Tips til at leve med fibromyalgi

Fibromyalgi er en lidelse, der forårsager stærke smerter i leddene. Hvordan kan du leve med det? Få nyttige råd i denne artikel.
Tips til at leve med fibromyalgi
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Fibromyalgi er en lidelse, der er kendetegnet ved generaliserede smerter i bevægeapparatet. Forskere mener, at fibromyalgi forstærker smertefornemmelser ved at påvirke den måde, hvorpå hjernen behandler smertesignaler. Derfor kan det være svært at leve med fibromyalgi.

Mange mennesker med fibromyalgi har også spændingshovedpine, ledlidelser, irritabel tarmsyndrom, angst og depression. Selv om nogle har en bedre livskvalitet med den medicin, de tager, kan andre ikke udholde de stærke smerter, som deres symptomer medfører.

I denne artikel vil vi tale om denne sygdom, og hvordan det er at leve med fibromyalgi, både for dem, der lider af det, og for deres omgivelser.

Symptomer

Fibromyalgi er en sygdom, hvor mennesker, der lider af den, lider af led- og muskelsmerter. Derudover er det også forbundet med at lide af hyppig hovedpine, træthed (kronisk træthed) og problemer med at falde i søvn.

Symptomerne begynder nogle gange efter fysiske traumer, operationer, infektioner eller betydelig psykisk stress. I andre tilfælde opbygges symptomerne gradvist over tid, uden en udløsende begivenhed.

Kvinde sover på skrivebord

Behandling af fibromyalgi

Denne sygdom kræver lægemiddelbehandling. Nogle af de almindelige er antidepressiva, smertestillende midler eller antikonvulsiva. Men en god kost, blid motion og hvile anbefales også.

Derfor skal personer, der lider af fibromyalgi, gøre deres bedste for at passe på sig selv. Ligeledes skal de mennesker, der lever sammen med dem, forstå den ramtes behov.

Kvinde dyrker yoga for bedre at kunne leve med fibromyalgi

Smerter gør det svært at leve med fibromyalgi

Fibromyalgi er en sygdom, der ikke ses, men som mærkes af de mennesker, der lider af den.

Nogle har endda problemer med tøj. Mange, der lider af denne sygdom, kan ikke engang sove med tæpper eller lagner. Det skyldes, at følelsen af, at de er tunge, og de smerter, de forårsager i ben, arme eller ryg, er stærk nok til, at de undgår at bruge dem. BH’er kan også forårsage smerter.

Det faktum, at man altid føler smerte, er noget, der kan påvirke mange områder af disse menneskers liv. Derfor kan denne sygdom også føre til psykiatriske lidelser, hvilket forværrer livskvaliteten.

Nogle gange kan de ikke røre ved de mennesker, de elsker, fordi deres berøring gør ondt på dem. På samme måde er de normalt trætte, fordi sygdommen ofte er forbundet med kronisk træthed.

Generelt kan disse mennesker også være psykisk sårbare, hvilket kan føre til lidelser som depression og angst.

Person med ondt i albue

Forståelse er vigtigt for personer, der skal leve med fibromyalgi

Den medicin, der tilbydes de berørte personer, er bl.a. baseret på antidepressiva og smertestillende midler. Heldigvis hjælper dette mange til at genvinde en smule stabilitet og leve et mere eller mindre normalt liv.

Det er dog almindeligt, at fibromyalgi viser sig med søvn- og humørforstyrrelser. Derfor må de mennesker, der lever med det, lære, hvad der kan hjælpe dem. I den henseende findes der flere og flere støttegrupper for pårørende til personer, der skal leve med fibromyalgi.

Det er vigtigt, at vi forstår, at støtte er afgørende for den ramte person, og forstår, at fibromyalgi kan skabe en vigtig indvirkning på familien. Derfor er det nødvendigt at tale roligt og forståeligt for at få en person, der skal leve med fibromyalgi, til at få det bedre.

Desuden er det altid nødvendigt at henvende sig til eksperter, der kan rådgive os om, hvordan man behandler en person, der lider af denne sygdom.

Person oplever smerter i muskler

Afsluttende kommentarer

Kort sagt kan vi sige, at dette er en sygdom, som det er nødvendigt at lære at leve med. Vi må først og fremmest acceptere, at den er kronisk og uundgåeligt vil påvirke nogle aspekter af vores liv.

Ligeledes er det vigtigt at overholde de strategier, der hjælper med at leve med fibromyalgi for at opnå en bedre livskvalitet. Dette omfatter at have støtte fra familie og venner. Forståelse og støtte er nøglen.

Hvis du har spørgsmål om denne sygdom, hvis du tror, at du måske lider af den, eller hvis du er pårørende til en ramt person og søger hjælp, er det bedst at konsultere en specialist.

Det kan interessere dig ...
Hvad er fibromyalgi, sygdommen som Andrea Levy har?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er fibromyalgi, sygdommen som Andrea Levy har?

For nyligt manglede Andrea Levys offentlige tale indhold, og hun virkede til at gå i stå. Årsagen? Ifølge hende selv er det på grund af fibromyalgi...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Mease PJ, Arnold LM, Bennett R, Boonen A, Buskila D, Carville S, Crofford L. (2007). Fibromyalgia syndrome. In Journal of Rheumatology.
  • onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1563-258X.2003.03037.x

  • Busch AJ, Barber KAR, Overend TJ, Peloso PMJ, Schachter CL. (2007). Exercise for treating fibromyalgia syndrome. Cochrane Database of Systematic Reviews.
  • doi.org/10.1002/14651858.CD003786.pub2

  • Hawkins, R. (2013). Fibromyalgia: A Clinical Update. The Journal of the American Osteopathic Association.
  • jaoa.org/article.aspx?articleid=2094606


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.