5 tips til sikker rengøring af kæledyrs senge

Det er vigtigt med rengøring af kæledyrs senge. Find ud af hvorfor og alle de bedste tips til rene senge til kæledyr i denne artikel.
5 tips til sikker rengøring af kæledyrs senge

Sidste ændring: 29 maj, 2023

Det er meget vigtigt med rengøring af kæledyrs senge. Det er nemlig hans eller hendes hvilested, og ligesom dit eget er det vigtigt, at det altid er pletfrit, så dit kæledyr kan nyde et rent og sikkert miljø.

Det er dog ikke så nemt som at skifte lagnerne i vores egen seng. Derfor skal du bruge lidt ekstra tid på at sikre, at eventuelle mikroorganismer, der påvirker dit kæledyrs helbred, fjernes.

Hertil kommer formens vanskelighed. Hundesenge er normalt store og lavet af stive materialer, der blandt andet gør det svært at komme dem i vaskemaskinen.

Under alle omstændigheder vil vi i denne artikel svare på disse spørgsmål og vise dig, hvordan du kan rengøre sengene på en enkel, men meget effektiv måde. Læs videre!

Tips til rengøring af kæledyrs senge

Dit kæledyrs seng skal altid være ren og desinficeret. Denne proces bør udføres oftere, sammenlignet med de gange du bader kæledyret, hvilket normalt er hver måned.

Nå, men det anbefales ikke at vente 30 dage eller mere med at rengøre hvilestedet. Det skyldes, at hår, død hud, legetøj, madrester og endda lopper og flåter ophobes der. Alt dette kan være skadeligt for dit kæledyrs og dit helbred, så det er bedst at forebygge det med konstant rengøring.

1. Rengøring af kæledyrs senge: Hårophobning

Uanset om dit kæledyr er en hund eller en kat, vil der altid være et spor af hår, støv og endda madrester i hans/hendes seng. Det vigtigste er at undgå ophobning af disse rester, som kan udløse tilstedeværelsen af bakterier, og som ved vask af sengen gør opgaven vanskeligere.

For at fjerne alt dette kan du bruge en støvsuger, som du også bør bruge i sengen, under den og i det område, hvor du placerer den. Det opnås også ved at bruge en fnugrulle eller et andet lignende element.

Hund i en seng
I dit kæledyrs seng samler der sig normalt en masse hår, som bør støvsuges.

2. Skil sengen ad for at rengøre delene separat

Når du har renset sengen for snavs, skal du skille den ad. Det er vigtigt at vaske tekstilerne såsom betræk og tæpper, bortset fra madrasfyldet.

Efter dette trin skal du begynde at rense pletterne fra betrækket. Du har mulighed for at gøre det med et pletfjernerprodukt og en tandbørste, eller du kan komme det i vaskemaskinen sammen med resten af tekstilerne, hvis det er lette pletter.

For rengøring af disse elementer skal du kontrollere etiketten med vaskeanbefalinger. Hvis det er tilladt, skal du vaske med varmt vand, tilsætte de produkter, du altid bruger, og tilsætte lidt natron. Sidstnævnte er med til at fjerne pletter, desinficere og deodorisere.

3. Rengøring af kæledyrs senge: Vask fyldet

Mange mennesker undgår at vaske fyldet af frygt for at beskadige det. Frygten er reel. Hvis du ikke udfører denne proces rigtigt, kan dit kæledyr stå uden madras. Der er dog måder at gøre det rigtigt på:

  • Første mulighed: Dette er for de typer fyld, der er ret stive, og som på deres etiket angiver, at de kan maskinvaskes. Det betyder, at det er et modstandsdygtigt materiale, som ikke bliver beskadiget, så madrassen skal blot kommes i maskinen. Tilsæt også en smule eddike.
  • Anden mulighed: For madrasser lavet med stykker af skum, som kan miste deres form og blive beskadiget, er der et trick, som har indtaget de sociale netværk. Det har at gøre med brugen af en tennisbold. Det er nok at komme madrassen i vaskemaskinen, tilsætte rengøringsmidler og komme to eller tre tennisbolde i. På denne måde mister fyldet ikke sin volumen.

4. Lad kæledyrssengen tørre meget godt

Det fjerde tip til effektiv rengøring af kæledyrs senge har at gøre med tørring. Det mest tilrådelige er ikke at lægge madrassen i tørretumbleren, da det kan blive beskadiget. Læg derfor madrassen i et område af huset, hvor den kan tørre naturligt.

Lufttør resten af delene, så de ikke krymper, for ellers får du problemer, når du samler sengen igen. Dette er også vigtigt, da fugt kan skabe dårlig lugt, svamp i tekstilerne og hudproblemer for kæledyret (f.eks. Malassezia mykose).

5. Vær meget forsigtig med de produkter, du bruger til rengøring af kæledyrs senge

Vi afslutter disse tips til rengøring af kæledyrs senge med at opfordre dig til at være særligt forsigtig med de produkter, du bruger i processen. Kun du kender din hund eller kat og ved, hvor følsom dens hud er. Hvis du har opdaget, at den er tilbøjelig til at udvikle allergier, er det bedst at vælge produkter, der er skabt til disse tilfælde.

Der findes forskellige typer sæbe og rengøringsmidler, der er kæledyrsvenlige. En anden mulighed er, som nævnt i de foregående punkter, at foretrække hjemmelavede produkter som klar eddike eller natron, som er effektive til desinfektion og deodorisering og ikke forårsager ubehag for kæledyr.

Under alle omstændigheder skal du vide, at det er vigtigt at skylle med rigeligt vand. Nogle gange opstår der allergier, fordi sæben eller de anvendte produkter forbliver imprægneret på materialerne.

Kat sover i en seng
Lider din kat eller hund af allergi? Det er bedst at købe produkter, der er venlige for dem, til at vaske deres seng og tæpper.

En ren seng er lig med et glad kæledyr!

Du vil bemærke, at efter at have vasket dit kæledyrs seng, vil det være glad, og du kan være rolig. Afsæt noget af din tid til denne opgave, mindst en gang om måneden. Ud over en ren seng er dette en måde til at kontrollere eventuelle skadedyr, såsom lopper og flåter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Bajwa, J. (2017). Canine Malassezia dermatitis. The Canadian Veterinary Journal58(10), 1119.
  • Desachy, F. (2018). Los cuidados del perro día a día. Parkstone International.
  • Kale, A., & Gaspari, A. A. (2021). A dog lover’s dilemma: airborne allergic contact dermatitis to tylosin. JAAD Case Reports7, 100-102.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.