Hvad skal man overveje, før man anskaffer sig en kanin som kæledyr?

Disse dyr bliver i stigende grad valgt som kæledyr på grund af deres tilpasningsevne, ømhed og trofasthed. Det er dog vigtigt at kende visse aspekter af deres pleje for at give dem et værdigt og sundt liv.
Hvad skal man overveje, før man anskaffer sig en kanin som kæledyr?

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 25 august, 2022

Kaniner kan være glimrende kæledyr. Mange mennesker adopterer dem dog i den tro, at det er nemt at passe dem, og ender med at blive overraskede. Selv om de ikke er komplicerede små dyr, er der flere detaljer, som man skal være opmærksom på, før man adopterer en kanin som kæledyr.

Generelt er de kærlige, legesyge, intelligente, omgængelige og tilpasses let. Selv om de ikke kræver permanent opmærksomhed, er det vigtigt at afsætte tid hver dag til at tage sig af dem.

Selv om det kan virke mærkeligt, er det ikke den bedste løsning for små børn at have en kanin som kæledyr, da mindre børn kan skabe problemer ved at behandle dyrene dårligt. De kræver også tilstrækkelig plads.

Plejetips og behov hos en tamkanin

At have en kanin som kæledyr er en god mulighed, hvis du leder efter en trofast, hygiejnisk og alsidig følgesvend, som kan tilpasse sig forskellige typer hjem. Det er dog en god idé at finde ud af så mange oplysninger som muligt for at sikre, at du kan tilbyde dyret et sikkert liv.

Der findes et stort udvalg af racer, alt efter størrelse og personlighed. Ved valget bør man tage hensyn til den plads, der er til rådighed i huset, hvor længe den kan gå løs, eller om du har en gård eller have, som den kan opholde sig i. Hvis der er tale om store arealer, kan du vælge større racer som f.eks. californiske eller new zealandske varianter.

Hvis der er tale om små arealer, er andre typer som mini lop, mini Rex eller hollandsk mere velegnede. Desuden overstiger deres vægt normalt ikke 4 kg. Et andet aspekt, der skal tages i betragtning, er deres levetid, som ligger på mellem 7 og 10 år.

Kaniner nyder ikke at blive håndteret hele tiden. På den måde kan de blive sky og senere udvikle aggressive holdninger.

Der er nok en vis forvirring på dette punkt, da mange forældre beslutter sig for at give dette kæledyr til deres børn, fordi de er så søde. De skal dog lære at holde dem ordentligt. Den ideelle måde er at holde dem forsigtigt og med begge hænder, den ene på brystet og den anden på kæledyrets ryg. De skal føle sig stabile og sikre.

Fodring, når du har en kanin som kæledyr

Disse dyrs kost bør være baseret på hø, græs eller tør lucerne. Det er vigtigt for dem at have en konstant forsyning af dette foder, som kan kombineres med en eller to kopper grøntsager dagligt. Bladgrønt som rødbede, salat og selleri er ideelt.

Du kan også tilføje små portioner æbler, pærer eller gulerødder og et par gram specifikt kaninfoder. Disse små dyr har brug for en fiberrig kost og en samlet mængde foder pr. dag, som ligger mellem 2 og 8 gram.

Sunde fødevarer i kasse

Hygiejne

At have en kanin som kæledyr medfører ikke alt for mange hygiejniske problemer. Generelt er de en ren art.

De bruger meget tid på at pleje sig selv, da de foretrækker at være hygiejniske. Det er tilrådeligt at holde deres rum rene og anvende daglig rengøring og desinfektion i hulen eller kassen. Disse foranstaltninger forhindrer også, at de fanger mider.

På den anden side skal man være villig til konstant at rense deres pels, da de ofte udskifter deres pels. Nogle racer har en tendens til at have længere hår. Der findes tilpassede børster, eller du kan gå til en dyrefrisør. Det er ikke nødvendigt at bade dem regelmæssigt, men du skal kontrollere deres kløer.

Tag et kig på denne artikel: 12 håndværk, du kan lave med gamle sokker

Fordelene ved at have en kanin som kæledyr

Når man kender de generelle plejebehov, giver valget af denne type dyr som kæledyr flere fordele, som gør dem unikke og meget forskellige fra andre kæledyr.

Kammeratskab

Det er meget omgængelige dyr, som nyder menneskeligt selskab. Jo mere de udsættes for mennesker fra en tidlig alder, jo mere tillidsfulde og kærlige vil de være som voksne.

Forholdet til børn

Kaniner har en skrøbelig knoglestruktur. Altid med voksenovervågning og udtømmende undervisning i, hvordan man behandler og håndterer dem, er det muligt at skabe et særligt kærligt bånd mellem børn og dyr. Det er vigtigt at opdrage dem med forsigtighed, give dem støtte med begge hænder og støtte dem på skødet.

Tilpasningsdygtige

Kaniner tilpasser sig nemt til den plads, de får, både i store og små omgivelser. De skal dog have nok plads til at udforske, løbe, motionere og føle sig frie.

Personlighed

Kaniner har en tendens til at have en stærk personlighed, der kendetegner dem, hvilket bl.a. viser sig gennem deres kropssprog. Med udholdenhed er det muligt at træne dem, og de kan lære vaner, rutiner og endda nogle tricks.

Renlighed

Hvis de har et egnet område, f.eks. en kattebakke eller et hjørne af deres hytte, vil de hurtigt lære at urinere og komme af med afføring der. De har ikke en stærk kropslugt, men deres urin har en stærk lugt, så det er vigtigt at desinficere området ofte.

Ensomhed

De er omgængelige dyr, der har brug for kontakt med mennesker eller andre kaniner, men de nyder også ensomhed til en vis grad. Hvis de bliver efterladt alene i mere end to timer, er det vigtigt, at de har legetøj og aktiviteter, der kan holde dem beskæftiget.

