Fem vaner, der kan lindre symptomerne på fibromyalgi

Nogle gange kan gode vaner virkelig gøre en forskel.
Fem vaner, der kan lindre symptomerne på fibromyalgi

Sidste ændring: 26 august, 2022

Ved at have sunde vaner kan du lindre symptomerne på fibromyalgi og forebygge komplikationer. I denne artikel giver vi dig de mest relevante.

Fibromyalgi er en kronisk lidelse, der er kendetegnet ved smerter i muskler og led. Det medfører også blandt andet langvarige perioder med træthed, ømhed og søvnproblemer. Leder du efter strategier, der kan lindre symptomerne ved fibromyalgi?

Selvom den nuværende lægelige behandling for denne lidelse indebærer brug af visse former for medicin og terapier, kan bestemte vaner bidrage til en større følelse af lindring. Faktisk anbefaler lægerne mange af dem, da de spiller en vigtig rolle for at kunne håndtere smerten.

Hvad er fibromyalgi?

Her undersøges en kvinde for fibromyalgi

Da det er svært at måle smerte og træthed, kan det også være vanskeligt at diagnosticere fibromyalgi.

Fibromyalgi er en sygdom, hvis væsentligste symptomer er langvarige muskuloskeletale smerter. Patienter, der lider af det, føler sig ofte udmattede og er ude af stand til at udføre mange af dagligdagens opgaver.

Men eksperterne betragter symptomerne som subjektive, fordi det er så svært at måle dem med tests. Faktisk har mange fagfolk stillet spørgsmålstegn ved, om sygdommen eksisterer, fordi der mangler objektive tests omkring dens udvikling.

Heldigvis har studier fra de senere år gjort det nemmere at forstå sygdommen og at diagnosticere den. Faktisk har de gjort det muligt for eksperter at fastslå dens sammenhæng med andre lidelser, såsom depression og søvnløshed.

Symptomerne på fibromyalgi

Tidligere skulle lægerne udpege følsomme områder, som man kaldte “ømme punkter”, for at kunne diagnosticere nogen med fibromyalgi. Når man trykker på dem, kan det give smerter. Men nu er de ikke så relevante for diagnosen.

hvis en patients smerter har varet i mindst tre måneder, begynder lægerne at overveje fibromyalgi. De laver dog også andre lægelige tests for at finde årsagen.

De kliniske tegn på denne lidelse kan variere fra patient til patient afhængig af deres alder, generelle sundhedstilstand og vaner. Generelt kan symptomerne være:

 • Moderat til svær træthed.
 • Søvnforstyrrelser.
 • At man sover i lang tid uden at føle sig udhvilet.
 • Hovedpine.
 • Depression og angst.
 • Koncentrationsbesvær.
 • Smerter i den nedre del af maven.
 • Kognitive vanskeligheder.

Vaner, der kan lindre symptomerne på fibromyalgi

Mange behandlinger og terapier kan være med til at lindre symptomerne på denne sygdom. Selvom lægerne som regel udskriver supplerende medicin, er ændringer i livsstil  en afgørende faktor for at reducere hyppigheden og sværhedsgraden af smerterne.

1. Sov godt

Kvinde sover roligt

Du skal have gode søvnvaner, hvis du vil have en afslappende søvn.

Det er sværere for mennesker med denne lidelse at få en afslappende søvn. Derfor kan det ende med en ond cirkel, hvor der opstår en kraftig forøgelse af smerten. Dårlig søvn øger træthed og smerter, og smerterne kan så igen påvirke søvnen.

Det er vigtigt at gøre ting, der fremmer en god søvn hver nat. For det første er det bedst, at fjerne alle distraktioner fra dit soveværelse, også fjernsyn og elektroniske enheder. Derudover kan du benytte dig af afslappende metoder som:

 • Et varmt bad før sengetid.
 • Meditation og åndedrætsøvelser.
 • At læse en bog.
 • Aromaterapi.

2. Stresshåndtering til at lindre symptomerne på fibromyalgi

At vide, hvordan man håndterer stress, er en af nøglerne til at mindske symptomerne på denne sygdom. Denne følelsesmæssige tilstand kan forværre smerten og lignende ubehag. Derfor er det vigtigt at fjerne årsagerne til stress, hvad enten de er følelsesmæssige, mentale eller arbejdsrelaterede.

