Sådan kan man fryse basilikum og gemme det året rundt

I denne artikel vil vi fortælle dig, hvordan du kan fryse basilikum og holde det friskt året rundt. Med dette tip vil duften og smagen af denne aromatiske urte være til stede i din madlavning hele året rundt!
Sådan kan man fryse basilikum og gemme det året rundt

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Basilikum er en frisk og aromatisk urte, som vi bruger i madlavning, for at give retterne en særlig smag. Eftersom det er en plante, der trives i de varmeste måneder, vil dens udseende ændre sig, når temperaturen falder. Den tørrer som regel ud, visner, og det bliver svært at få friske blade. Hvis vi vælger at fryse basilikum, kan vi nyde det året rundt.

Hvad end man har en plante i sin have eller på sin altan, eller man har købt det friskt fra supermarkedet, er det muligt at holde det friskt og intakt i lang tid.

I denne artikel vil vi dele, hvordan det vil være muligt at nyde den smag, som basilikum giver til retter, året rundt.

Alternative måder at fryse og konservere basilikum på

Der er forskellige muligheder, når det kommer til at fryse basilikum og opbevare det i en perfekt stand i lang tid. Det, vi skal have i baghovedet, er, at i hvert tilfælde arbejder vi kun med bladene og smider stilkene væk.

En anden vigtig detalje er, at basilikum indeholder meget vand. Det er af den grund, at hvis vi skærer bladene af og ikke bruger dem med det samme, bliver de sorte og mister deres smag. Vi anbefaler dermed, at du ikke tørrer basilikum, fordi det er en meget sart urte, og den vil miste sin aroma.

På frost kan den holde sig i op til 10 måneder, så her er nogle måder, hvorpå du kan fryse basilikum og sikre dig, at den bevarer alle sine karaktertræk.

Frys bladene hele

For at fryse bladene hele bør man følge denne procedure:

 • Tag bladene af stilkene.
 • Skyl dem meget forsigtigt. For at gøre det anbefaler vi, at du lægger dem i et glas med koldt vand, eftersom de er meget sarte, og en kraftig stråle kan ødelægge bladene.
 • Tør dem med køkkenrulle.
 • Kom dem i en lufttæt beholder og frys dem.

På denne måde kan vi opbevare basilikum i mindst 10 måneder, ifølge et studie udgivet i Cuban Journal of Pharmacy. Det er sandsynligt, at nogle af bladene vil gå i stykker eller skrumpe og ikke vil være så friske, når vi tør dem op.

Det vil dog ikke være et problem, hvis vi hakker dem for at komme dem i maden.

Basilikum på skærebræt

Måske denne artikel også vil interessere dig: 9 overraskende fødevarer, der kan fryses ned

Man kan fryse basilikum i isterningebakker

Det er en mere praktisk måde at fryse basilikum på. Du skal kun bruge en isterningebakke ligesom den, man bruger til at lave almindelige isterninger. Når du har skyllet bladene grundigt, kommes fem eller seks i hvert rum, og der tilsættes olie.

På den måde vil man have basilikum klar til hver en tid!

Med olivenolie og salt

Konservering af basilikum i olivenolie er en af de mest brugte metoder. Når man har skyllet og tørret bladene som indikeret ovenståene, kan man følge disse trin:

 • Kom bladene i en blender og tilføj olivenolie. Der skal omkring to skefulde til hver håndfuld blade.
 • Blend det, indtil du får en jævn blanding.
 • Fordel det i rummene i isterningebakken og frys det derefter.

For at konsevere det med salt er proceduren meget simpel, og man skal blot bruge basilikumblade, salt, olivenolie og en glasbeholder. Man lægger bladene i med salt imellem, indtil beholderen er helt fyldt.

Senere dækkes det hele med olivenolie, og der sættes låg på glasset. Man kan opbevare basilikum på denne måde i omkring to måneder.

Lav pesto og frys det

Denne mulighed er en af favoritterne, fordi når man har pesto på frost, sparer man meget forberedelsestid, når man laver en god pastaret.

Man skal bruge basilikumblade, olivenolie og salt til at lave pesto. Man skal blende bladene og tilsætte olie og salt. For at fryse det kan man komme pestoen i isterningebakker.

