Ordentlig ernæring til kroniske sygdomme

Kroniske sygdomme er svære at håndtere, men den rette kost kan være nyttig, hvis vi følger nogle grundlæggende vejledninger. I denne artikel vil vi fortælle dig alt, hvad du skal vide om ordentlig ernæring til kroniske sygdomme.
Ordentlig ernæring til kroniske sygdomme
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

I denne artikel vil vi tale om ordentlig ernæring til kroniske sygdomme.

Kroniske sygdomme er uhelbredelige sygdomme, som varer ved over tid. I mange tilfælde er deres patofysiologi ukendt samt de årsager, der producerer dem, og endda løsningen på dem.

Det betyder dog ikke, at der ikke er måder at behandle disse sygdomme på for at kunne lindre symptomer og gøre patienternes liv nemmere. Meget ofte bliver patienterne selv faktisk eksperter i at udarbejde visse ernæringsmæssige løsninger.

Målet med ernæring i disse former for situationer er at mindske niveauet af inflammation, oxidativ stress og smerte. Patienter bør derfor prioritere en række fødevarer, som er rige på plantestoffer, vitaminer og mineraler. Det er derudover vigtigt at bemærke behovet for at undgå fødevarer, som er i stand til at bidrage til inflammatoriske processer.

Lad os se nærmere på det.

Ordentlig ernæring til kroniske sygdomme: Anti-inflammatoriske fødevarer

Et næringsstof, der er særlig relevant, når det kommer til ernæring til kroniske sygdomme, er omega-3 fedtsyrer. Denne gruppe af lipider er i stand til at mindske mængden af inflammation i kroppen. Det forbedrer også personens lipidprofil som bekræftet i en artikel udgivet i Biochemical Society Transactions.

Du kan finde disse fedtstoffer i produkter såsom fed fisk, rå vegetabilsk olie, frø og avocado. Indtag af dem bør være regelmæssigt for at kunne garantere de omtalte næringsstoffers modulerende effekt på de inflammatoriske mekanismer.

Omega-3 er vigtig ernæring til kroniske sygdomme

Vi anbefaler, at du læser: Fiskeolie: 5 utrolige egenskaber ved omega 3

Ordentlig ernæring til kroniske sygdomme: Plantestoffer til at mindske smerte

Andre komponenter, som er nyttige, når det kommer til at håndtere kroniske sygdomme, er plantestoffer. Dette er substanser, som er økologiske af natur og er til stede primært i grøntsager.

Plantestoffer er i stand til at modulere inflammation og mindske oxidativ stress ifølge et studie udgivet i Oxidative Medicine and Cellular Longevity Plantestoffer er derudover i stand til at mindske skade på cellersom betyder, at de kan forebygge aldring.

Disse komponenter spiller derudover en rolle i bestemte fysiologiske veje, som er ansvarlige for at modulere smerte og overfølsomhed i nervesystemet. De er derfor især vigtige i håndtering af kroniske sygdomme. Kort sagt er det grundlæggende at følge en kost, som inkluderer grøntsager, på regelmæssig basis.

Ordentlig ernæring til kroniske sygdomme: Kosttilskud

Kosttilskud kan også være nyttige, når det kommer til at håndtere kroniske sygdomme. Der er for eksempel melatonin. Dette hormon er ansvarligt for at modulere søvnrytmen og øge hvilens kvalitet.

Overordnet set har det en bemærkelsesværdig antioxidant evne og er forbundet med forebyggelse af metaboliske og neurodegenerative sygdomme. Melatonin er også i stand til at lindre smerte i kroniske lidelser såsom fibromyalgi. Det er dog vigtigt ikke at tage for store doser.

Vi kan også nævne probiotika. En sund mikrobiota hjælper med at beskytte mod udviklingen af komplekse kroniske sygdomme. 

For at kunne mindske risikoen for ubalance i tarmflora kan patienter altså indtage kosttilskud i form af pro- og præbiotika. På den måde forbedrer de mangfoldigheden af flora og dette fører til en forbedring af deres overordnede helbred.

Illustration af tarmflora

Pleje af kompositionen af tarmflora er grundlæggende i håndtering af komplekse sygdomme, især dem i mavetarmkanalen.

Forbedret kost til at håndtere kroniske sygdomme

Når lidelser er kroniske, betyder det, at der ikke er nogen kur. Der er dog stadig måder at håndtere dem på fra et farmakologisk og ernæringsrelateret synspunkt.

For at gøre det skal patienter øge indtaget af fødevarer med anti-inflammatoriske og antioxidante egenskaber. Disse fødevarer er i stand til at spille en rolle i en persons opfattelse af smerte samt reducering af skaden på celler.

På samme tid kan patienter også ty til benyttelse af kosttilskud. Nogle kosttilskud såsom melatonin og probiotika hjælper med at mindske risici og regulere aggressive symptomer på kroniske sygdomme inklusiv smerte.

Det er dog vigtigt at vide, hvordan man vælger de rigtige produkter. Før man indtager nogen former for kosttilskud, bør man først tale med en specialist. Han eller hun vil være i stand til at bekræfte behovet for at tage kosttilskud samt at give specifikke indikationer med hensyn til indtaget.

Husk, at en varieret og sund kost sammen med fysisk motion på regelmæssig basis er den bedste måde at forebygge udviklingen af kroniske sygdomme på. En sund livsstil er nøglen til at nyde en god livskvalitet.

Det kan interessere dig ...
8 naturlige midler mod kronisk lavt blodtryk
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
8 naturlige midler mod kronisk lavt blodtryk

Lavt blodtryk kan afhjælpes med naturlige midler. Denne artikel giver dig 8 måder til, naturligt, at behandle kronisk lavt blodtryk.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Wang J., Song Y., Chen Z., Leng SX., Connection between systemic inflammation and neuroinflammation underlies neuroprotective mechanism of several phytochemicals in neurodegenerative diseases. Oxid Med Cell Longev, 2018.
  • Calder PC., Omega 3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans, 2017. 45 (5): 1105-1115.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.