Ulemper ved at have en kanin som kæledyr

Selvfølgelig medfører det også nogle ulemper at have en kanin som kæledyr, f.eks. det økonomiske aspekt. Du bør have et budget til rådighed til dem, selv om det ikke er så dyrt som at have mange andre dyr.

Det vigtige er at afsætte penge til mad, hygiejne og legetøj samt dyrlægekonsultationer. På den anden side er der nogle dyre racer, selv om det er tilrådeligt at adoptere fra et krisecenter.

  • Rod. Vær forberedt på at sortere rod, krummer og mad, der kan være efterladt.
  • Gnaveri. De har denne egenskab fra naturens side. De er vant til at gnave på alle slags materialer som f.eks. stof, plastik eller kabler.
  • Hunde og katte. Generelt har de ikke det bedste forhold til hunde og katte, som ser dem som bytte eller legetøj. Hvis de kender hinanden fra barnsben, kan de dog danne et godt bånd.
  • Natteliv. De er skumringsdyr, hvilket betyder, at de er mest aktive ved daggry og skumring.

Forberedelse af dit hjem til at have en kanin som kæledyr

Det vigtigste er at tilbyde dem et ordentligt rum at bo i. Undgå om muligt bure.

Kaninhytter bør have et åbent rum, der er fire gange så stort som dyrets størrelse, og et andet lukket, tørt og mørkt sted, hvor de kan hvile sig. Det ideelle materiale til hytten er træ. Den bør have en permanent madras af hø.

Man bør tage hensyn til kaninens natur – de kan lide at udforske deres omgivelser frit. Af denne grund vil de få en bedre livskvalitet, jo mere plads de har. Generelt har de brug for 4 eller 5 timer om dagen til at være ude af en hytte eller et lukket rum og til at kunne motionere.

Et andet grundlæggende aspekt er at lade elementer, som de kan bide i, og som kan påvirke deres helbred, såsom kabler, være uden for rækkevidde. Dette kan indebære en omorganisering af visse områder i hjemmet.

Gravning er en anden aktivitet, som de nyder meget, så pas på med tæpper. De bør ikke have adgang til indendørs planter, da de har en tendens til at bide i dem. Nogle arter, f.eks. tulipaner, kan påvirke deres helbred.

Pige har kanin som kæledyr

Dyrlæge

Det er vigtigt at tage kaninen med til en første konsultation og derefter følge eventuelle specifikke indikationer, som dyrlægen måtte give. Selv om de ikke har brug for hyppige aftaler, bør der foretages kontroltjek hver sjette måned. Ved seks måneders alderen er det muligt at give dem en vaccine, der beskytter dem mod almindelige sygdomme.

De aspekter, som du bør kontrollere regelmæssigt, er hudens tilstand, ørerne og munden, hvor der kan være en overvækst af tænder. Kaniner har en tendens til at være i konstant udvikling. Det er derfor, de har brug for at bide hele tiden. For at de kan gøre dette, findes der en række forskellige former for legetøj og tilbehør.

Hvis der er nogen uregelmæssigheder, såsom udflåd, rindende øjne, flydende afføring eller tab af appetit, bør du kontakte din dyrlæge. Det anbefales at kastrere dem, når de er kønsmodne, dvs. mellem 4 og 6 måneder.

At have en kanin som kæledyr i varme klimaer

Et vigtigt aspekt er at træffe visse foranstaltninger for at forhindre, at kaninen lider, når omgivelserne overstiger 30 grader Celsius. Det er grundlæggende, at de ikke udsættes for solen ved høje temperaturer. På den anden side bør den, hvis den er i buret, holdes i skygge – køligt og isoleret.

Det kan interessere dig ...
Opdag fem idéer til huse til kæledyr
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Opdag fem idéer til huse til kæledyr

Ønsker du at lave et smukt hjem til dit kæledyr? I denne artikel kan du opdage nogle praktiske og smukke idéer til huse til kæledyr.  • Ponce de León, Raquel, Guzmán, Gladys, Quesada, Maria E.,  Crecimiento y eficiencia alimentaria de cuatro razas de conejos. Revista Cubana de Ciencia Agrícola [Internet]. 2002;36(1):7-14. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=193018091002
  • Villa R., Rigoberto, and Jaime Hurtado V. “Evaluación Nutricional de Diferentes Ensilajes Para Alimentar Conejos.” Revista de Ciencias Agrícolas 33.2 (2016): 76. Disponible en: https://doi.org/10.22267/rcia.163302.54
  • Nieves Duilio, Terán Omar, Vivas Mayra, Arciniegas Gloria, González Carlos, Ly Julio. Comportamiento productivo de conejos alimentados con dietas basadas en follajes tropicales. Rev. Cient. (Maracaibo)  [Internet]. 2009  Mar [citado  2021  Sep  21] ;  19( 2 ): 173-180. Disponible en: http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0798-22592009000200011&lng=es
  • del Toro, Maidelys Iser, Martínez Aguilar, Y., Valdivié Navarro, M., Sánchez Chipres, D., Rosales Cortés, M.,  Comportamiento  productivo  y  características  de  la  canal  de conejos  alimentados  con  harina  de  Agave  tequilana. REDVET. Revista Electrónica de Veterinaria [Internet]. 2016;17(10):1-12. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=63647454008
  • López Sánchez, Marina, and Isidro Sierra Alfranca. “Razas y Poblaciones Autóctonas de Conejos Domésticos.” Archivos de Zootecnia 47.178 (1998): 467–471. Disponible en: https://redib.org/Record/oai_articulo1183867-stress-domestic-rabbits-a-review

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.