Sådan rengør du en muggen madras

Sengen er ofte udsat for fugt og kontakt med forskellige menneskelige sekreter. Hvis der opdages skimmelsvamp, skal den straks behandles.
Sådan rengør du en muggen madras

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 26 august, 2022

Sengen er et af de elementer i hjemmet, der er mest udsat for forskellige typer pletter. Nogle stammer fra menneskelig kontakt, andre fra fugtighed og brug af sengen. Samtidig er det en genstand, der skal holdes rent, da den konstant er i forbindelse med huden. Det er derfor godt at vide, at det er muligt at rengøre en muggen madras.

Denne type pletter kan opstå på grund af et højt og vedvarende fugtighedsniveau i omgivelserne. De kan dog også opstå på grund af sved, kontakt med blod og andre menneskelige sekreter. Rengøring af en muggen madras er meget vigtig for helbredet, fordi det er det sted, hvor du sover og tilbringer flere timer.

Hvad er skimmelsvamp, og hvorfor opstår det på en madras?

En madras har den ulempe, at den på grund af sin størrelse ikke kan komme i vaskemaskinen. Hygiejnemetoderne skal derfor være baseret på forebyggelse. Men hvis ophobning af fugt har forårsaget fremkomsten af skimmelsvamp eller andre pletter, findes der forskellige teknikker til rengøring af en madras.

Klar eddike, natron og sæbe er nogle effektive elementer til dette formål. De skal dog hver især anvendes på forskellige måder.

Skimmel er en svamp, der findes i mørke og fugtige rum, men også udendørs. Der findes mange typer af skimmelsvampe: Nogle med karaktertræk, der er mere skadelige for mennesker end andre.

For eksempel er allergifremkaldende og sygdomsfremkaldende skimmelsvampe lettere at fjerne med husholdningsprodukter. I mellemtiden udgør de giftige en større trussel og skal behandles af en specialist.

4 metoder til rengøring af en muggen madras

Hvis tilstedeværelsen af skimmelsvamp ikke kan undgås på grund af skødesløshed eller for høj luftfugtighed, er det muligt at rengøre og desinficere madrassen med følgende teknikker.

1. Sæbe og vand

Når disse pletter er opdaget, er den enkleste løsning til at fjerne dem at anvende naturlig sæbe og vand. Disse komponenter forhindrer stofferne i at blive forringet og er normalt effektive ved grundlæggende snavs, f.eks. fra fødevarer eller kosmetik.

Men ved mere komplekse pletter er det tilrådeligt at anvende andre metoder. Desuden er det i tilfælde af at gøre madrassen våd med vand vigtigt at tage hensyn til, at der ikke ophobes fugt, da dette faktisk kan forårsage den modsatte effekt.

Barn har tisset i sengen

Pletter, der stammer fra kropsfugt, kan på mellemlang sigt føre til skimmelsvamp.

2. Rengør en muggen madras med klar eddike

En af de vigtigste fordele ved at anvende eddike er, at det ud over at bekæmpe skimmelpletter også reducerer den lugt, de afgiver. Dette er et andet problem, der er afledt af fugtighed og er vanskeligt at bekæmpe. På den anden side hjælper natron med at neutralisere duften, samtidig med at det desinficerer overfladen.

3. Behandl luftfugtighed

At have en madras permanent udsat for et fugtigt miljø begunstiger forekomsten af skimmelsvamp, husstøvmider og mikroorganismer. Når disse kommer i kontakt med menneskekroppen, har det alvorlige sundhedsrisici, især i luftvejene.

At lufte madrassen og tage den ud i solen i et stykke tid er en effektiv mulighed for at forhindre ophobning af fugt. Inden du udskifter den, er det vigtigt også at støvsuge den for at fjerne pollen og skimmelsvamp.

4. Isopropylalkohol

En af de mest almindelige og effektive metoder til rengøring af en muggen madras er at lægge en klud i blød i en opløsning af vand og isopropylalkohol. Den omtrentlige mængde er 50 % af hver komponent, og kluden skal være ren.

Gnid kluden over det berørte område af madrassen i en cirkulær bevægelse. Når du er færdig, skal du tørre igen, men med en klud kun fugtet med vand.

