Rejse med medicin: Hvad skal du huske på?

Hvis du planlægger at rejse med medicin inden længe, kan du læse denne artikel for at få mere at vide om de situationer, du bør overveje før og under rejsen.
Rejse med medicin: Hvad skal du huske på?

Sidste ændring: 26 august, 2022

For nogle mennesker kan det være nødvendigt at rejse med medicin til udlandet på grund af en helbredstilstand eller sundhedstilstand. I nogle tilfælde kan det være receptpligtig medicin, de har brug for. Men i andre tilfælde er det mere en sikkerhedsforanstaltning.

Uanset hvad, er der flere ting at tage hensyn til, når man rejser med medicin. Nogle lande har restriktioner og forbud med hensyn til indrejse og besiddelse af medicin.

På den anden side er det også vigtigt at vide, at der er begrænsninger på den mængde, vi kan medbringe, og at nogle lægemidler skal opbevares ved lave temperaturer. Så hvis du planlægger en rejse i den nærmeste fremtid og har brug for at medbringe receptpligtige lægemidler i din kuffert, er her, hvad du skal vide.

Hvorfor rejse med medicin?

Der er flere grunde til, at en person har brug for at rejse med medicin.

For det første har patienter med kroniske sygdomme brug for at opretholde kontinuiteten i deres behandling.

For det andet betyder en flyrejse ofte en ændring af de sædvanlige levevilkår, hvilket kan manifestere forskellige symptomer. Dette er f.eks. tilfældet for dem, der lider eller har lidt af øreskader forårsaget af lufttryk.

Ifølge videnskabelige undersøgelser kan rejser med udsættelse for højde ofte påvirke patienter med luftvejssygdomme. Selv om der ikke er nogen kontraindikationer for at flyve for personer, der f.eks. lider af astma, bør de have deres inhalator ved hånden.

For det tredje er der behov for at træffe forholdsregler, selv hos raske mennesker. Det er derfor, at vi medbringer en grundlæggende førstehjælpskasse i bagagen til at håndtere symptomer og rejsesygdomme som f.eks. forkølelse, diarré eller hovedpine.

Som en del af denne forsigtighedsforanstaltning bør personer, der har brug for løbende behandling, også forudse andre situationer:

 • At det sted, vi skal besøge, kan være fjerntliggende.
 • At de samme doser eller formler som i vores hjemland måske ikke markedsføres.
 • Der kan være behov for en lægerecept fra landet for at få adgang til vores medicin.
Kufferter er eksempel på at rejse med medicin

Begrænsninger ved rejse med medicin

Uanset om det drejer sig om injektioner, piller, sirup, gel eller spray, kan de fleste lægemidler medbringes i håndbagagen. Du skal vise din medicin ved sikkerhedskontrollen.

Der kan dog være strengere restriktioner for at rejse med medicin i nogle lande og endda hos nogle flyselskaber. Selv om det normalt er tilstrækkeligt at fremvise en lægeerklæring og en recept for at retfærdiggøre tilstedeværelsen af sådanne lægemidler, er der i visse områder forbudte stoffer.

Indien, Pakistan, Tyrkiet, Saudi-Arabien, Qatar, Japan, Kina, Indonesien, Singapore, Mexico, Costa Rica og Grækenland er blandt de lande, der har de fleste restriktioner for at rejse med medicin. I USA er det kun tilladt at rejse med medicin, der kan købes lovligt i landet.

Her er nogle af de stoffer, der er forbudt i hele verden:

I nogle lande kan manglende overholdelse af disse regler om medicin betyde tilbageholdelse, bøde eller indrejseforbud. Og i dette tilfælde gælder princippet om, at uvidenhed om loven ikke fritager for overholdelse.

Vi tror, du vil kunne lide at læse: Hvad er de forskellige typer af medicin?

Tips til at rejse med medicin

Hvis du skal rejse med medicin, bør du begynde at organisere dig, længe før du går om bord på flyet eller pakker kufferten. Lad os tage et kig på nogle tips.

Gå til din læge, hvis du vil rejse med medicin

Det første, du bør gøre, er at besøge din læge. Ud over at skrive en erklæring og recepter vil lægen fortælle dig, om du skal justere din dosis på grund af din rejse, eller om du har brug for yderligere medicin.

Undersøg mærker og aktive ingredienser

Det er vigtigt at kende komponenterne, de aktive ingredienser og de generiske navne på den medicin, du tager. I de områder, du besøger, sælges de måske under andre navne.

Du bør også være klar over, hvor mange milligram der er i. På den måde bliver du ikke forvirret, hvis du skal købe dem under din rejse.

Undersøg reglerne

Det ville være bedst, hvis du selv undersøgte reglerne for lægemidler på de steder, du rejser til. Som vi allerede har nævnt, er der i nogle lande særlige restriktioner.

På selskabernes egne hjemmesider findes der et afsnit om emnet og oplysninger om kravene til, at du må tage din medicin med dig. Du kan også spørge på landenes konsulater og ambassader.

