Fødevarer, der anbefales til irritabel tarmsyndrom

Der er nogle fødevarer, som på grund af deres sammensætning synes at have positive virkninger på symptomerne på irritabel tarmsyndrom. Oplev de fødevarer, der anbefales til irritabel tarmsyndrom i denne artikel!
Fødevarer, der anbefales til irritabel tarmsyndrom
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Vidste du, at visse fødevarer anbefales til irritabel tarmsyndrom?

Det er rigtigt: Indtagelse af visse fødevarer kan være positivt for patienter med denne tilstand.

Irritabel tarmsyndrom er et tilfælde af inflammatorisk tarm, der kan give flere problemer for de syge. Specifikt forårsager det symptomer baseret på mavesmerter, diarré og kvalme. Derudover kan det føre til intolerance over for visse fødevarer. Det er imidlertid en lidelse, hvor mad har stor indflydelse.

gennem kosten kan vi i høj grad lindre symptomerne og forbedre udviklingen.

Derfor vil vi præsentere en række fødevarer, hvis forbrug kan tjene som hjælp til behandling af denne sygdom. Du må dog ikke glemme at følge din læges anvisninger.

Fødevarer, der anbefales til irritabel tarmsyndrom: Hvad er mulighederne?

Som anført i en artikel offentliggjort i Gastroenterologi og hepatologi kan fødevarer både forværre eller forbedre symptomerne på irritabel tarmsyndrom. Derfor anses kostændringer for at være en vigtig del af behandlingen af denne sygdom.

Så hvilke fødevarer anbefales?

Probiotika til forbedring af irritabel tarmsyndrom

Den videnskabelige litteratur dokumenterer probiotikas effektivitet i behandlingen af dette syndrom. De er, som du sikkert ved, bakterier, der koloniserer tarmkanalen og forårsager adskillige sundhedsmæssige fordele.

Hver dag opdager vi flere og flere former for anvendelse af disse mikroorganismer i behandlingen og forebyggelsen af sygdomme. De bruges traditionelt til at forbedre symptomerne på diarré som følge af brug af antibiotika.

Forskere har dog for nylig opdaget, at de hjælper med at reducere smerter og symptomer på irritabel tarmsyndrom betydeligt. Probiotika kan findes i fermenteret mælk, yoghurt og kefir. Et af de vigtigste kendetegn ved denne sygdom er imidlertid behovet for at personliggøre kosten.

Derfor kan vi blandt patienterne finde flere personer, der afviser forbruget af mælkeprodukter og laktoseholdige fødevarer. I denne type situation anbefales tilskud.

Fødevarer med probiotika

Fibre anbefales til irritabel tarmsyndrom

Eksperter har forbundet kostfibre med selektiv vækst af bakteriel mikroflora. En artikel offentliggjort i tidsskriftet Alimentary Pharmacology & Therapeutics tyder på, at indtagelse af dette stof mindsker problemerne med denne sygdom.

Derfor anbefales indtagelse af fødevarer, der er rige på pektiner, såsom æbler og pærer. Desuden kan kroppens reaktion på indtagelse af havre i kosten også vurderes. Indtagelsen af betaglukaner fra denne kornsort bidrager væsentligt til at forbedre sammensætningen af mikrobiotaen.

Samtidig undersøges forekomsten af glutenforbrug ved denne type syndrom, men der er endnu ikke fundet beviser på dette. Eksperter fraråder dog forbruget af fuldkorn for ikke at skabe ubalancer i tarmtransitten.

Hydrering er vigtigt

Det er vigtigt at holde sig hydreret, hvis du lider af irritabel tarmsyndrom. Episoder med diarré, der er hyppige for denne type patologi, kan forårsage ubalancer i vandbalancen. Dehydrering kan være dødeligt, især hos ældre mennesker.

Derfor anbefaler vi, at man indtager mindst 2 liter vand om dagen. Det er vigtigt at begrænse forbruget af fruktose, hvis fordøjelse er tung og undertiden ubehagelig. Med dette in mente bør du undgå sodavand.

Alkohol er også et element, som du bør undgå, hvis du lider af irritabel tarmsyndrom. Dette stof er ikke blot giftigt, men skaber også ubalancer i vand- og elektrolytbalancen, hvilket kan svække personens helbred. Ligeledes advarer eksperter mod indtagelse af kaffe, te og krydret eller irriterende mad, der hæmmer fordøjelsen.

Kvinde drikker vand

Fødevarer, der anbefales til irritabel tarmsyndrom: Konklusion

Irritabel tarmsyndrom er en meget individuel inflammatorisk sygdom. Derfor kan fødevarer, der er gode for én patient, være dårlige for en anden patient. Det er nødvendigt at teste din tolerance over for forskellige produkter, før du systematisk inddrager dem i din kost.

Nogle koststrategier kan dog forbedre symptomerne betydeligt. De fleste af dem består af en positiv modulering af tarmens bakterievækst.

Det kan du gøre ved at øge forbruget af fermenterede mejeriprodukter og opløselige fibre. Indtagelse af pektin fra æbler og pærer medfører en fermentering på tarmniveau, som udløser selektiv vækst af visse tarmbakterier.

Virkningerne af en glutenfri diæt i behandlingen af sygdommen bliver også undersøgt. Desuden er specialister begyndt at anvende innovative behandlinger som f.eks. transplantation af afføring med lovende resultater på mellemlang sigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Didari T., Mozaffari S., Nikfar S., Abdollahi M., Effectiveness of probiotics in irritable bowel syndrome: updated systematic review with meta analysis. World J Gastroenterol, 2015. 21 (10): 3072-84.
  • Rao SS., Yu S., Fedewa A., Systematic review: dietary fiber and FODMAP restricted diet in the management of constipation and irritable bowel syndrome. Aliment Pharmacol Ther, 2015. 41 (12): 1256-70.
  • Werlang ME, Palmer WC, Lacy BE. Irritable Bowel Syndrome and Dietary Interventions. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2019;15(1):16–26.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.