Hvis man foretrækker en pesto, der er lidt mere elegant, foreslår vi at prøve denne opskrift:

 • 2,4 dl basilikumblade.
 • 0,6 dl olivenolie.
 • 0,6 dl nødder.
 • 1 spiseskefuld citronsaft.
 • 1,2 dl parmesan eller en lignende ost.
 • 1 fed hvidløg og salt efter smag.

Blend alle ingredienserne, og kom dem i en beholder, der kan tåle frost, tilføj en smule olivenolie, og frys det. Det vil kunne holde et år.

Man kan fryse basilikum i form af pesto

Vi anbefaler, at du også læser: Matcha te: Hvad er det, og hvad bruges det til?

Råd til at fryse basilikum eller konservere det

Hvis du ikke ønsker at fryse basilikum, men du gerne vil have, at det holder lidt længere, end det gør naturligt, så skal du opbevare det et sted, hvor det er beskyttet fra naturligt lys. I en vase et mørkt sted kan man opbevare det i op til to uger under gode omstændigheder.

Et andet alternativ er at fryse det, men at holde bladene intakte. For at gøre det skal man tage rene og tørre blade og komme dem i en beholder i fryseren.

Når de er blevet frosne, kan man opbevare dem i en lufttæt beholder. På den måde vil bladene blive opbevaret under bedre omstændigheder, end hvis man fryser dem ved at følge instrukserne i starten af artiklen.

Som det sidste er der altid muligheden med at tørre friske urter såsom basilikum. For at gøre det skal man placere dem udenfor, efter man har skyllet og tørret bladene, men det må ikke være i solen, så man undgår, at insekter spiser dem, eller at de mister deres smag.

Man vil vide, at de er tørre, når de er sprøde og nemt kan knuses. Mange fraråder at gøre det med basilikum, fordi det er en sart urte, så vi vil lade det være op til dig at beslutte.

Afsluttende anbefalinger til at fryse basilikum

I denne artikel har du set, at det er muligt at konsvere basilikum i lang tid og bevare størstedelen af dets organoleptiske karaktertræk. Vi ønsker blot at tilføje, at når det kommer til at bruge det, bør man kværne det, når man tilsætter det til sin mad. Hvis man plukker bladene på forhånd, vil de blive sorte og visne.

Vi bruger frisk basilikum til at forbedre smagen i drikkevarer, te, eddike og olieAlle disse fødevarer bør opbevares i køleskabet og spises indenfor fire dage, efter man har tilberedt dem. Det er nødvendigt for at forebygge, at der dannes bakterier.

Det kan interessere dig ...
Tips og anbefalinger til at at fryse broccoli
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Tips og anbefalinger til at at fryse broccoli

I dagens artikel vil vi fortælle dig om den bedste måde at fryse broccoli på for at kunne gemme det så længe som mulig uden at påvirke kvaliteten a...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Sánchez Govín, E., Leal López, I. M., Fuentes Hernández, L., & Rodríguez Ferrada, C. A. (2000). Estudio farmacognóstico de Ocimum basilicum L.(albahaca blanca). Revista Cubana de Farmacia34(3), 187-195.
 • Longoni, T., Alonso Esteban, J., Ciappellano, S., Matallana González, M., & Torija Isasa, M. E. (2015). Interés de la albahaca (Ocimum basilicum) como alimento: valor nutritivo y propiedades funcionales. In Congreso Nacional de Ciencias Hortícolas, Sociedad Española de Ciencias Hortícolas(Vol. 71, pp. 429-432).
 • Bunning, M., Woo, D., & Kendall, P. Hierbas: cómo conservarlas y usarlas (Doctoral dissertation, Colorado State University. Libraries).
 • Galiano, C. (2013). Comprar, Conservar y Congelar nuestros alimentos desde la A hasta la Z. Bubok.
 • Martija-Ochoa, M. (2020). Cultive en casa hierbas aromáticas. Parkstone International.
 • Green, A. (2007). El Libro de las especias: hierbas aromáticas y especias. Ediciones Robinbook.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.