Robotstøvsuger: Fordele og ulemper

Robotstøvsugeren er et eksempel på teknologiske fremskridt inden for robotteknologi. Det er et af de mest imponerende fænomener i de sidste årtier.
Robotstøvsuger: Fordele og ulemper

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 19 februar, 2023

En robotstøvsuger er en af de første robotter, der er kommet ind i hjemmene. Som du måske allerede ved, har mennesket haft tanker om det i et stykke tid. Denne teknologi kan helt sikkert forenkle hverdagens opgaver.

Dens brug bliver mere og mere udbredt, og der findes allerede modeller til alle budgetter. Det er dog praktisk at kende de fordele og ulemper, de har, før man anskaffer sig en.

Der er ingen tvivl om, at automatisering, reduceret arbejdsbyrde og tidsbesparelser er meget praktisk til daglig brug. Ligesom ethvert husholdningsapparat har det dog nogle ulemper, som også bør tages i betragtning.

Hvad er en robotstøvsuger, og hvordan fungerer den?

Det er en enhed, som generelt har en cirkulær form eller som bogstavet “D”, som autonomt suger snavs op på gulvene. Takket være sit interne batteri er den ikke afhængig af elinstallationen ud over opladningen og leveres integreret med rengøringsprogrammer, så den kan fungere selvstændigt.

Dens effektivitet er baseret på interne sensorer, der identificerer navigationsområder, forhindringer og overflader. De indeholder normalt to børster, en sidebørste og en roterende børste. Afhængigt af modellen kan de roterende børster nå ind i komplekse hjørner. Jo mere avanceret deres teknologi er, jo mere kan de desuden styres af apps på telefoner.

De nyeste modeller indeholder kunstig intelligens, der gør dem mere effektive til at identificere overflader og forhindringer. De kan også have en integreret skrubbefunktion. Selv om de endnu ikke erstatter en grundig rengøring af hjemmet, har disse apparater stadig stor succes på grund af besparelserne i tid og strøm.

Udvikling af robotstøvsugere

Den elektriske rengøring af overflader begyndte i begyndelsen af det 20. århundrede med de første støvsugere. I første omgang ønskede opfinderne dem til industriel brug, men apparatet er nu et husholdningsapparat.

Teknologiens fremskridt gjorde det muligt omkring 1980’erne at tænke på autonome modeller. Det første apparat af denne type er Trilobite fra producenten Electrolux, der blev lanceret i 1996. Men den, der opnåede reel kommerciel succes, var iRobots Roomba, der blevlanceret i 2002.

Fra det øjeblik begyndte en strid mellem forskellige producenter og modeller. De første prototyper omfattede mange fejl i forbindelse med identifikation af forhindringer, så det var almindeligt, at de løb ind i vægge, søjler eller faldt ned ad trapper.

Med gradvise forbedringer og lanceringen af versioner, der var mere tilgængelige for alle budgetter, blev robotstøvsugeren et husholdningsapparat, der blev valgt af tusindvis af brugere over hele verden. Ifølge tal offentliggjort af International Federation of Robotics steg salget af disse apparater til hjemmebrug med 5 % i 2020.

En person er ved at støvesuge et tæppe

Den kommercielle verden af støvsugere er enorm, og i dag kan man vælge mellem traditionelle og robotstøvsugere.

Fordele ved en robotstøvsuger

De autonome støvsugerapparater har flere fordele, som man forestillede sig i fortidens prototyper. I dag er de en realitet, som mange mennesker vælger for at gøre hverdagens opgaver lettere.

Sparer tid og kræfter

Den mest indlysende fordel ved dette apparat, og grunden til at det findes i tusindvis af hjem, er den tid, der spares ved rengøring. Selv om de ikke udfører dybderengøring, er de meget nyttige til dagligdagens fejning.

Nogle modeller omfatter endda skrubning og er effektive til at fjerne dyrehår. En undersøgelse offentliggjort i Journal of Environmental Health fremhævede disse apparaters overlegne effektivitet i forhold til manuel rengøring med hensyn til snavs.

Lavere energiforbrug

Generelt har disse apparater et lavere energiforbrug end almindelige støvsugere. Det er muligt, at anskaffelsen af dem udgør en højere investering, men det kompenseres ved den efterfølgende optimering af den elektriske energi.

Hvis de anvendes som supplement og ikke som erstatning for konventionelle støvsugere, øges det samlede forbrug i husholdningen imidlertid. Dette fremgår af en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Science.

Autonomi

Det er ikke blot muligt at aktivere apparatet til at køre rengøringsprogrammet, mens andre opgaver udføres, men det er også i stand til at registrere, når batteriet er lavt. I så fald vender den automatisk tilbage til opladningsstationen og fortsætter den programmerede opgave efter opladning.

