15 tips til at rejse med inflammatorisk tarmsygdom

På enhver rejse skal du altid tage forholdsregler, og endnu mere, hvis du har en sygdom. Læs videre, og vi vil fortælle dig, hvad du skal gøre, når du rejser med inflammatorisk tarmsygdom.
15 tips til at rejse med inflammatorisk tarmsygdom

Sidste ændring: 25 august, 2022

Når man lider af en kronisk sygdom, bør ferier altid være velplanlagt. Dette gælder i endnu højere grad, hvis du vil rejse med inflammatorisk tarmsygdom. Når alt kommer til alt, tæller hver eneste detalje.

Denne tilstand giver forskellige symptomer såsom smerter, oppustethed, forstoppelse og diarré. Disse symptomer medfører ubehag for personen, som kan lide af stress eller angst, når han/hun tager et fly eller rejser med landtransport.

Det betyder dog ikke, at du skal afstå fra at tage på ferie. Du skal blot træffe visse foranstaltninger. Derfor vil disse tips til at rejse med inflammatorisk tarmsygdom være nyttige.

Hvad er inflammatorisk tarmsygdom?

Inflammatorisk tarmsygdom er en kronisk tilstand. Den påvirker tyktarmen og kan vise sig i to typer:

Hvad angår årsagerne, menes det at forekomme på grund af en kombination af forskellige faktorer. Disse omfatter fysiske faktorer (problemer med tarmmotiliteten), neurologiske faktorer (dysfunktion i samspillet mellem tarm og hjerne) og psykologiske faktorer (stressende situationer).

Ifølge en gennemgang fra 2017 anslås prævalensen til 0,3 % på verdensplan. Disse værdier varierer dog fra region til region.

Desuden varierer symptomerne fra person til person. De kan omfatte:

 • Flatulens.
 • Smerter i maven.
 • Ændret tarmtransit.
 • Udspilning eller oppustethed i maven.
 • Variabel afføring (vandig eller lille og hård).

Behandling af inflammatorisk tarmsygdom omfatter normalt livsstilsændringer, især af kosten, og fysisk træning. Desuden omfatter den normalt også understøttende behandling til bekæmpelse af stress og brug af spasmolytiske lægemidler og prokinetika. I øjeblikket anbefales også probiotika og biologisk behandling.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette:Fødevarer, der anbefales til irritabel tarmsyndrom

Følg disse tips til at rejse med inflammatorisk tarmsygdom

Når man rejser med inflammatorisk tarmsygdom, kan ændringer i rutiner, stress og andre faktorer forværre symptomerne. For at undgå dette og nyde din rejse bør du tage følgende tips i betragtning.

1. Tal med din læge

Sygdommen viser sig ikke på samme måde i alle tilfælde. Det er vigtigt at kende den enkelte patients specifikke tilstand. For at gøre dette er det nødvendigt at gå til lægen for at få den nødvendige kontrol.

Lægen bør også informeres om rejsens destination, varighed og forventede dato, så han/hun kan komme med anbefalinger om yderligere behandling.

Lægekonsultation før rejse med inflammatorisk tarmsygdom

Det er bedst at planlægge en konsultation før rejsen for at få de recepter, der sikrer en tilstrækkelig forsyning af medicin under ferien.

2. Vælg en venlig destination

Når du beslutter dig for at tage på rejse, er det afgørende at vælge stedet. Når man vil rejse med inflammatorisk tarmsygdom, betyder en venlig destination et sted, hvor der er gode sanitære forhold, og hvor maden eller vandet ikke vil give problemer.

3. Find nærliggende hospitaler

Når destinationen er valgt, skal du forhøre dig om sundhedsfaciliteterne. Find ud af, hvor langt væk de er, hvordan man får adgang til dem, og hvilke behandlingsmuligheder der er (medicinske specialer).

4. Tegn en forsikring

For at være bedre beskyttet er en mulighed at tegne en sygeforsikring med international dækning, der dækker eventuelle udgifter til hospitalsindlæggelse, medicin, undersøgelser og overførsler.

5. Planlæg alting nøje

Enhver rejse bør planlægges godt, når man lider af en kronisk sygdom. Det er nødvendigt at begynde med forberedelserne så tidligt som muligt og foregribe alting så vidt som muligt. Hvis vi ikke løser visse detaljer i begyndelsen, kan det hindre feriens forløb.

Forestil dig f.eks. en distraktion, der får os til at glemme medicinen. Lav en liste og tjek, hvad der mangler, og hvad der er klar, når vi planlægger.

6. Medtag en lægeerklæring, når du vil rejse med inflammatorisk tarmsygdom

Du bør altid have en lægeerklæring med i håndbagagen. Den bør indeholde oplysninger om patienten, sygdommen, medicinen, og hvordan man kan kontakte den behandlende læge.

Det er også nyttigt, hvis du skal forklare, hvorfor du rejser med visse lægemidler.

7. Opbevar altid medicin i håndbagagen

På samme måde bør medicin, især medicin, der kan være nødvendig i en vis hastesituation i tilfælde af en eller anden forværring, være i håndbagagen og aldrig i den indtjekkede bagage.

