Trin og tips til at male en udvendig metaldør

Lær, hvordan du maler en udvendig metaldør, så den ser perfekt ud. Du vil spare penge ved at gøre det selv. Vi har tips til at hjælpe dig.
Trin og tips til at male en udvendig metaldør

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er en enkel opgave at male en udvendig metaldør, så længe du har følgende tips og trin i baghovedet. Disse døre er meget eftertragtede til udvendig brug på grund af deres modstandsdygtighed over for forskellige vejrforhold, og fordi de ikke tiltrækker insekter.

Desuden giver de sikkerhed og afskrækker ubudne gæster, der gerne vil tvinge sig ind. Med tiden og temperaturændringer begynder deres udseende dog at blive forringet.

Før du begynder at male en udvendig metaldør

Før du begynder at arbejde på døren, skal du beslutte, om du vil lade den sidde eller tage den af for at arbejde på den. Vores første tip er at tage den af. Dette vil reducere de dråber, der opstår, når du maler lodret.

Hvis du maler med døren i vandret stilling, er det ikke noget problem at dryppe. Hvis det ikke er muligt at fjerne døren, skal du bare være mere forsigtig.

For at fjerne en dør skal du blot fjerne hængselsboltene. Åbn døren så langt som muligt, og placér et søm over hængselsboltens bund. Brug en hammer til at skubbe sømmet fra bunden opad for at løsne det.

Når du har fjernet alle boltene, skal du fjerne døren og placere den på en ren, flad overflade for at begynde at arbejde. Husk at fjerne beslagene. Til sidst skal du dække de overflader, som du ikke vil male, f.eks. glas, med malertape og papir.

Det er vigtigt at bemærke, at det er sandsynligt, at du ikke bliver færdig på én dag. Derfor er det vigtigt at analysere dine omstændigheder godt, før du fjerner døren.

En nøgle i metaldør

Metaldøre anses for at være mere sikre, og derfor er de meget populære i byer.

Vi tror også, at du vil nyde at læse dette: Sådan kan man male møbler af laminat

Materialer, du skal bruge for at male en udvendig metaldør

Dette er de materialer, du skal bruge for at male en udvendig metaldør og renovere den fuldstændigt:

 • En stålbørste.
 • En malerbakke til en rulle.
 • 150-180 korn sandpapir.
 • Grunder og udendørsmaling til metal.
 • Et specielt affedtningsmiddel som terpentin og klude til at påføre det.
 • Sikkerheds- og beskyttelseselementer: Handsker, maske, briller osv.
 • En skumrulle og en pensel til hjørnerne i døren.
 • Malingfjerner (hvis du har flere lag maling, skal du anvende dette produkt for at fjerne dem).
 • Rustfjerner (dette bruges, hvis døren har rustne dele. Ny maling hæfter ikke korrekt på rustpletter).

En trin-for-trin guide til at male en udvendig metaldør

Nu hvor du har døren klar, er det tid til at komme i gang med denne trin-for-trin guide til at få den til at se ud som ny. Først vil vi dog gerne understrege sikkerheden, og vi vil gerne minde dig om at holde alle disse produkter væk fra børn, da de kan forårsage alvorlige sundhedsproblemer.

Trin 1

Hvis du har flere tidligere lag maling, foreslår vi, at du bruger en malingfjerner for at fjerne dem og opnå et pænere slutresultat , når du påfører den nye maling. Rengør først overfladen og fjern støv og andet snavs. Påfør derefter det pågældende produkt efter anvisningerne på etiketten.

Trin 2

Når den tidligere maling er blevet løsnet, skal du slibe og børste med stålbørsten efter behov. Når malingen er væk, skal du anvende en rustfjerner, hvis du opdager rustne dele af døren.

Trin 3

Rengør nu hele døren med terpentin eller acetone for at fjerne alt snavs, der måtte være blevet efterladt. På den måde sikrer du dig, at de efterfølgende produkter vil sætte sig.

Trin 4

Nu er det tid til grunder for at udjævne dørens overflade og beskytte metallet. De findes i forskellige nuancer, så vælg den, der minder mest om den endelige farve, du vil male døren i. På denne måde kan du måske også anvende færre lag maling, da grunderen er med til at forbedre det endelige resultat.

Trin 5

Lad os male! Når grunderen er tørret, skal du begynde at påføre det første lag maling.

Vi anbefaler, at du læser etiketten omhyggeligt, inden du maler. De kan anbefale at fortynde den med lidt terpentin, og proportionerne varierer alt efter mærke.

Kom lidt i malerbakken, og brug rullen til at give et første let lag. Penslen er til vinklerne og hjørnerne.

Derefter er det vigtigt, at du giver den nødvendige tørretid. Lad dig ikke overvælde af utålmodighed, så arbejdet bliver perfekt. Generelt er der tale om ca. tre timers tørretid, selv om hvert mærke har sine egne tider.

Antallet af lag maling afhænger af, hvordan overfladen er blevet dækket.

Mand maler med spray

Nogle metalmalinger påføres med sprøjter, men højst sandsynligt skal du gøre det med en pensel, hvis du køber malingen i et lokalt byggemarked.

Trin 6

Nu er alle lag tørre, og døren er klar til at blive vendt. Ideelt set bør du arbejde på én side ad gangen, da du kan ødelægge alt det arbejde, du allerede har udført, hvis det ikke er helt tørt endnu.

Hvis døren er beskadiget og har buler, er det vigtigt, at du konsulterer en professionel smed. Det er ikke tilrådeligt at male over ujævnheder.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også nyde at læse: Gængse fejl, når man vil male et hus

At male en udvendig metaldør er en mulig mission

Før du går på indkøb efter materialer, skal du lave en grundig liste over alt, hvad du skal bruge. Når du går i butikken, skal du også sørge for at vælge produkter, der kan kombineres. For eksempel skal grunderen være til metal og ikke til træ.

Læs altid etiketterne, før du går i gang, og følg producentens anvisninger og tidslinjer til punkt og prikke. Hvis du har spørgsmål, kan du kontakte dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Jové Sandoval, F. (2017). Materiales pinturas, conducciones y tuberías. C3T11.
 • Gomez, F. J. R. (1994). CORROSIÓN INDUCIDA POR CONTAMINANTES HIDBOSOUBLES EN LA INTERCARA METAL/PINTURA(Doctoral dissertation, Universidad Politécnica de Madrid).
 • Muñoz Aquino, W. (2013). Mejora de la protección de los metales mediante una adecuada aplicación del sistema de pintura.
 • Muñoz Sierra, N. (2019). Cepillo Pinel.
 • Brime Domínguez, A. (2013). Evaluación de riesgos y medidas preventivas de una planta de aguarrás.
 • Deyá, M. C., Del Amo, D. B., & Romagnoli, R. (2010). Ensayos de intemperie de pinturas acuosas. In VII Congreso de Corrosión NACE INTERNATIONAL (LATINCORR 2010)(Quito, Ecuador, 31 de agosto al 3 de septiembre de 2010).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.