Tilpasser sig forskellige overflader

Robotstøvsugere er programmeret til at fjerne så meget støv, støvmider og andre allergener, der har en tendens til at cirkulere på forskellige overflader i hjemmet, som muligt. På dette punkt er de støvsugere, der har et HEPA-filter, de mest effektive.

Desuden genkender de forskellige teksturer, såsom tæpper, klinker eller træ. De øger eller reducerer således deres effekt afhængigt af materialet.

Denne evne gør dem anvendelige i både indendørs og udendørs områder. Med den gradvise forbedring af modellerne bliver de stadig mere intelligente til at opdage og undgå forskellige forhindringer i rengøringen. Dette fremgår af en undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Science and Technology.

Brugervenlighed og kontrol

Det er meget enkelt at kende disse husholdningsapparaters funktioner. Du skal blot følge producentens anvisninger for hurtigt at lære at bruge dem. Når de først er indstillet, har de forskellige aktiveringsmuligheder.

Ud over manuel styring kan du styre nogle apparater fra en mobilapp eller med trådløs styring. Du kan endda købe modeller, der er kompatible med stemmeassistenter, f.eks. Siri, Alexa eller Google Assistant.

Praktisk at opbevare

En anden fordel ved en robotstøvsuger i forhold til almindelige støvsugere er dens lille størrelse. Denne tilstand gør den praktisk at opbevare i skabet eller under sengen, hvilket er utænkeligt med de gamle støvsugere. Desuden kan den nå hjørner, som er meget vanskelige at nå for andre apparater.

En robotstøvsuger

Den lille størrelse gør disse apparater optimale til små huse eller lejligheder uden opbevaringsplads.

Ulemper ved en robotstøvsuger

Trods de mange fordele er ingen husholdningsapparater perfekte. Robotstøvsugere har nogle ulemper, som man skal tage højde for, når man køber dem:

  • Investering: Generelt er de dyrere end almindelige støvsugere. Men du kan tjene investeringen ind igen i form af strømbesparelser.
  • Væsker: De fleste modeller absorberer ikke væsker.
  • Lyd: Dens støj kan være irriterende. Det er dog muligt at lade den være programmeret til at gøre rent, når der ikke er nogen hjemme.
  • Vedligeholdelse: Det er nødvendigt at udføre nogle vedligeholdelseshandlinger, for at apparatet kan fungere optimalt. Udskiftning af filteret og rengøring af børsterne er de vigtigste. Og du skal tømme beholderen ofte.

Er det praktisk at bruge en robotstøvsuger?

Beslutningen afhænger af flere faktorer, såsom størrelsen af rummene, hjørnerne og frem for alt budgettet.

Generelt er de meget effektive. Især til hjem med rum, der er vanskelige at få adgang til med støvsugere i almindelig størrelse. Også til steder med kæledyr, da hyppig automatisk rengøring hjælper med at holde overfladerne fri for hår.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Andrade Salazar MT, Bastidas Chalan RV, Benavides Astudillo DE, Núñez Agurto AD. Propuesta de prototipo de robot aspiradora de bajo costo y alta tecnología aplicado a procesos de limpieza de baja escala. cyt [Internet]. 30 de junio de 2020 [citado 8 de enero de 2023];13(1):105-12. Disponible en: https://revistas.uteq.edu.ec/index.php/cyt/article/view/358
  • Asafa, TB, Afonja, TM, Olaniyan, EA y Alade, HO (2018). Desarrollo de un robot aspirador. Revista de ingeniería de Alexandria , 57 (4), 2911–2920. https://doi.org/10.1016/j.aej.2018.07.005
  • Larissa Nicholls, Yolande Strengers, Robotic vacuum cleaners save energy? Raising cleanliness conventions and energy demand in Australian households with smart home technologies, Energy Research & Social Science, Volume 50, 2019, Pages 73-81. Available in: https://doi.org/10.1016/j.erss.2018.11.019
  • Polonini, Hudson et al. “Efficacy of an Automated Robotic Cleaning Device for Compounding Pharmacies.” International journal of pharmaceutical compounding vol. 24,5 (2020): 426-433. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32886642/
  • Smestad, Lisa et al. “Machine Versus Man: Can Robotic Mops Clean to Lead Safety Standards?.” Journal of environmental health vol. 79,2 (2016): 8-12. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29115806/
  • Vaussard, Florian & Fink, Julia & Bauwens, Valérie & Retornaz, Philippe & Hamel, David & Dillenbourg, Pierre & Mondada, Francesco. (2013). Lessons Learned from Robotic Vacuum Cleaners Entering in the Home Ecosystem. Robotics and Autonomous Systems. 62. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0921889013001899?via%3Dihub#preview-section-snippets

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.