10 tips til mænd til at tabe mavefedt

Mange mænd ønsker at tabe mavefedt, men vælger måske ikke den rigtige strategi. Nøglen er at kombinere flere tiltag på samme tid.
10 tips til mænd til at tabe mavefedt
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 01 april, 2023

Det er ikke let at tabe sig. Hverken for mænd eller kvinder. Nogle gange er du endda i stand til at tabe dig, men maven er der stadig! Det er klart, at mavefedt er modstandsdygtigt, og det kræver en god strategi at fjerne det. Få nogle tips til mænd til at tabe mavefedt i denne artikel!

Pointen er, at hvis mænd ønsker at tabe mavefedt, er det ikke nok med en god kost. Øvelser alene vil heller ikke give et godt resultat. Det bedste er at gennemføre et program, der kombinerer flere tiltag på samme tid.

Det er vigtigt at understrege, at det at tabe mavefedt ikke kun er et spørgsmål om æstetik eller udseende. Fedt placeret på maven øger risikoen for at lide af flere sygdomme. Blandt dem er myokardieinfarkt, slagtilfælde og diabetes.

Hvorfor er det vigtigt at tabe mavefedt?

Som vi allerede har nævnt, øger mavefedt risikoen for at lide af alvorlige sygdomme på lang sigt. Det skyldes, at det genererer en konstant betændelsesproces i kroppen.

Generelt er mænd mere tilbøjelige til at ophobe fedt på maven end andre dele af kroppen. En dårlig kost, stillesiddende livsstil og alder fremmer denne proces. Mavens volumen begynder at blive farligt, når det overstiger 102 centimeter.

Volumenet af resten af kroppen tæller ofte ikke med. En tynd person, der har en stor mave, har de samme risici som en person, der generelt er overvægtig.

Tips til mænd til at tabe mavefedt

Det er ikke let at tabe mavefedt, men det er heller ikke umuligt, hvis du er villig til at holde ud. Det har først og fremmest at gøre med at skabe nogle livsstilsændringer. Resten kommer af sig selv. Så hvad skal du gøre? Følgende tips er nøglen.

Overvægtig mand har brug for at tabe mavefedt

1. Sund kost

Idéen her er ikke at gå på sultediæter, men at forbedre kvaliteten af din kost. Det betyder, at man skal spise mindre mættet fedt, sukker og raffineret mel.

Samtidig bør man øge forbruget af frugt og grøntsager. Selv om denne foranstaltning alene ikke vil hjælpe dig med at tabe mavefedt fra den ene dag til den anden, har den dog en afgørende indflydelse på dette formål.

2. Ikke alt har med mavemuskler at gøre

Det skal være klart, at det er helt umuligt at tabe mavefedt alene ved at lave mavebøjninger. Denne type øvelse styrker og opstrammer mavens muskler, men reducerer den ikke.

3. Forøgelse af muskelmassen

En forøgelse af muskelmassen hjælper med at tabe fedt. Specifikt, mere muskelmasse i maven, benene og rygområdet får stofskiftet til at stige. Squats er højt anbefalet.

Endnu en god artikel til dig: Er rugbrød et godt valg til vægttab?

4. Reducering af kropsfedt generelt

Det er ikke kun ønskeligt at reducere fedt i maveområdet, men det er også vigtigt at reducere den samlede procentdel af kropsfedt. Den bedste måde at opnå dette på er ved at udføre cardio og styrketræning.

5. Reduktion af alkoholforbruget

Det, du spiser, er lige så vigtigt som det, du drikker. Der er ingen beviser for, at alkohol øger mavefedtet. Men det er klart, at det er kalorierigt og fremmer vægtøgning.

6. Reducér kulhydratindtaget

Kulhydrater er et godt brændstof for kroppen, men bør altid spises med måde. Hvis du ønsker at tabe mavefedt, er det bedst at undgå overdreven indtagelse af kager, pasta, slik og lignende.