8. Medbring tilstrækkelige doser, når du vil rejse med inflammatorisk tarmsygdom

Når det drejer sig om den medicin, vi tager, skal vi medbringe den nødvendige mængde, der står i forhold til det antal dage, vi skal rejse, og lidt mere, bare for en sikkerheds skyld.

9. Undersøg de alternative navne på lægemidlerne

Det er også nødvendigt at finde ud af, hvilke navne der gives til de lægemidler, vi tager, på vores destination. Selv om det er tilrådeligt at rejse med vores medicin, er det godt at vide dette, hvis der skulle opstå en situation med mistet bagage.

10. Forudse toiletbesøg undervejs

Når vi rejser over land, skal vi tænke på muligheden for at skulle bruge et toilet på et tidspunkt. Så det er godt at definere ruten ved at markere, hvor der er tankstationer, stop ved vejkanten eller rastepladser for bilister.

11. Vær særlig opmærksom på ernæring

Ernæring i tilfælde af inflammatorisk tarmsygdom er noget, man skal være meget opmærksom på. Mens det for nogle patienter ikke er et problem, er andre mere følsomme.

Når man rejser, er det ikke altid muligt at medbringe og tilberede sin egen mad. Så når du spiser et sted, så spørg, hvad ingredienserne i retterne er. Det er også godt at finde ud af det på forhånd – med andre ord, hvordan de typiske fødevarer på de steder, vi skal besøge, tilberedes.

På den anden side bør vi begrænse vores forbrug af koffein, mens vi rejser, samt mælkeprodukter, da de kan forværre nogle symptomer. I stedet anbefales det at indtage fibre med måde.

12. Undgå gadekøkkener på en rejse med inflammatorisk tarmsygdom

Selv om fristelsen til at spise fra gadekøkkener er stor, bør man af forskellige årsager afholde sig fra det. Nogle eksotiske fødevarer er rå. Der er heller ingen garanti for hygiejne.

Forskning viser, at fødevarebårne smitsomme sygdomme er blandt de mest udbredte folkesundhedsproblemer i verden ifølge data fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Og personer med inflammatorisk tarmsygdom kan være ret sårbare i denne henseende.

Par deler et stykke pizza

Personen med denne sygdom bør ikke spise fra gadesælgere. Det er svært at sikre kvaliteten af ingredienserne på et sted, som vi ikke kender på forhånd.

13. Indtag vand på flaske

Det er vigtigt at holde sig hydreret, men du bør helst drikke vand på flaske. Det er for at være mere sikker på, at det er egnet til menneskeføde. Vi må ikke glemme, at der er mange sygdomme, der skyldes forurenet vand.

14. Bevar roen, når du vil rejse med inflammatorisk tarmsygdom

Når man planlægger en ferie, kan enhver blive stresset over så mange detaljer: Pas, billetter, kufferter, børn, kæledyr. Og hvis du rejser med inflammatorisk tarmsygdom, kan du også tilføje medicinen.

Du skal dog bevare roen, fordi angst og stress kan udløse opblussen af sygdommen. Det er nødvendigt at passe på uden at bekymre sig, så et tilbageslag ikke betyder en forsinkelse eller noget værre: At skulle aflyse rejsen.

15. Rejse med inflammatorisk tarmsygdom: Besøg din læge ved hjemkomsten

Ved hjemkomsten er det vigtigt at opsøge din læge. Formålet her er at sikre, at tilstanden ikke er blevet forværret. På den måde kan du kontrollere, at alt er i orden.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Rejse med medicin: Hvad skal du huske på?

Du bør ikke holde op med at rejse

Vores sidste anbefaling er denne: Selv hvis du har inflammatorisk tarmsygdom, bør du ikke holde op med at rejse. Det er en kronisk tilstand, og vi skal lære at leve med den.

Så længe der ikke er feber eller andre symptomer, der fraråder det, kan det være meget gavnligt at tage på ferie og koble af fra din rutine, og det kan endda bidrage til at forbedre din livskvalitet.

Du skal selvfølgelig være opmærksom på ethvert udbrud under rejsen. Men ved at tage de nødvendige forholdsregler kan du minimere muligheden for dets forekomst eller dets konsekvenser.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Cabezas Sánchez C. Enfermedades infecciosas relacionadas con el agua en el Perú. Simposio, Rev Peru Med Exp Salud Publica. 2018; 35(2): https://doi.org/10.17843/rpmesp.2018.352.3761.
 • Córdoba M, Del Coco V, Basualdo J. Agua y salud humana. Química Viva. 2010; 9(3): 105-119.
 • Oliva-Martínez M. Enfermedades infecciosas transmitidas por alimentos.Medimay. 2008; 14 (3): http://medimay.sld.cu/index.php/rcmh/article/view/327.
 • Ng S, Shi H, Hamidi N, et al. Worldwide incidence and prevalence of inflammatory bowel disease in the 21st century: a systematic review of population-based studies. The Lancet. 2017; 390(10114): 2769-2778.
 • Yamamoto-Furusho J. Tratamiento de la enfermedad inflamatoria intestinal. Revista de Gastroenterología de México. 2012; 77(S1): 39-41.
 • Zúñiga Carrasco I, Caro Lozano J. Enfermedades transmitidas por los alimentos: una mirada puntual para el personal de salud. Enf Inf Microbiol. 2017; 37(3): 95-104.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.