Nogle andre overvejelser

I tilfælde af at identificere tilstedeværelsen af denne svamp i madrassen er det vigtigt at træffe de nødvendige foranstaltninger til øjeblikkelig fjernelse af den. Generelt er det stadig muligt at rengøre og desinficere den effektivt 48 timer efter.

Hvis sengetøjet har været i kontakt med svampen, skal det fjernes og lægges i vaskemaskinen. Det er nødvendigt at anvende et vaskeprogram med varmt vand og tilsætte noget blegemiddel eller et desinfektionsmiddel baseret på fyrreolie.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: At rengøre og desinficere vaskene i dit hjem

Sådan forebygger du en muggen madras

En af de bedste metoder til at bekæmpe skimmelpletter på madrassen er at forebygge dem. For at gøre dette skal du tage hensyn til forskellige aspekter. Det vigtigste er ophobning af støv, som er typisk for soveværelser.

Afstøvning af madrassen er mulig med en støvsuger, da den kan absorbere de fleste partikler fra overfladen. Hvis der skal anvendes støvsugnings- og ventilationsmetoder, skal de udføres med den nødvendige beskyttelse. Det vil sige, at du får brug for handsker til hænderne, beskyttelsesbriller til øjnene og et mundbind.

På den anden side er det at reducere luftfugtigheden i omgivelserne med til at forebygge skimmelsvamp. Genstande som affugtere er effektive til at fjerne op til 1 liter vand, der er til stede i luften pr. dag. Desuden giver anvendelse af madrasbeskyttere, når de ikke er i brug, et ekstra lag beskyttelse mod eksterne agenser.

Andre teknikker inkluderer, at man vender madrassen fra tid til anden, fordi undersiden ikke er i kontakt med luft og presses mod underlaget. Dette fører med tiden til skimmelsvamp og fugtige pletter samt lugtgener.

En madras støvsuges

Regelmæssig afstøvning af et rum er med til at forebygge skimmelsvamp.

Produkter, der skal undgås ved rengøring af en muggen madras

Nogle kommercielle produkter er skadelige for madrasser. Det er vigtigt, at du ikke bruger følgende komponenter på madrassens overflade:

  • Blegemiddel: Det kan beskadige madrassen alvorligt, blege den og forårsage uoprettelige pletter.
  • Store mængder vand: Brugen af vand skal være forsigtig. Anvend øjeblikkelige tørringsmetoder. Ellers begunstiger det dannelsen af fugt og fremkomsten af skimmelsvamp.
  • Syreholdigt vand: Det er muligt, at det kan påvirke stoffet og generere pletter.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 5 måder til at bruge natron og citron til rengøring

Frem hygiejnen

Hygiejnemetoder skal ledsages af skift af lagner og alt sengetøj minimum hver anden uge. Selv om det kan virke uvæsentligt, er det vigtigt at ryste sengetøjet, herunder dyner og puder, for at undgå ophobning af snavs.

En anden nødvendig strategi er at kontrollere den støtte eller platform, som madrassen ligger på. Lejlighedsvis kan træunderlag være ramt af skimmelsvamp, og det kan overføres til madrassen derfra. Hvis en ubrugt madras skal opbevares, skal du sørge for, at den står et sted med lav luftfugtighed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Encalada Paredes, María Estela,  Detección de hongos en la cama avícola, causantes de micosis en los pollos de ceba. REDVET. Revista Electrónica de Veterinaria [Internet]. 2011;12(6):1-21. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=63622160003
  • Arias, Luis Alejandro, Tautiva, Luz Andrea, Piedrahíta, Wilson, Chaves, Bernardo,  Evaluación de tres métodos de control del Moho blanco (Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary) en lechuga (Lactuca sativa L.). Agronomía Colombiana [Internet]. 2007;25(1):131-141. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=180316240015
  • Robledo, Gerardo, Urcelay, Carlos, Heredia, Federico, Morera, Guillermo, Cagnolo, Luciano,  Interacciones entre hongos de la madera (Agaricomycete) y árboles nativos y exóticos de un ecosistema urbano (Córdoba, Argentina). Bosque [Internet]. 2014;35(3):391-398. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=173133052013
  • Marmolejo, José G., Méndez Cortes, Heriberto,  Diversidad de hongos causantes de pudrición de la madera en cinco especies de pinos en Nuevo León, México. Revista Mexicana de Micología [Internet]. 2007; (25):51-57. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=88302510

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.