Ikke alene øger det kropsfedt, men det stimulerer også sulten. På den anden side forsikrer forskningen os om, at en kulhydratfattig diæt er lige så effektiv som en fedtfattig diæt til at kontrollere triglyceriderne i blodet. Derfor vil stofskiftet blive begunstiget med denne foranstaltning.

7. Spis mere og bedre for at tabe mavefedt

De, der tror, at den bedste måde at fjerne kropsfedt på er ved at udholde sult, tager fejl. Når sulten opstår, er det et tegn på, at du ikke spiser nok. Det rigtige er ikke at spise mindre, men at indtage mad af højere kvalitet.

8. Øg forbruget af protein og sunde fedtstoffer

Proteiner har termogeniske kræfter. Det betyder, at de har evnen til at hjælpe med at forbrænde fedt og optimere energiforbruget.

Derfor bør de være til stede i den daglige kost og sikre, at det er magre proteiner. Sunde fedtstoffer er et glimrende supplement.

9. Flere fibre

Fiberrige fødevarer skaber en større mæthedsfornemmelse på kortere tid. Opløselige fibre blandes med vand og danner en slags gel, der forbliver i tarmen og giver en fornemmelse af manglende appetit. På grund af dette er de en ideel fødevare til at reducere mavefedt hos mænd.

Fiberrige fødevarer

10. Forbliv motiveret og konsekvent

At tabe sig er ikke et spørgsmål om et par dage. Det er en langsom proces, men som ikke desto mindre giver gode resultater for dit helbred og udseende.

Det vigtigste er at være konsekvent med alle de foranstaltninger, du har truffet. Især at spise sundt og dyrke regelmæssig fysisk aktivitet.

Giv ikke hurtigt op, hvis du vil tabe mavefedt

Det er måske ikke så let at ændre sin kost fra den ene dag til den anden. Men hvis formålet er at tabe mavefedt, bør du i det mindste starte med to foranstaltninger: At lade være med at spise junkfood og fjerne kulsyreholdige drikkevarer.

Sund mad er ikke andenrangs mad. Det er vigtigt at lave lidt mere research og lære at tilberede retter, der har en mere behagelig smag. I dette tilfælde kan vane også spille en rolle.

Mænd taber sig lettere end kvinder, da de i gennemsnit har 20 % mere muskelvolumen end kvinder. Det betyder, at de bruger flere kalorier, selv når de udfører de samme aktiviteter. Det er gode nyheder for dem.

Mavefedt ophobes omkring de indre organer, og det er ikke godt for dit helbred. Det er dog aldrig for sent at begynde at leve sundere og med bedre selvværd.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Song H, Cho S, Lee HY, Lee H, Song W. The Effects of Progressive Resistance Exercise on Recovery Rate of Bone and Muscle in a Rodent Model of Hindlimb Suspension. Front Physiol. 2018 Aug 13;9:1085. doi: 10.3389/fphys.2018.01085. PMID: 30150940; PMCID: PMC6099092.
  • Dewantari, Ni Made, et al. “The Effects of A low-fat diet and A low-carbohydrate diet with aerobic exercise on changing of lipid profile.” World Nutrition Journal 3.2 (2020): 53-58.
  • Veses, A. M. (2010). Asociación entre el consumo moderado de cerveza tradicional y sin alcohol y la composición corporal. CSIC. Recuperado 22 de noviembre de 2021, de http://digital.csic.es/bitstream/10261/90148/1/451541.pdf.
  • González, C. A., Pera, G., Agudo, A., Amiano, P., Barricarte, A., Beguiristain, J. M., … & Tormo, M. J. (2000). Factores asociados a la acumulación de grasa abdominal estimada mediante índices antropométricos. Medicina clínica, 114(11), 401-406.
  • Méndez Sánchez, Nahum, Norberto C. Chávez-Tapia, and Misael Uribe. “Hígado graso no alcohólico. Nuevos conceptos.” Revista de investigación clínica 56.1 (2004): 72-82.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.