Derudover er det en god idé at bruge et par minutter på at:

 • Meditere.
 • Trække vejret dybt.
 • Lave en afslappende eller sjov aktivitet.

3. Få motion regelmæssigt

To personer jogger for at lindre symptomerne på fibromyalgi

Motion er med til at styrke det muskoloskeletale system.

Smerterne kan tilsyneladende forhindre patienternes evne til at motionere. Men modsat hvad mange tror, så har denne aktivitet positive effekter for fibromyalgi. Motion er med til at opretholde stærkere muskler og led. Det reducerer også problemer i bevægelsesapparatet.

Men på grund af omstændighederne ved denne sygdom bør motionen være moderat og tilpasset. Nogle forslag kunne være:

 • Svømning og aktiviteter i vand.
 • Gåture.
 • Cykelture.
 • Strækøvelser derhjemme.

4. En varieret kost

En sund kost er et af de bedste våben, når man vil minimere symptomerne på fibromyalgi. Mange patienter med fibromyalgi lider også af maveproblemer, såsom irritabel tyktarm (IBS)Derfor bør du planlægge din kost sammen med en læge eller en diætist.

Generelt opfordrer eksperterne patienter til at begrænse deres indtag af koffein, forarbejdede og stegte fødevarer og fødevarer, der er rige på natrium og sukker. I stedet bør du vælge måltider, der indeholder:

 • Frugt og grønt.
 • Magre kødtyper og fisk.
 • Nødder og kerner.
 • Glutenfri kornprodukter.

5. Akupunktur, der kan lindre symptomerne på fibromyalgi

Akupunktur lader til at hjælpe nogle patienter

Forskning tyder på, at akupunktur kunne lindre smerterne ved fibromyalgi.

En af de alternative behandlinger, der kan lette symptomerne på sygdommen, er akupunktur. Denne teknik fra Østen handler om at perforere huden for at fremme ændringer i blodtilstrømningen, hvilket kan forbedre heling og lindre smerter.

Ifølge en undersøgelse trykt i Journal of Rehabilitative Medicine oplevede patienter med fibromyalgi, som prøvede akupunktur, lindring af smerterne i mindst to år sammenlignet med dem, der ikke gjorde. Et andet lignende alternativ er akupressur.

Advarsel: Akupunktur kan medføre smerter, lidt blødning og blå mærker efter hver behandling. Derfor er det vigtigt at opsøge en ekspert, da en dårlig behandling kan være farlig.

Konklusion

Eksperterne anbefaler også, at patienter med fibromyalgi fører en log over deres symptomer og udvikling. På den måde kan både patienten og lægen se, hvilke faktorer der forværrer smerten. Derudover er det nødvendigt at kontakte sin læge, hvis der skulle opstå komplikationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Hegazi, M. O., & Micu, M. C. (2017). Fibromyalgia. In Comorbidity in Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1007/978-3-319-59963-2_11
 • Roizenblatt, S., Neto, N. S. R., & Tufik, S. (2011). Sleep disorders and fibromyalgia. Current Pain and Headache Reports. https://doi.org/10.1007/s11916-011-0213-3
 • Gupta, A., & Silman, A. J. (2004). Psychological stress and fibromyalgia: a review of the evidence suggesting a neuroendocrine link. Arthritis Research & Therapy. https://doi.org/10.1186/ar1176
 • Busch, A. J., Webber, S. C., Brachaniec, M., Bidonde, J., Bello-Haas, V. D., Danyliw, A. D., … Schachter, C. L. (2011). Exercise therapy for fibromyalgia. Current Pain and Headache Reports. https://doi.org/10.1007/s11916-011-0214-2
 • Rossi, A., Di Lollo, A. C., Guzzo, M. P., Giacomelli, C., Atzeni, F., Bazzichi, L., & Di Franco, M. (2015). Fibromyalgia and nutrition: What news? Clinical and Experimental Rheumatology. https://doi.org/10.1007/s00296-010-1443-0
 • Targino, R. A., Imamura, M., Kaziyama, H. H. S., Souza, L. P. M., Hsing, W. T., Furlan, A. D., … Neto, R. S. A. (2008). A randomized controlled trial of acupuncture added to usual treatment for fibromyalgia. Journal of Rehabilitation Medicine. https://doi.org/10.2340/16501977-0216

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.