Få en recept og en lægeerklæring

En recept og en lægeerklæring vil hjælpe dig med at dokumentere, hvorfor du bør rejse med medicin. Det vil også hjælpe dig med at få flere doser af din behandling, hvis du får brug for det.

Husk, at rapporten skal være underskrevet og stemplet af din læge. Den skal indeholde oplysninger om din helbredshistorie og navnene på medicinen, både generiske og kommercielle lægemidler. Hvis det er muligt, bør den være skrevet på engelsk.

Tag din medicin med i din håndbagage

Når du rejser, bør medicin altid medbringes i håndbagagen, også selv om det kan være til ulejlighed. Hvis man transporterer dem på denne måde, er det lettere at kontrollere dem ved ind- og udrejse.

Det mindsker også risikoen for beskadigelse eller tab, da indchecket bagage er udsat for slag og temperaturudsving. Hvis du har din medicin i din håndbagage, er det også lettere, hvis du skal bruge det i en nødsituation.

Sådan pakker du din medicin

Der er nogle få ting, du skal være opmærksom på, når du skal have din medicin med i din håndbagage:

 • Opbevar medicinen i den originale emballage. Brug ikke pilleæsker.
 • Læg væsker i en ekstra pose eller i en lufttæt emballage, så de ikke spildes.

Hvilken medicin skal du medbringe?

Det er bedst at medbringe den medicin, du tager, i din håndbagage i overensstemmelse med den behandling, du følger. Hvis du ønsker det, kan du dog forberede et rejsesæt. Det vil være nyttigt både under rejsen og ved ankomsten.

Det er især tilrådeligt for personer med diabetes og personer med risiko for alvorlige allergiske reaktioner at have en selvinjicerbar insulinpen eller et adrenalin-apparat ved hånden.

En insulinpen

Hvor meget skal jeg tage med?

Læg sammen, hvor mange dage der er tale om fra udrejse til hjemrejse. Du bør have nok medicin med til al den tid og endnu mere til uforudsete hændelser.

Vi tror, at du vil kunne lide at læse: Sådan kan man rejse med diabetes

Medicin på køl

For nogle lægemidler er det ikke vigtigt at blive udsat for høje temperaturer. Andre kan imidlertid forringes og påvirke en persons helbred, hvis de ikke opbevares under de rette forhold.

Medicin, der kræver det, bør transporteres i en isoleret beholder.

Medicinske forsyninger og udstyr

Afslutningsvis kan man antage, at personen skal rejse med medicin og sprøjter, inhalatorer, iltmålere, blodsukkermålere, CPAP-udstyr og endda nebulisatorer. I så fald anbefales det at kontakte flyselskabet på forhånd for at finde ud af, hvilke protokoller der skal følges med hensyn til udstyr og forsyninger.

Det er muligt at rejse med medicin

At have en sygdom eller være under medicinsk behandling betyder ikke, at vi ikke kan leve et relativt normalt liv og bør glemme at tage en velfortjent ferie. Tværtimod, hvis vi ved, hvad vi skal gøre, når vi rejser med medicin, kan vi nyde det hele uden at sætte vores helbred på spil.

At rejse med medicin er dog ikke noget, man skal tage let på. Alle de forholdsregler, vi kan tage i denne henseende, vil aldrig være overdrevne.

Vi skal tænke på, at medicin er allierede og rejsekammerater. Vi skal passe på dem og holde dem i god behold, så vi kan nyde rejsen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Aguerre V. Viaje en avión, riesgos y previsiones a considerar en los niños. Arch Argent Pediatr. 2012; 110(1): 66-69.
 • Ampudia-Blasco F, Rosenstock J. Estrategias de insulinización en la diabetes mellitus tipo 2. Av Diabetol. 2008; 24(1): 7-20.
 • Fiore C, Córsico W. Viajes aéreos y patología pulmonar con riesgo de hipoxemia. Rev. Asoc. Med. Bahía Blanca; 2009; 19(2): 64-67.
 • Molina M, Hernández L, Duran J,  et al. Protocolo para evaluar una CPAP automática. Valoración de la utilidad del Autoset-T para determinar la presión de Cpap óptima en el síndrome de apnea-hipopnea del sueño. Archivos de Bronconeumología. 2003; 39(3): 118-125.
 • Ricote-Lobera I, Ortiz-Martín B, Fraile-Gil S, et al. Estabilidad de los medicamentos termolábiles ante una interrupción accidental de la cadena de frío. Farm Hosp.  2014;  38(3): 169-192.
 • Ríos Tejada F. Contraindicaciones y recomendaciones médicas para los viajes en avión. FMC – Formación Médica Continuada en Atención Primaria. 2008; 15(8): 489-498.
 • Steffen R, Amitirigala I, Mutsch M. Health risk among travelers-Need for regular updates. J Travel Med. 2008; 15 (3): 145-6.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.