6 konsekvenser af at spise raffineret mel

Overdreven indtagelse af raffineret mel kan forårsage forskellige sundhedsproblemer. Spiser du det normalt?
6 konsekvenser af at spise raffineret mel
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 05 august, 2023

Raffineret mel er en del af den almindelige kost for millioner af mennesker rundt om i verden, og selv om der er blevet advaret mod indtagelse heraf, er mange stadig uvidende om, hvor skadeligt det kan være for helbredet at spise raffineret mel.

Dette produkt gennemgår en række industrielle processer, som desværre forringer dets ernæringsmæssige kvalitet og egenskaber.

Selv om det i minimale mængder ikke har nogen væsentlige virkninger, kan et overdrevent og hyppigt indtag heraf medføre nogle uønskede reaktioner i kroppen.

Det mest bekymrende er, at det findes i mange fødevarer på markedet, og derfor er det svært at begrænse forbruget.

Det er dog vigtigt, at alle kender konsekvenserne af at spise raffineret mel i for store mængder, så de i det mindste kan forsøge at begrænse det mest muligt i deres kost.

Konsekvenser af at spise raffineret mel

1. Det øger risikoen for diabetes

Person måler sit blodsukkerniveau

Folk, der spiser denne ingrediens hver dag, har en større risiko for at få diabetes sammenlignet med dem, der vælger fuldkornsmel.

 • Det har et højt indhold af simple kulhydrater, som giver høje sukkerbelastninger, når de ikke bruges som energikilder for kroppen.
 • Især amylopectin, et af kulhydraterne, omdannes let til sukker og påvirker blodsukkeret.

2. Det kan få dig til at tage på i vægt

Mad lavet med raffineret mel eller raffineret sukker er den mest skyldige for stigningen i kropsvægt og stofskifteproblemer, ifølge denne undersøgelse udført af Hospital La Paz i Madrid.

 • Forbruget af denne ingrediens er en af de største hindringer for dem, der søger at tabe sig på en sund måde.
 • Dens kulhydrater sænker stofskiftet, og ved at øge blodglukosen i blodet øger det ophobningen af fedt, især i maveområdet.
 • Da det desuden ikke er mættende, øger det trangen til mad.

3. Det hæmmer fordøjelsen

Kvinde med forstoppelse tager sig til maven

Et af kendetegnene ved denne type mel er, at på grund af den proces, det udsættes for, forsvinder det meste af dets kostfibre.

Som følge heraf kan der efter indtagelse opstå sygdomme i fordøjelsessystemet og tyktarmen.

 • Den lave mængde fibre forårsager vanskeligheder med at fordøje maden og giver til gengæld forstoppelse og betændelse. Faktisk anbefales disse fødevarer slet ikke i diæter for denne tilstand.
 • Derudover forårsager det også ændringer i tarmens bakterieflora, hvilket øger luft i maven, fordøjelsesbesvær og smerter.

4. Det øger risikoen for inflammatoriske sygdomme

Personer, der er udsat for risikofaktorer for inflammatoriske sygdomme som f.eks. gigt, bør udelukke denne ingrediens fra deres måltidsplaner.

 • Selv om det i minimale portioner ikke giver væsentlige reaktioner, kan et regelmæssigt indtag udløse inflammatoriske reaktioner fra immunsystemet.
 • Dette tilskrives de ubalancer, det producerer i blodglukose, hvilket forstyrrer de funktioner, der omdanner proteiner til energikilder for kroppen.
 • Når det ophobes, genererer det en reaktion kaldet glykation, som giver anledning til en inflammatorisk proces i sunde væv.

5. Raffineret mel kan give intolerancer

Kvinde afviser brød, da hun ikke spiser raffineret mel

Fødevareintolerancer giver inflammatoriske reaktioner i kroppen og en lang række fordøjelsessymptomer, som påvirker livskvaliteten. De kan skyldes langvarig udsættelse for tilsætningsstoffer og kemikalier i forarbejdede fødevarer, som det fremgår af denne rapport (kun på spansk) fra Centre Mèdic Atlàntida (Barcelona).

Raffineret mel indeholder et højt indhold af gluten. Det er en type protein, der er svært fordøjelig. Det kan forårsage denne type problemer.

6. Raffineret mel kan øge risikoen for depression

Selv om indtagelse af raffinerede fødevarer giver en lille fornemmelse af momentan nydelse, er ophobningen af deres kulhydrater forbundet med tendensen til at få depression og føle sig lav, som det fremgår af denne undersøgelse foretaget af Autonomous University of Nuevo Leon (Mexico).

 • Disse stoffer, som øger blodglukosen, ændrer hjernens kemi og giver en følelse af fysisk og mental træthed.
 • De er forbundet med søvnforstyrrelser og nedsat produktivitet under daglige opgaver.
 • De giver langt fra kroppen energi, men skaber en følelse af træthed og døsighed.
 • Dette forklarer, hvorfor nogle mennesker efter at have spist dem føler sig lidt nedtrykte og har behov for at tage en lur.

Spiser du normalt denne fødevare som en del af din almindelige kost? Hvis ja, så prøv at begynde at begrænse dit indtag så hurtigt som muligt.

Selv om det er svært at fjerne det helt fra din kost, er der mange sunde alternativer, som hjælper med at erstatte det i en lang række opskrifter.

Selv om du måske tror, at det ikke er dårligt for dig, vil du efter at have reduceret forbruget mærke fordelene i din krop.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Febles, C. I., Arias, A., Hardisson, A., Rodríguez-Alvarez, C., & Sierra, A. (2002). Phytic acid level in wheat flours. Journal of Cereal Science. https://doi.org/10.1006/jcrs.2001.0441
 • Robin, F., Théoduloz, C., & Srichuwong, S. (2015). Properties of extruded whole grain cereals and pseudocereals flours. International Journal of Food Science and Technology. https://doi.org/10.1111/ijfs.12893
 • Bhatt, S. M., & Gupta, R. K. (2015). Bread (composite flour) formulation and study of its nutritive, phytochemical and functional properties. ~ 254 ~ Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.