.org/10.1093/ecam/neh137
  • Zelanski P, Fisher M. Color. Madrid: Tres cantos, 2001.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.